Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

nov.
22

KECSKEGIDÁK KALANDJA, A PÓKFIÚCSKA ÉS BUMM BÁSTYA

2017. okt. 25., nov. 15., 22. (szerda)

Az utóbbi hetekben már a második Bóbita-sorozatot töltötték nálunk saját intézményünk nagycsoportosai, valamint a más óvodákból a mi iskolánkba beiratkozni szándékozó vendég-ovisok. Ilyen kis vendégből – nagy örömünkre – alkalomról alkalomra egyre több és több lesz itt az iskolában.

Az első szerdán a leendő tanító nénikKisberk Andi néni és Schreinerné Rodler Kati néni – várták a kis ovisokat Oszkárral és Pirivel, akik a Mesék Birodalmából ez alkalommal „A farkas és a hét kecskegida” című mesét hozták el nekik. A mese meghallgatása után a gyerekek a táblánál képeket válogattak, számláltak, eltévedt kiskecskéket vezettek a mamájukhoz.

Nagy örömükre előkerültek a munkafüzetek is, melyben már izgatottan lapozgatva keresték az aktuális feladatokat. Kis matricák ragasztásával ügyesítették ujjaikat, miközben az alapvető irányokat is tisztázták. Énekkel kísérve vázolták levegőben a csigavonalakat, melyek írását ezután nagy igyekezettel a munkafüzetben is gyakorolták. A komoly tanulást találós kérdések, játék és daltanulás tette színesebbé.

A foglalkozás végén a ragasztók, színes ceruzák is előkerültek, hogy a szorgos kis kezek között a meseillusztráció darabjai csodálatos faliképként álljanak össze.

A gyerekek az elkészített alkotásokat boldogan szorongatva vonultak vissza az óvodába.

A második szerdán angol- és informatika- foglalkozáson vettek részt a kicsik. Jurcsek Rita néni és persze Süti cica már jó ismerősként köszöntötte az ovisokat – természetesen angolul. Bemelegítésként tornáztak egy kicsit a közösen elmondott mondókával, utána felültek a képzeletbeli buszra. Itt aztán dudáltak is, ha úgy alakult a „közlekedés”, megvigasztalták a síró kisgyereket azzal, hogy udvariasan átadták a helyüket neki. Ezzel nem csak az angol nyelv, de az illedelmes viselkedés rejtelmeibe is belekóstoltak. Állatkertbe utaztak a busszal, ahol meglátogatták a kis pókfiúcskát, akiről Rita néni ismét egy kedves kis dalt tanított a gyerekeknek. Miközben többször eljátszották a pókocska felmászását a fára, majd lehuppanását a földre, már meg is tanulták a fülbemászó dallammal kísért angol szöveget.

Informatikafoglalkozáson is részt vettek ezen a napon az óvodások. Teker Éva néni ismét PC Peti játékaival várta őket. Miközben az újonnan csatlakozó kicsik számára elmondták a korábban tanultakat, már át is ismételték az akkori játékokat. Ezúttal is szükség volt a bal-jobb irányok jó ismeretére, de akinél ez még nem annyira biztosan megy, annak fejlesztő hatásúak a síkbeli tájékozódásra épülő virtuális feladatok. Most már a formaazonosítás képességét is használták, és bizony néhány kis ovis egészen bonyolultakat is megoldott az ilyen típusú játékokból.

A harmadik szerdán Bihari Zsuzsi néni a sakkteremben várta a gyerekeket a Sakkpalota lakóival. A sakkszőnyegen már egészen ügyesen tájékozódtak a képek és számok segítségével, s most a falon lévő sakktáblán is kipróbálhatták a megtanult ismereteket. A Sakkpalota egyik lakójával, Bumm Bástyával ismerkedtek meg közelebbről, egészen pontosan azzal, hogy milyen irányban tud haladni ez a figura.

Sümegi Évi nénivel a mozgáskotta teremben a színekkel és formákkal játszottak az óvodások, miközben jól át is mozgatták tagjaikat. Évi néni meséje nyomán egy varázslatos erdő lakóivá változtak, és a kezükbe kapott marokzsákok alapján kellett különféle mozgásokat végezniük. A végén megint célba dobtak, de volt futással kombinált helykereső játék is.

Legközelebb a Bóbita 3-as foglalkozáson várjuk az óvodásokat, akkor is három szerdai napon.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Bóbita 2.