Szent Imre

Általános Iskola és Óvoda
8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
30/146-8990,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

26
máj. 17

PIZSAMAPARTI PÁRNACSATÁVAL

2017. május 26. (péntek)

2017. május 26-án – a délelőtti, gyermeknapi program folytatásaként – az iskolába készülő gyermekeket és testvéreiket hívtuk Pizsamapartira. Sok bátor és lelkes nagycsoportos jelentkezett az „ottalvós buliba”, de vártuk az esti programokra azokat az ovisainkat is, akik még inkább otthon töltötték volna az éjszakát.

Este hat órától érkeztek a gyermekek az óvoda udvarára, ahol Fehér Györgyné Mariann néni, Dombi Mátyásné Anci néni és férje, Dombi Mátyás bácsi énekkel és gitárral szórakoztatta az ifjú közönséget.

Amikor valamennyi gyermek megérkezett, asztalhoz ültünk és bográcsban készült paprikás krumplit vacsoráztunk, hogy legyen energiánk a kincskereséshez és a párnacsatához. A vacsora után közös énekléssel, játékkal töltöttük az időt.

Az est fénypontja a párnacsata volt, amikor is minden gyermek a saját kispárnájával „indult csatába”. A kislányok és a kisfiúk külön térfélen alkottak csapatot, a cél pedig az volt, hogy minél kevesebb darab maradjon náluk. Hatalmas energiát fektettek a játékba, olyannyira, hogy csak úgy suhantak a színes párnák a fejek felett, mellett, vagy éppen ütköztek bele valamelyik ellenfélbe.

Sötétedés után a sok kisgyermek elemlámpát ragadott és kezdődhetett a kincskeresés. A bokrok, fák tövében, az udvari játékok alatt rejtőztek az ajándékok, melyeket elszántan próbáltak megtalálni a kis kincsvadászok, akik ezt követően nagy élménnyel mentek a csoportszobákban elhelyezett ágyukba aludni.
Igazán büszkék voltunk rájuk, amikor édesanya és apa nélkül is sikerült álomba szenderülniük. Másnap reggel boldogan, élményekben gazdagodva szaladtak szüleik felé és csak meséltek, meséltek az esti történésekről…

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Pizsamaparti

26
máj. 17

OVIS GYERMEKNAP

2017. május 26. (péntek)

2017. május 26-án – a gyermeknap alkalmából – érdekes, izgalmas játékokkal, meglepetéssel készültünk az ovisoknak.  A nap gyönyörűen sütött, így az udvarra szerveztük a programokat.

Az óvodapedagógusok a Szivárvány csoport által többször sikeresen előadott mesét, A tücsök és az egérke lakodalma című kedves történetet jelenítették meg a gyermekek nagy örömére.

Totsche Andrásné Tünde néni interaktív játékra invitálta az óvodásokat, „medvére vadásztak”. A mondóka és a bemutatott mozdulatsorok elsajátítása során a gyerekek szellemileg és fizikailag is „tornáztak”, visszhangozták az előmondott szöveget, és nagy buzgalommal keresték a szőrös állatot.

A mese után megpihentek a kis vadászok és meglepetésként mindenki egy tölcséres fagylaltot kapott.

Eközben elkészült a versenypálya, ahol először a nagycsoportosok, majd a bátrabb kisebbek is sorverseny keretében mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat. Minden gyermek hatalmas koncentrációval ment végig a pályán, különböző eszközök igénybe vételével.

A sorverseny után futóversenyt is rendeztünk, kíváncsiak voltunk, ki a három leggyorsabb gyermek az óvodában. Versenyzőink nagy lelkesedéssel rugaszkodtak el a céltól, fej-fej mellett haladtak, millimétereken múlott csak a győzelem. A többi gyermek szurkolása közepette hirdettük ki a nyerteseket. Úgy láttuk, mindenki élvezte a jókedvű, izgalmakban bővelkedő délelőttöt.


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Gyermeknap

 

23
máj. 17

VESZPRÉMTŐL TIHANYIG

2017. május 13-23.

„Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.”

 (Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért – részlet)

Óvodánkban ez év tavaszán is megszerveztük a családos kirándulásokat, hogy egy kicsit kikapcsolódhasson gyermek és felnőtt egyaránt.

2017. május 13-án a Bárány csoport, május 23-án pedig a Csillag csoport látogatott el a királynék városába, Veszprémbe.

Először a Várba, István király és Boldog Gizella kedvenc tartózkodási helyére sétáltunk fel, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. Megtekintettük névadónk, Szent Imre herceg szobrát. A várnegyed után az állatkertbe látogattunk, ahol a gyerekek érdeklődése, kíváncsisága az egekig szökött, mindent látni akartak. Megnéztük az úszkáló pingvineket és a játékos kedvű fókákat, melyek egy kis bohóckodáshoz is kedvet kaptak, ahogy meglátták a kis látogatókat. Elidőztünk a sok két- és négylábú kifutója előtt, beszélgettünk az élőhelyükről, táplálkozásukról. A leghangosabb csatakiáltások akkor hangzottak el, amikor a Dinó parkban található sokféle őslényt fedeztük fel: néhány példány mellett igencsak aprócskának tűntünk!

A Liliom csoport május 13-án, a királyok városában, azaz városunkban található Sóstói Tanösvény Zöld Tanyájára szervezte évzáró családos kirándulását. Az idő kissé borongósan indult, de cseppet sem szegte kedvét a kiránduló csapatnak. Mintegy 60 főnyi, óvodásokból, testvérekből, szülőkből és nagyszülőkből álló „különítmény” töltötte meg vidám zsivajjal a kirándulóhelyet. Szerencsénk volt megfigyelni több levelibékát, bogarat, hernyókat és botanikai értékeket képviselő fát, virágzó bokrot. Hamarosan előkerült a hátizsákból a nagymamák kedvenc receptjei szerint készült pogácsa, sütemény is. Az egybegyűltek köszöntése után mókás sorversenyek követték egymást, melyben szülők és gyermekek egyaránt részt vettek. Az erőlködő napsütésben a tréfás ügyességi feladatok a szurkolók arcára is mosolyt csaltak.

A Csengő csoport május 18-án hosszabb utazásra szánta el magát: a Veresegyházán található Medveotthonba látogattak. A buszon megismerték a Medveotthon történetét, hogy aztán igazán felkészülten léphessenek be a parkba. A résztvevők nagy izgalommal közelítettek a hatalmas állatok kifutói felé, hogy odanyújtsák a maciknak méztől csorgadozó fakanalaikat. Nagy élményt jelentett azt megtapasztalni, hogy a barna ragadozók milyen óvatosan nyalogatták az édes nektárt.

Bővebben...

17
máj. 17

EGYHÁZMEGYEI ÓVODÁSTALÁLKOZÓ

2017. május 17. (szerda)

2017. május 17-én a „szentimrés” nagycsoportosok zsivaját is hallani lehetett a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvodában.

Aradvári Mihályné óvodavezetőtől ugyanis meghívást kaptunk: látogassunk el hozzájuk az egyházmegyei óvodástalálkozó alkalmából, hogy bemutathassák ismereteiket, tudásukat hagyományaink őrzése és ápolása terén. Korán indultunk Székesfehérvárról, ezért jól esett a finom reggeli, a szívélyes fogadtatás.

A szépen kidolgozott tornafoglalkozás és a lenyűgöző néptáncbemutató után a két óvoda sorversenyen és közös körtáncon vett részt Pappné Czuczor Krisztina óvodapedagógus, helyettes óvodavezető és Barkócziné Öller Gabriella óvodapedagógus, táncpedagógus irányításával.

A tatabányai óvoda szépen kialakított udvarán a fehérvári óvodások egyik mászókától a másikig futottak, közben be-bebújtak a barlangjáratokba is. Ugráltak a trambulinon, vagy a homokozóban játszottak a sok színes eszközzel. Amikor megszomjaztak, a kerti ivókútból oltották szomjukat.

Az immunrendszer erősítésére és prevenciós célzattal sószoba is kialakításra került az intézményben. A gyermekek nagy kíváncsisággal tapintgatták a sóból készült téglákat, észrevétlenül lélegezték be az egészséges levegőt, miközben egy kedves mesét hallgattunk meg Némethné Schamberger Anita óvodapedagógustól. Az óvodavezető a játék, móka, kacagás után ebédre invitált bennünket.

A kedves fogadtatás és vendéglátás után utunk a Bányászati Múzeumba vezetett, ahol idegenvezetőnk bemutatta nekünk a bányászok nehéz, fáradságos és cseppet sem veszélytelen munkáját. A gyermekek beszállhattak egy liftbe, ami hangeffektusokkal illusztrálta, mit hallottak a bányászok, amikor a föld alá szálltak. A múzeum területén bányászati fejtőgépet, csilléket, szállító járműveket láttunk, melyeket az ovisok lelkesen vettek birtokba, majd egy lejtősaknába szálltak alá és megnézték az eredeti aknatornyot is.

Az Ipari Skanzen berendezett kis lakásaiban megismerkedtek a bányászok mindennapjaival: cipészműhelyben, szatócsboltban, fodrászüzletben jártak, de a korhűen berendezett osztályterem is számtalan kérdést vetett fel a nagycsoportos gyermekek körében. A Bányászati Múzeum után Tatabánya egyik legismertebb jelképéhez, a csodálatos környezetben található Turul-emlékműhöz látogattunk.

Köszönjük a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda meghívását, a szeretetteljes fogadtatást, a kitűnő szervezést, gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt kedves emlék marad.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Bánhida

11
máj. 17

MADARAK ÉS FÁK NAPJA – RENGETEG JÁTÉKKAL

2017. május 11. (csütörtök)

Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.
(Horváth Imre: Fák és madarak)

2017. május 11-én – a madarak és fák napja alkalmából – a Halesz parkba kirándultunk. A reggelit követően buszra szálltunk, hogy egy remek délelőttöt töltsünk a szabadban. Sok ovisunknak már a buszos utazás is élményt jelentett, hiszen legtöbben autóval járnak. Érdeklődve kérdezősködtek arról, mi, hogyan működik, és hány megálló múlva kell leszállnunk.

A szépen gondozott Halesz parkban minden gyermek kedvére futkározhatott, felmászhatott a kalandos mászókákra, hogy aztán a kanyargós csúszdán érjen újra a földre. A gyermekeknek létrehozott forgalmi útvonalon többen végigsétáltak, ismerkedtek a KRESZ szabályaival és az útjelző táblákkal.

A napsütéses időben az óvodások birtokba vették a homokozót, a focipályát, de süttethették arcukat a fészekhintában is.

A fák alatt megbújó termések, apró bogarak tanulmányozására is nagyszerű alkalom nyílt, miközben a természetvédelem fontosságáról is beszélgettek kicsi „nebulóink” az óvó nénikkel. Sok játék után, sok új ismeret birtokában pihentek aztán meg a gyermekek a hatalmasra nőtt fák tövében, s nézegették közben a hosszú ágakat, élénkzöld leveleket és a köztük kergetőző kismadarakat.

Nagyon élvezték a különböző játéklehetőségeket a hatalmas területen. Mindenki jól eső fáradtsággal, pirospozsgásan indult vissza az óvodába.


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Fák, madarak

09
ápr. 17

VÁROSI CSALÁDI KERESZTÚT

2017. április 9. (vasárnap)

"Idén is a Szent Kristóf templomtól indultak a szabadtéri stációk, amelyeket a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szervezésében gyermek szereplőkkel jelenítettek meg. A keresztút állomásain az elmélkedéseket a szülők olvasták fel. A családokat ebben az esztendőben is elkísérte Spányi Antal püspök, Ugrits Tamás irodaigazgató, és Tóth Tamás plébános.

Az óvónők felkészítésével korabeli ruhákat idézve öltöztek be a gyerekek és elevenítették meg Jézus szenvedéstörténetének szereplőit. Az egyes stációkhoz kapcsolódó történéseket, szavak nélkül, pantomimszerűen adták elő a kisiskolások és óvódások. A keresztút állomásai között ismert gitáros énekek hangzottak el.... "
(Bertáné Pintér Katalin)

Az egyházmegyei beszámolót itt olvashatják.

Egyházmegyei Stúdió: Családi keresztút (YouTube)
04
ápr. 17

ISMERKEDÉS AZ ÓVODÁVAL BEMUTATÓ NAPON

2017. április 4. (kedd)

2017. április 4-én Csák Lajos igazgató úr, Ugrits Tamás püspöki biztos atya és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető asszony adott tájékoztatást intézményünkről.

Ezt követően Totsche Andrásné (Tünde néni) tartott testnevelés-foglalkozást, ahol megnézhették vendégeink, mennyire ügyesek a gyermekek, milyen sok eszköz áll rendelkezésre a hatékony mozgásfejlesztéshez.

Ezután a Liliom és a Szivárvány csoportba invitáltuk a szülőket, ahol a Nagyné Racskó Ildikó és Szalai Csabáné (Ági néni) által vezetett mese, ének-zene, énekes játék, gyermektánc, illetve kézműves foglalkozást tekinthették meg az érdeklődők.

Nagy sikere volt az angol nyelvi foglalkozásnak, melyet Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita néni tartott nagycsoportosok óvodásaink közreműködésével.

Örömmel láttuk, hogy több olyan család is felkereste óvodánkat, ahonnan nem csak a szülők, hanem a nagyszülők is jelen voltak programjainkon.

Délután aztán a leendő óvodásoké volt a főszerep. Ők boldogan jöttek szüleikkel az oviba, hogy kipróbálhassák az itteni játékokat, megismerkedjenek az óvó nénikkel. Szerették volna az összes játékot egyszerre birtokba venni, hiszen annyi érdekes dolog várt rájuk: igazi galéria a csoportszobában, ebédfőzésre alkalmas babakonyha, rengeteg gyurma,építőjáték,színező, baba, autó.

Olyan kisgyermek is volt, aki annyira belefeledkezett az újdonságok felfedezésébe, hogy alig akart hazamenni…

 


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Bemutató nap

 

 

 

 

 

21
márc. 17

A VÍZ VILÁGNAPJÁN

2017. március 21. (kedd)

A Víz világnapja alkalmából 2017. március 21-én a Csengő és a Szivárvány csoportos gyermekekkel Székesfehérvár egyik jellegzetességéhez, a Csitáry-kúthoz látogattunk, hogy megkóstoljuk a fehérváriak körében nagy népszerűségnek örvendő, szomjoltó, ásványi anyagokban gazdag, híressavanyúvizet.

A kicsik örömmel kezdték a kóstolgatást, s volt köztük olyan, aki többször töltötte újra poharát, de olyan is akadt, akinek nem nyerte el a tetszését a kicsit szénsavas ital íze.

Ezt követően a Csónakázó-tó felé sétáltunk, ahol vízi madarakkal ismerkedtünk. Amióta kitisztították a Vidámparki-tavat, azóta a különféle madarak is szívesebben úszkálnak, repdesnek itt. Nagyokat nevettünk a halászó hattyúkon, a víztükrön fékező vadkacsákon és próbáltuk megszámolni a sirálykolónia megszámlálhatatlan tagjait.

A Bárány, a Csillag, valamint a Liliom csoport a Zsuzsanna-forráshoz tett kellemes sétát a napsütéses időben. Sajnos a kútból nem folyik a víz, de a gyermekek figyelmesen hallgatták a történetet a környezetvédelemről, a tiszta víz fontosságáról, értékéről. A forrás körüli kis téren volt lehetőség játszani, nézelődni, megcsodálni a gyönyörű virágokat, az éledező természetet.

A séta után az ovisok különböző, vízzel kapcsolatos eszközöket próbáltak ki a csoportokban, illetve esőcseppet készítettek, halacskát festettek, békaugró versenyt rendeztek.


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Víz világnapja

 

 

 

 

17
márc. 17

ÉDESAPÁK, NAGYPAPÁK KÖSZÖNTÉSE

2017. március 17. (péntek)

Rajzoltam egy képet neked,
Te vagy rajta, nézd meg!
Én vagyok a kisgyerek és
kézen foglak Téged.

Örülsz neki, vigyázol rá?
Mi vagyunk a képen!
Én vagyok az apukámmal,
ketten, kéz a kézben.
(Bartos Erika: Apához – részlet)

Szent József ünnepe alkalmából minden évben felköszöntik a gyermekek édesapjukat, nagypapájukat, dédpapájukat óvodánkban, ezért 2017. március 17-én délután köszöntésre, közös játékra vártuk őket.

Lelkesen készültek minden csoportban az ovisok kis meglepetéseikkel, s egy vers kíséretében nyújtották azt át édesapjuknak, hogy megköszönjék azt a sok jót, mókát és kacagást, amit csak egy apa adhat. Az apukák meghatódottan, könnyes szemmel ölelték magukhoz gyermeküket.

A köszöntés után gyermekek és apukák közösen „vetették be” magukat a rengeteg játék közé. A szülők újra gyermeknek érezhették magukat: az apukák a kicsikkel, de egymással is jót játszottak. Az építőkockákból „égig érő” torony vagy éppen autóparkoló épült, de sakkpartit is vívtak egymással a gyermekek, ahol néhány jó tanács is elhangzott a nagypapák részéről. Folyamatosan kerültek le a polcokról a társasjátékok, fejlesztő játékok, mert a lehető legtöbb játékszert apával, papával is ki kellett próbálni.

A hagyományos játékokba is sokan merültek bele: miközben készültek a csodálatos rajzok, színesedtek a fekete-fehér színezők, összeálltak a kirakók, egy-egy papírrepülőt is láttunk elszáguldani a fejünk felett.

Nagyon jó hangulatban telt az idő, az önfeledt játékot nehezen lehetett abbahagyni, de boldogan, apa karjában, nyakában már arról beszélgettek ovisaink, hogy otthon melyik játékkal folytassák ezt a nagyszerű délutánt.


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Apák napja

14
márc. 17

MÁRCIUS 15-I ÜNNEPÉLY

2017. március 14. (kedd)

Kossuth Lajos azt üzente:
Elfogyott a regimentje.
Ha még egyszer azt üzeni:
Mindnyájunknak el kell menni!
Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepén a Csengő csoportos óvodások és az óvó nénik látványos kiállítást rendeztek be a kis tornateremben. Az ünneplőben és kokárdában megjelent óvodások lenyűgözve nézték a hatalmas nyerget, a patkókat, a papírból készített terepasztalt. A fiúk érdeklődését legjobban persze a kiállított puska, a kard és az ágyú keltette fel.

A Csengő csoportos gyermekek szép köszöntővel emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. Említést tettek Petőfi Sándorról, Kossuth Lajosról, majd versekkel, dalokkal, táncfüzérrel tették emlékezetessé a napot. Ezt követően valamennyi csoport verssel, énekkel emlékezett a hősökre.

Az ünnepre való készülődés már előző héten elkezdődött, így minden csoportban serénykedtek az ovisok: nemzeti színű zászlót, kokárdát festettek, piros-fehér-zöld virágokat ragasztottak, különböző fejdíszek készültek a kislányoknak, kisfiúknak, melyeket aztán büszkén viseltek nemzeti ünnepünk alkalmával.

A megemlékezés után minden csoport elsétált Petőfi Sándor intézményünk előtt álló szobrához, hogy az ovisok is kitűzzék ott maguk készítette zászlócskáikat.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Március 15.

A gyermekek műsora (videó):