Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

ápr.
05

RINGATÓ-FOGLALKOZÁS ÉS NYÍLT NAP SZÜLŐK ÉS GYERMEKEIK SZÁMÁRA

2019. március 20.,27., április 5.

2019. március 20-án és március 27-én Ringató-foglalkozásra, április 5-én nyílt napra hívtuk az óvodánk iránt érdeklődő szülőket és gyermekeiket. A leendő ovisokat elvarázsolta a sok újdonság: a fiúknak a polcokon sorakozó nagyméretű járműveken akadt meg először a szemük, a kislányokat a babakonyha, a játékbabakocsik és a kirakók nyűgözték le. A szülőknek alkalmuk volt megismerkedni az óvó nénikkel, kérdéseikre választ kaptak, amíg gyermekeik gyurmából, papírból alkottak, vagy a kislabdákkal teli sátorból kukucskáltak kifelé.

Az óvodapedagógusok a Ringató-foglalkozások alkalmával közös éneklésre, mondókázásra hívták az édesanyákat. A kisgyermekek örömmel szemlélték anyukájuk biztonságot nyújtó karjaiból az ovit, s nagyokat kacagtak a ringatós dalokon.

Nyílt napunkon a csoportokba látogathattak az érdeklődő szülők, ismerkedtek a reggeli tennivalókkal, megnézték a nagyobb gyermekek óvodás tevékenységeit, és természetesen minden játékot kipróbálhattak a picik. Volt olyan kisgyermek, aki annyira belemerült az újdonságok felfedezésébe, hogy alig akart hazamenni.

Valamennyi érdeklődőt szeretettel várunk a 2019. április 24-én és 25-én esedékes beiratkozásra.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Ringató, nyílt nap

márc.
22

A VÍZ VILÁGNAPJÁN

2019. március 22. (péntek)

Weöres Sándor: Tó vize

Tó vize, tó vize csupa nádszál,
Egy kacsa, két kacsa odacsászkál.
Sárban ezer kacsa bogarászik,
Reszket a tó vize, ki se látszik.

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében. Ebben az esztendőben minden csoportban különböző, vízzel kapcsolatos tevékenységeket végeztek a gyermekek. Papírból és gyurmából, különböző technikákkal készültek a halacskák, tengeri állatok, de az óvodások nagy örömére előkerültek a horgászbotok is, melynek következményeként sorra akadtak „horogra” a kopoltyúsok.

A Csillag csoport ebben az évben a Csitáry-kúthoz látogatott el, ahol a gyermekek palackjaikból kortyolgatták a friss, üdítő „savanyúvizet”. A csodálatos tavaszi napsütésben jólesett a futkározás a zöldülő, tavaszi környezetben, szomjoltásra pedig gyakran visszatértek ovisaink a híres kúthoz.

A víz világnapjáról történő megemlékezést minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, idén is tartalmas programokkal hívtuk fel a gyermekek figyelmét éltető elemünkre, melynek tulajdonságait, felhasználhatóságát játszva ismertettük meg velük.


Képtár (óvoda) > 2018-19 > A víz világnapja

 

márc.
19

KISSZÉKEN AZ APUKÁMMAL

2019. március 18. (hétfő)

„Rajzoltam egy képet neked,
Te vagy rajta, nézd meg!
Én vagyok a kisgyerek és
Kézen foglak Téged!

Örülsz neki? Vigyázol rá?
Mi vagyunk a képen!
Én vagyok az apukámmal,

Ketten, kéz a kézben!”
(Bartos Erika: Apához – részlet)

Szent József ünnepe alkalmából minden évben felköszöntik a kisgyermekek édesapjukat, nagypapájukat, dédpapájukat óvodánkban, ezért 2019. március 18-án délután ismét vártuk őket köszöntésre, közös játékra.

Lelkesen készültek minden csoportban az ovisok apró, saját készítésű ajándékokkal, melyet egy vers kíséretében nyújtották át édesapjuknak, hogy megköszönjék nekik a sok boldog percet, közösen eltöltött időt. Az édesapák meghatódottan, könnyes szemmel ölelték meg gyermeküket.

A köszöntés után a gyermekek már alig várták, hogy megmutassák az ovis játékokat és a szülővel, nagyszülővel belemerüljenek a játékba. A szülők újra gyermeknek érezhették magukat: voltak, akik az óvodai kisszéken ülve építették a tornyokat, kirakóztak, gyurmáztak, de a szőnyegen is izgalmas társasjátékozás, autóversenyzés folyt.

A „lányos” apukák színezéssel, babázással, gyöngyfűzéssel, pónifésülgetéssel is gyermekeik kedvében jártak. Folyamatosan kerültek le a polcokról a társasjátékok, fejlesztő játékok, mert a lehető legtöbb játékszert apával, papával is szerették volna kipróbálni óvodásaink.

A gyermekek és édesapjuk, nagyapjuk nagyszerű délutánt töltöttek együtt. Jó hangulatban, önfeledten játszottak, öröm és boldogság csillant meg szemükben.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Kisszéken az apukámmal

márc.
14

A NEMZETI ÜNNEP CSOPORTJAINKBAN

2019. március 14. (csütörtök)

„Melegebben süt ma a nap
elmúlt már a hosszú tél.
Minden házon zászlót lenget
a víg márciusi szél.
Magyarország szabadságát
ünnepeljük e napon,
Háromszínű magyar zászló
Azért leng a házakon.”

(Donászy Magda: Március 15.)

Az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplésérea gyermekek különböző, kézzel készített, nemzeti színekben pompázó jelképekkel készültek. A csoportokban lelkesen készítették a gyermekek a piros-fehér-zöld zászlókat, virágokat, madárkákat, az óvodai folyosót is katonákkal, gyönyörű pártákkal, kokárdákkal díszítették.

Az óvodapedagógusok „gyermeknyelven” meséltek az 1848-49-es eseményekről és versekkel, dalokkal, táncfüzérrel tették óvodánk apraja és nagyja számára emlékezetessé az ünnepet.

A jeles ünnephez kapcsolódóan valamennyi csoportunk elsétált Petőfi Sándor intézményünk előtt álló szobrához, ahol dalokkal, versekkel idézték fel a múltat. A megemlékezés után saját készítésű nemzeti jelképeiket a szobor köré tűzték.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Március 15.

 

 

 

 

márc.
11

NYÍLT NAPOK A SZÜLŐK SZÁMÁRA
2019. február 28., március 1., 5., 7., 8.
 

Az óvodánkba járó gyermekek szüleit minden év tavaszán várjuk nyílt napjainkra, ahol megnézhetik,hogyan ügyes(k)edik, miként fejlődik gyermekük az óvodában eltöltött időben. Nagy örömünkre minden csoportba sok szülő látogatott el és valamennyien élénk érdeklődéssel fogadták a kicsik tevékenységeit.

A reggelt minden nap gyertyagyújtással kezdik az óvodások, így ezekbe a meghitt pillanatokba is betekinthettek az érdeklődők. A lelki feltöltődés után a gyermekek testi egészségére is odafigyelnek az óvodapedagógusok, így a reggeli torna sem maradhat el.
A Csengő és a Szivárvány csoportban tornabemutatót tartottak a szülőknek, melyeken megmutatták, milyen ügyesek az akadálypályán, hogyan kúsznak-másznak-ugrálnak a különböző eszközökön.

A csoportokban ezt követően különböző, érdekes események, tevékenységek zajlottak. A Bárány és a Liliom csoportban kis színészpalántákkal telt meg a szoba: óvodásaink meséket adtak elő a szülőkből álló publikumnak. A Csillag csoportban az ovisok először a testrészeikről való ismereteiket osztották meg az érdeklődőkkel, majd körjátékokat mutattak be.

Az óvodapedagógusok közül volt, aki bábjátékkal készült. A gyermekek nagy érdeklődéssel várták az ily módon előadott, feldolgozott mesét, tágra nyílt szemekkel követték az eseményeket.

A kézműves foglalkozás minden csoportban nagy népszerűségnek örvendett: készültek itt papírhóvirágok, gyurmából tavaszi virágcsokrok, de közelgő ünnepünkre, március 15-re is sokan gondoltak, nemzeti jelképeket készítettek a gyermekek, olykor a szüleik segítségével.

Kellemes hangulatban telt a délelőtt, a szülők valamennyi csoportunkból szép élményekkel, gyermeküket kicsit jobban megismerve távoztak intézményünkből.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Nyílt nap a szülőknek

márc.
05

AZ ALCSÚTI ARBORÉTUMBAN KIRÁNDULTUNK

2019. március 4. (hétfő)

„Jó reggelt, Nap, ég, hegyek,
aludtunk egy éven át."
Így köszönnek a kibújó
hóvirágok, ibolyák.”

(Zelk Zoltán: Hóvirágok, ibolyák – részlet)

A hosszú tél után gyermekek és felnőttek egyaránt, már nagyon várták a kora tavaszi óvodai kirándulást.
Úti célunk az Alcsúti Arborétum volt, ahol az országban egyedülálló hóvirágmezőben gyönyörködhettünk. A tavaszi napsütésben nagy sétát tettünk a gyermekekkel, akik boldogan fedezték fel a fű közül előbukkanó hóvirágokat, de egyik gyermeknek sem jutott eszébe leszedni azokat, mert már okosan megtanulták, hogy védett növény, vigyázni kell rá! Figyelemmel hallgatták az óvó nénik elbeszéléseit az erdő lakóiról, akik a környezetvédelem fontosságára is felhívták figyelmüket.

A hatalmas fák tövében a tengernyi hófehér virág között megjelentek a tavasz egyéb hírnökei is: ibolyák, krókuszok, téltemetők bontogatták szirmaikat, de a bokrokon, fákon is megjelentek az első rügyek.

A tisztáson megpihentünk, gyorsan előkerültek a kis hátizsákokból az elmaradhatatlan elemózsiák, innivalók.

Az első tavaszi napsugarak hatására kellemesen feltöltődtünk a gyönyörű természetvédelmi területen, kicsik és nagyok egyaránt szép élményekkel tértek haza.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Alcsúti Arborétum

 

febr.
05

FARSANGI MULATSÁG

2019. február 5. (kedd)

„A, a, a, a farsangi napokban.
A farsangi napokban,
Legyünk mi is vígabban
A, a, a, a farsangi napokban.”

(népdal)

A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A farsangi időszakban – már hagyományosan – óvodánkban is mulatságot rendezünk, hogy elűzzük a telet, mihamarabb kitavaszodjon.

Az óvoda dolgozói a folyosón már hetekkel a mulatság előtt farsangi dekorációval készültek: bohócok, lufik, szerpentindíszítette az intézményt,a faliújságokon pedig a gyermekek által készített alkotások emlékeztettek az eseményre. Nem csoda, hogya gyermekek minden nap arról társalogtak egymással, hogy ki milyen jelmezt ölt magára ezen a napon.

2019. február 5-én reggel nagy izgalommal jöttek az oviba a gyermekek, már a folyosón pörögtek-forogtak a báli ruhákba öltözött hercegnők, repkedtek a bogárkák, itt-ott szuperhősök bukkantak elő. A csoportokban a meghívott szülők, rokonok előtt aztán mindenki megmutathatta gyönyörű vagy éppen ötletes maskaráját. A kislányok tüllcsodákban, selyemruhákban illegették magukat, de szelíd kiscicákkal, pónikkal is találkozhattunk. A kisfiúk közül sokan bátor tűzoltónak, mozdonyvezetőnek, rendőrnek öltöztek, de ha szemfülesek voltunk, akkor a vadon állataival is összefuthattunk.

Az óvó nénik és a gyermekek minden csoportban farsangi hangulatot keltettek: táncoltak, verseltek, mondókáztak, a szülők és gyermekeik aktívan vettek részt az ügyességi játékokban. Körbe-körbe járt a seprű, tekeredtek a fonalon a kisautók, nagy népszerűségnek örvendett a székfoglaló és a mocsárjárás is, de a pattogatott kukoricák minél gyorsabb tálkába juttatása is kihívást jelentett a résztvevőknek.

A jókedv mindenkit magával ragadott, hangos nevetéstől és szurkolástól visszhangzott az óvoda.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Farsang

febr.
01

ÁLDÁS A GYERMEKEKRE

2019. február 1. (péntek)

„Emlékezzünk Szent Balázsra, mert ma vagyon napja;
Az Úr Jézus akaratát általunk mutatja.

Örömöt e háznak, asszonynak, urának,
Hogy hirdessük és említsük, nékünk parancsolja.”

(magyar népének)

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária és Szent József Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az idős Simeon is jelen volt, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. Ennek szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása.

Az ünnep alkalmából ellátogatott hozzánk Ugrits Tamás atya, aki szép, a gyermekek nyelvén megtartott beszéde után megáldotta a gyertyákat. Elmondta, hogy a megszentelt gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe, mindig a kiáradó fényt kell, hogy eszünkbe juttassa. Szeressük, tiszteljük egymást, szeretteinket!

A gyertyaszentelés után Tamás atya Szent Balázs püspök történetével ismertette meg a kisgyermekeket. A püspök visszavonultan élt, de a közösséget tanácsaival támogatta és gyógyította a rászorulókat. A legenda szerint egy napon rémült anya sietett Szent Balázshoz, mert a fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút és így megmentette a haláltól.

A katolikus hagyomány szerint Tamás atya keresztben tartott, égő gyertyával áldotta meg a jelenlévőket, Balázs-áldást adott, hogy a torokfájás és minden más betegség elkerülje őket.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Balázs-áldás

 

jan.
07

JÉZUS SZÜLETÉSÉTŐL A HÁROMKIRÁLYOK LÁTOGATÁSÁIG
2018 decemberében

A kis Jézus megszületett, örvendjünk,
elküldötte ő szent fiát Istenünk.
Betlehemben fekszik rongyos jászolban,
azért van oly fényesség a városban.

(A kis Jézus megszületett – népének)

Székesfehérvár belvárosa ünnepi díszbe öltözött december első napjaiban, feldíszítették a gyönyörű fenyőfát, felállították a betlehemi jászlat és különböző fényjátékokkal kápráztatták el az adventi időszakban a polgárokat. Ilyenkor a Városház téri színpadon óvodás és iskolás gyermekcsoportok örvendeztetik meg a közönséget. Ebben az évben is meghívást kaptunk az Adventi programra, így 2018. december 18-án a Csillag csoportos óvodások színvonalas betlehemi műsorát tekinthették meg a szülők, rokonok, érdeklődők. A kisgyermekek nagyon szépen, hangosan adták elő műsorukat, amit hatalmas tapssal jutalmaztak a büszke szülők. A szép produkció után – a kedves meghívásnak eleget téve – a Hiemer-házban fogyaszthatták el a megérdemelt teát és édességet.

Iskolánk tanulói minden évben vásári forgatagba hívják a középső és nagycsoportos gyermekeket, óvó néniket, dajka néniket. Különböző kézzel készített, kreatív ajándékokat, apró díszeket kínálnak a karácsonyi vásárban, melyekből az óvodapedagógusok és az óvodások közösen választanak a csoportok díszítéséhez, az ünnepi készülődéshez.
Karácsonyra, Jézus születésének ünnepére nagy örömmel készültünk. Hagyományainkhoz híven az idei karácsonyunk is nagyon bensőséges hangulatban telt. Megtiszteltetés és öröm volt számunkra, hogy csoportjaink ünnepélyeire szép számmal jöttek el a családtagok, rokonok, ismerősök. Az ünneplés ugyanúgy zajlott, mint a keresztény családokban: először egy édesapa felolvasta Jézus születésének történetét, majd a gyermekek népi betlehemes játék keretében meg is jelenítették azt. Műsoruk után az óvodások

Bővebben...:

dec.
07

SZENT MIKLÓS NAPJA
2018. december 6. (szerda)

„Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás!
Gyere már, gyere már, minden gyermek vár!
Répa, cukor, csokoládé, jaj, de jó!
De a virgács jó gyereknek nem való!
Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás!

Gyere már, gyere már, minden gyermek vár!”

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogatott óvodánkba Miklós püspök, aki – a legenda szerint – nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke.
A gyermekek már nagyon várták az ismerős kopogtatást az ajtón. A jó püspök minden mozdulatát ámulattal követő ovisok hellyel kínálták a hosszú út során elfáradt „nagyszakállút”. Két nagyon bátor gyermek segítséget is nyújtott neki: megfogták és tartották súlyos pásztorbotját, míg ő a gyermekeket köszöntötte.
A Szent Miklós napjára tanult sok dal és vers meghallgatása után Miklós püspök személyesen szólt óvodásainkhoz: kérte, hogy legyenek továbbra is jó és szófogadó gyermekek, szeressék egymást, figyeljenek a társaikra, családtagjaikra.
Az óvodások csillogó szemekkel fürkészték a süveges, piros köpenyes, fehér szakállas vendéget és nagyon várták, hogy a kis csomagokat átadja nekik.

A püspököt még sok óvodás és iskolás gyermek várta, így búcsút intett a gyermekeknek, akik megköszönve az ajándékot, lelkesen integettek neki.

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Miklós püspök