Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

okt.
19

ÖKO-TUDÁS – VÁLTOZATOSAN

2018. október 19. (péntek)

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány „Irány Betűfalóniába!” elnevezésű programsorozatába iskolánk is bekapcsolódott. A három féléven át tartó projekt, amelyhez pályázaton nyert forrásokat a könyvtár, különböző témakörökben tart rendezvényeket a partnerintézményekben.

Az első félév „ökoszemeszter”, melynek egyik eseményeként a Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársainak közreműködésével zajlanak a foglalkozások.

Nálunk ezúttal a 4.b osztályosokhoz érkezett Zsuzsa néni, aki változatos tevékenységekkel igyekezett formálni tanítványaink gondolkodását a „Környezeti nevelés, tevékenység” című foglalkozáson. A csoportmunkához szokott negyedikesek könnyedén vették az első akadályt, majd a megalakult csapatok lelkesen vetették bele magukat a feladatokba. Nem csak írásban kellett a tudásukról, illetve a megfigyelt tapasztalatokról számot adniuk, hanem úgy kellett összegyűjteniük a tudást, hogy azt a végén valamennyi kisdiák számára érthetően el tudják mondani.

Voltak, akik komoly kísérletet is végeztek, ami a savas esők károsító hatását szemléltette. Nagy megrökönyödéssel fogadták Zsuzsa néni szavait a gyerekek, miszerint bizony környezetkárostó csapadék a mi városunkban is megjelenik időnként.

Egy másik csoport a környezetbarát, illetve a környezetszennyező csomagolásokat vette górcső alá. Ügyesen összegyűjtötték a különböző csomagolóanyagok valamennyi előnyét és hátrányát. Mások a komposztálás rejtelmeibe ásták bele magukat. A tudatos vásárlás is szóba került a feladatok során.

A negyedikesek minden feladatot komolyan, életkorukhoz mérten „szakszerűen” oldottak meg, és a végén még arra is maradt energiájuk, hogy belekezdjenek a papírtasakból összeállítható kosár készítésébe, ami az újrahasznosítás egyik példáját mutatta meg.

Ezen a foglalkozáson nem csak tevékenykedtek a diákok, hanem nagy lépést tettek a felé a szemlélet felé, amely éppen a Gaja Egyesület jelmondata: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Ökoszemeszter