Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

dec.
09

MEZŐFÖLDI BETLEHEMES
2019. december 9. (hétfő)

„Pásztorok keljünk fel, hamar induljunk el,
Betlehem városába, rongyos istállócskába,
Siessünk, ne késsünk,
Hogy még ezen éjjel odaérhessünk,
Mi urunknak tiszteletet tehessünk.”

Székesfehérvár belvárosa minden évben ünnepi díszbe öltözik, így várva a karácsonyi ünnepet. Az adventi időszakban a Városház téri színpadra várják az óvodás és iskolás gyermekcsoportokat, akik a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan kedves műsorokkal örvendeztetik meg a közönséget.

December 9-én a Bárány csoportos óvodások színvonalas Mezőföldi betlehemesét tekinthették meg a szülők, rokonok, arra járó érdeklődők. A kisgyermekek nagy lelkesedéssel és magabiztosan, hangosan adták elő pásztorjátékukat, amit hatalmas tapssal jutalmazott a közönség.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Adventi színpad

dec.
06

SZENT MIKLÓS NAPJA
2019. december 6. (péntek)

Mikulás, Mikulás, szép hosszú, piros ruhás,
Szakállad ó, fehér, mint a hó.
Mikulás, Mikulás, szép hosszú piros ruhás,
Életed ó nem csak mese volt.
Nagyon régen éltél, a szegénnyel jót tettél.

Tudjuk püspök voltál, értünk imádkozzál...

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogatott óvodánkba Miklós püspök, aki – a legenda szerint – nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke.

A gyermekek már nagyon várták az ismerős kopogtatást az ajtón, és csillogó szemekkel fürkészték a süveges, piros köpenyes, fehér szakállas vendéget.

A Szent Miklós napjára tanult sok dal és vers meghallgatása után Miklós püspök külön-külön, név szerint is megszólította a gyermekeket, megdicsérte őket, kérte, hogy legyenek továbbra is kedvesek és jók, szeressék egymást, figyeljenek a társaikra, fogadjanak szót szüleiknek.

A jó püspök minden csoportban elidőzött kicsit, aztán sietett tovább, mert e jeles napon még sok gyermek várta érkezését…

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Miklós püspök

 

 

nov.
29

KOSZORÚK, ANGYALKÁK, MANÓK
2019. november 29. (péntek)

Az óvoda dolgozói és a szülők hetek óta készítették nagy lelkesedéssel a szebbnél szebb kézműves termékeket, az adventi vásárba.
Egy pénteki délutánon vártuk nagy szeretettel a családokat vásárunkba, hogy a karácsonyi készülődésben igényes portékákkal gazdagodhassanak.

A Csillagteremben ízlésesen díszített koszorúk, ajtó- és asztaldíszek várták, hogy az otthonokba kerüljenek. A gyermekek sem tértek haza üres kézzel. Manókat, textilből varrt kutyákat, cicákat, sokféle technikával készített angyalkákat, mézeskalácsot választhattak vásárfiának.

A kellemes hangulatú eseménynek nagy sikere volt a családok és a dolgozók körében is.


Képtár (óvoda) > 2019-20 > Adventi vásár

 

 

 

 

nov.
29

LÉGHAJÓ SZÍNHÁZ
2019. november 29. (péntek)

A Száraz-Nagy Tamás vezette Léghajó Színház társulata egy novemberi délelőttön látogatott el óvodánkba.

A gyermekek már kíváncsian várták a Három kívánság című mesét. A tréfás történet mindenkit megkacagtatott, s az óvodások figyelmét igencsak lekötötte.

Négy bátor jelentkező segítségével húzták, vonták a szegény ember orráról a kolbászt, de mindhiába… Végül csak a harmadik kívánság segíthetett…

A szerencsésen végződő történetet, s hogy a borsólevesbe egy szál kolbász is került, énekes, táncos mulatozással ünnepeltük meg.

Képtár (iskola) > 2019-20 > Léghajó Színház

 

nov.
28

A SZÉP MOSOLY TITKA
2019. november 28. (csütörtök)

Csütörtökön délelőtt valamennyi óvodásunkkal látogatást tettünk Dr. Paulovics Ritánál, intézményünk fogorvosánál.
A gyermekek kissé bátortalanul, bizonytalanul léptek az orvosi rendelőbe, de a doktor néni elmondta, mi fog történni velük a fogorvosi székben, s hogy a vizsgálat után apró ajándékot is kaphatnak. A liftezős székbe ülve aztán mindannyian nagyra nyitották a szájukat, hogy a doktor néni bekukkanthasson az apró fogacskákhoz. Felhívta figyelmüket az alapos fogápolásra, a sok édesség káros hatására. A vizsgálat végén nagy dicséret járt a kis hősöknek, hiszen közülük sokan most jártak először fogorvosnál.

nov.
25

 

ERZSÉBET-KAMRA,
FRISS KENYÉR ILLATA

2019. november 18-22.

Erzsébet-nap alkalmából – Szent Erzsébet jócselekedeteire emlékezve – óvodánkban adománygyűjtést szerveztünk. Arra kértük a szülőket, hogy – lehetőségeikhez mérten – tartós élelmiszerrel támogassák a Kríziskezelő Központ rászorultjait.

Nagyon sok család gondolta úgy, hogy a karácsonyi ünnepek előtt szívesen segítene a nehezebb körülmények között élőkön. Gyűltek Szent Erzsébet kamrájában” az élelmiszerek, a polcokon sorakoztak a különböző adományok. A gyermekek érdeklődve kérdezgették szüleiket, hogy ki kapja majd ezt a sok mindent, s igencsak lelkesen helyezték el a polcokon adományaikat.
A családok segítőkészségének köszönhetően nagyon sok liszt, cukor, tészta, rizs, só, tarhonya, olaj, tej gyűlt össze. Ezenkívül rengeteg konzerv, több csomag édesség, kakaópor, szaloncukor, rostos üdítőital, lekvár, puding, tea is érkezett.

Zsabka Attila úr, a Kríziskezelő Központ vezetője kifejezte köszönetét a családoknak, s elmondta: az adományozott élelmiszerekből több intézményüknek is juttatni tudnak.

Erzsébet-naphoz kapcsolódóan a Bárány csoportos gyermekek – Marianna néni vezetésével – kenyeret, zsemlét dagasztottak, formáztak, majd a megsült, illatos pékáruból jóízűen lakmároztak.


Képtár (óvoda) > 2019-20 > Erzsébet-gyűjtés

nov.
15

FOGFÁJÓS SÁRKÁNY ÉS TEDDY MACI DOKTOROK AZ ÓVODÁBAN
2019. november 15. (péntek)

Fantáziaföldön van egy gyönyörű ország, Szivárvánia, ahol él egy kedves király. Sajnos nagyon nagy fájdalmai vannak, lyukas fogától már aludni sem tud. Alattvalói próbálnak rajta segíteni ilyen-olyan fondorlatokkal, de rajta már semmi nem segít…
Péntek délelőtt izgalmas programra készültünk a Csillagteremben. Dékány Ágnes bábművész Fogfájós sárkány című előadását néztük meg, követtük figyelemmel, hogyan segít egy fogorvos a sárkányon. A gyermekek együtt izgultak a sárkánnyal és végül boldogok voltak, amikor megszűntek annak fájdalmai.

A délelőtt folyamán két orvostanhallgató is ellátogatott hozzánk a Semmelweis Egyetemről. A Teddy Maci Kórház program keretén belül ismertették meg az óvodásokkal az egészséges táplálkozás jellemzőit. Macikon keresztül mutatták be belső szerveinket, beszéltek azok működéséről, majd különböző gyógyászati eszközök is előkerültek. A gyermekeknek lehetőségük volt felpróbálni az orvosi köpenyeket, maszkokat, majd játékosan próbálgathatták az orvosi eszközök használatát. Injekciót adtak, mandulát és fogat vizsgáltak, volt, aki még műtétet is vállalt.
A Teddy Maci Kórház programjának célja, hogy a gyermekek testközelből, játékosan ismerjék meg az orvosok által használt felszereléseket, s ha a rendelőbe látogatnak, csökkenjen szorongásuk.

 

Képtár (iskola) > 2019-20 > Egészségnap

 

nov.
08

LÁMPÁS FELVONULÁS
MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE

2019. november 8. (péntek)

„Szent Mártonnak ünnepén,
Égő lámpást viszek én...”

A néphagyomány szerint a november 11-i Márton-nap zárja le az éves gazdasági munkákat, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A Márton-naphoz időjárási megfigyelések is kötődnek: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” E nap keresztény kulturális hátterét Szent Márton élete, legendája adja.

E jeles napon Májer-Ladácsi Ildikó néni képeket vetített a gyermekeknek Szent Márton püspök életéről, s közben mesélt a hozzá kapcsolódó legendáról, népszokásokról. A bemutató után Boda Annamária néni vezetésével a Mesetündérek tehetséggondozó műhely kis növendékei a Lúdas Matyi című meséből adtak elő egy részletet.

A délelőtt folyamán óvodásaink különböző kézműves tevékenységekkel töltötték idejüket. Készültek papírból libák, paripán vágtató Márton, s díszítettek lámpásokat. Volt – a hagyományt megőrzendő – kukoricamorzsolás, és kukoricatorzsából, -levélből csinos csutkababák és - lovak is készültek.

Szülői, nagyszülői segítséggel aztán sok-sok ínycsiklandozó zsíros kenyér került a tálcákra, melyek tartalma – a felvonulást követően – hamar gazdára talált.

Sötétedéskor indult a lámpás felvonulás több mint 300 fővel, Csák Lajos igazgató úr és Nagy Zoltánné Márti néni vezetésével. Gyönyörű látványt nyújtott a pislákoló kis lámpások fénye, a belvárosban sok járókelő csodálta az énekszóval vonuló menetet.

Az óvodába visszatérve az óvodapedagógusok elénekelték az asztali áldást, Igazgató úr pedig mindenkit buzdított a forró tea és a zsíros kenyér fogyasztására.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta.

 

Képtár (iskola) > 2019-20 > Szent Márton ünnepe

 

nov.
05

SZENT IMRE HERCEG ÜNNEPÉN
2019. november 4-5. (hétfő, kedd)

"Szent Imre herceg, Magyarország éke,
Szűztiszta élet legszebb példaképe;
Serdülő ifjak pajzsa, menedéke,
Könyörögj értünk."

November hónap első óvodai napjain intézményünk védőszentjére, Szent Imre hercegre emlékeztünk.

Az első napon Szalai Lídia néni ismertette a gyermekekkel – képeken keresztül – a „liliomos” herceg élettörténetét. Totsche Andrásné Tünde néni aztán izgalmas mese köré fonta a hallottakat, így a fiúk már alig várták, hogy a lovagi torna felszereléseit készíthessék, a lányok pedig mielőbb udvarhölgyekké kívántak válni. A csoportokban lelkesen ragasztották, díszítették a fejfedőket, kardokat, hogy aztán abban fogadják a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület tagjait. A gyerekek az ő segítségükkel ismerkedtek a korabeli öltözékekkel, fegyverekkel, láthattak vitézi összecsapást, hallhattak valódi csatakiáltást. Íjat, nyilat, fokost, kardot vettek szemügyre – közelről is. A bátrabbak pajzsot és kardot ragadtak, s fejükbe nyomták a nemezből készült fejfedőt.

Másnap az előző napon megválasztott királyi pár – István király, Gizella királyné – és Szent Imre herceg nyitotta meg a lovagi tornát. A fiúk különböző bátorságpróbákon vettek részt, logikai, ügyességi feladatokban mutatták meg rátermettségüket, s megküzdöttek még a hétfejű sárkánnyal is. A lányok a fejdíszükhez illő liliomos medáltkészítettek, majd drágakövekkel kirakott tükrükben csodálták meg aznapi tevékenységük eredményét. A délelőttöt a lovaggá ütés szertartása, táncház és ünnepi lakoma zárta.

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Szent Imre-nap

okt.
24

VÍZHEZ SZOKTATÁS
AZ USZODÁBAN

2019. szeptember 17. - október 24.

„Hol lakik a halacska?
A lakása tavacska.
Tenger, folyó, kis patak,
lent lakik a víz alatt.
Vízben alszik, vízben kel,
vízi nótát énekel.
Vízből van a párnája,
buborék a labdája."

 (Gazdag Erzsi: Hol lakik a halacska?)

Óvodás korban nagyon fontos, hogy a gyermekekkel megszerettessük a mozgást, mert az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen. A rendszeres sport elősegíti a fizikai állóképesség erősödését, ezáltal a szellemi aktivitás növekedését.

Ezt szem előtt tartva – a mindennapos mozgásos tevékenység kiegészítésére – nagy és középső csoportos óvodásainknak idén ősszel is lehetőséget biztosítottunk az úszás kipróbálására, a Csitáry G. Emil uszodában.

Az ovisok nagy izgalommal várták az első foglalkozást. Az óvoda előtt már várt rájuk a különjáratos mikrobusz, amely elszállította őket a Delfin Sportegyesület uszodai foglalkozására.
Voltak visszatérő vendégek is. Ők rutinosan vetkőztek, öltöztek, húzták fejükre az úszósapkát, tették fel az úszószemüveget, majd vették célba a medencéket.

A kis úszó-társaság egyik fele még csak ismerkedett a vízzel: ők könnyebben elvégezhető, játékos feladatokat kaptak. Vízben szaladtak, kis békákká változtak, s így ugráltak a medence szemközti faláig, buborékot fújtak a vízben. A medence másik felében azok a gyermekek dolgoztak, akik már ügyesen siklottak a vízen, merültek a víz alá, lábtempóztak szivaccsal a kezükben…, tehát volt előképzettségük.

A „kis halacskák” számára felejthetetlen élményt adott a tíz alkalom. Folytatás következik…

Képtár (óvoda) > 2019-20 > Úszás