Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

jan.
11

VÁROSI AMATŐR EGYÉNI
SAKK DIÁKOLIMPIA

2019. január 11. (péntek)

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében került megrendezésre az általános iskolás diákok városi diákolimpia egyéni amatőr sakkversenye.

A megmérettetésen nyolc iskola (Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola, Felsővárosi Általános Iskola, Hétvezér Általános Iskola, István Király Általános Iskola, Munkácsy Mihály Általános Iskola, Szent Imre Általános Iskola és Óvoda, Vasvári Pál Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola) összesen 60 tanulója küzdött a helyezésekért.

Az „Amatőr” kategóriában azok a tanulók indulhattak, akik a 2018. szeptember 1-jén kiadott standard és rapid FIDE-listán értékszámmal nem rendelkeztek.

A verseny négy korcsoportban, fiú-lány bontásban, azaz nyolc csoportban került lebonyolításra; a csoportok létszámától függően körmérkőzéses, illetve ötfordulós svájci rendszerben,15-15 perces játékidővel. A gyerekek színvonalas partikat játszottak, rendkívül sportszerűen. Nem csoda, hisz az iskolákból korlátozott létszámban indulhattak a sakkot kedvelő versenyzők: az egyes korcsoportokban a fiúknál és a lányoknál is legfeljebb öt főt lehetett nevezni.

Eredményeink:

I. korcsoport (12 fiú, 4 lány)

1. hely: Fekete Kitti (3.b)
3. hely: Lukács Éva Melinda (3.b)
4. hely: Kizman Ádám Iván (3.b),
6. hely: Vizi Áron Benedek (3.a)
8. hely: Sereg János (2.a)
9. hely: Kovács Táltos Tibor (2.a)
11. hely: Tarjányi Tas Tamás (2.a)

II. korcsoport(17 fiú, 11 lány)

2. hely: Koncz-Kiss Júlia (3.b), illetve Szalai Patrik (4.b)
3. hely: Bodzsár Vanda (4.b)
4. hely:Neulinger Renáta (4.b), illetve Demeter Roland(5.a)
5. hely: Ványi Ádám (3.b)
7. hely: Lukács Eszter Sára (4.b)
8. hely: Móré Melinda Dóra (4.a)
9. hely: Hoffman Bálint (4.b)
12. hely: Kovács Mátyás (5.b)

III. korcsoport (9 fiú, 3 lány)

1. hely: Koncz-Kiss Lili (5.b), illetve Szentgyörgyi Dávid (7.a)
2. hely: Hoffman Dorottya (5.b), illetve Neulinger Levente (5.b)
3. hely: Kiss Virág (5.b)
5. hely: Gergely Péter (5.b)
7. hely: Pap-Wellner Teofil István (5.a)

IV. korcsoport (2 fiú, 2 lány)

1. hely: Farkas Ibolya Szimonetta (7.a), illetve Szentimrey-Vén Dániel (7.a)

Iskolánkat 26 tanuló képviselte, s igencsak örömteli, hogy 12 sakkozónk – Dr. Peresztegi Nagy Róbertné Klári néni felkészítésében – dobogós helyen végzett. Tanulóink 5 aranyérmet, 4 ezüstérmet és 3 bronzérmet tudhatnak magukénak.

A Fejér megyei hírportál beszámolója itt olvasható, az 1. és a 3. fotót Nagy Norbert készítette.

Képtár > 2018-19. tanév > Városi sakk diákolimpia

jan.
07

KERESZTERDŐ AZ AULÁBAN

2019. január 7. (hétfő)

S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” Mt 2,9-11

Egyházunk január 6-án tartja vízkereszt ünnepét, mely a karácsonyi időszak végét, egyben a húsvét előtti 40. napig, azaz hamvazószerdáig tartó farsangi időszak kezdetét jelzi. Ezen a napon a napkeleti bölcsek látogatására emlékezünk.

Iskolánk közössége az ünnep másnapján gyűlt össze az aulában, hogy meghallgassa Tamás atya gondolatait, aki példaként állította a jelenlévők elé a napkeleti bölcseket, akiket a betlehemi csillag vezetett, s akik felismerték a csillagban az isteni gondviselést. Tamás atya elmondta, hogy a bölcsek betlehemi Kisdedet – arannyal, tömjénnel és mirhával – megajándékozni vágyó szándéka a nyitott, már nem csupán kapni kívánó szív jelképe is, mely kész az áldozatos szeretetre, melyet családtagjaink és környezetünk tagjai is jó, ha megéreznek, hiszen az ajándékozó szeretet ránk tükröződik vissza.

Egyházunk hagyománya szerint vízkeresztkor kerül sor a házszentelésre, a ház megáldására, így Tamás atya is kérte a Jóisten oltalmát intézményünkre, majd szenteltvízzel hintette meg az épület belsejét, a jelenlévőket, valamint azokat a kis kereszteket, melyeket osztályaink készítettek el az ünnepet megelőző időszakban, s melyeket magukkal hoztak megszenteltetni. A közösen magasba tartott, megáldott keresztek aztán természetesen hazakerültek, hogy tanulóink otthonaiban emlékeztessék családjainkat Isten állandóan jelenlévő, biztonságot adó oltalmára, áldására.

Az osztályok keresztjeiből egy-egy példány az első emeleti faliújságra is felkerült, ahol a háromkirályok látogatásáról és vízkereszt ünnepéről is olvashatnak a gyerekek.

 

dec.
21

MESÉK A SZERETETRŐL
– ÜNNEPI HANGULATBAN

2018. december 21. (péntek)

A téli szünetet megelőző utolsó tanítási nap reggelén a Szent Imre-templomba igyekezett iskolai közösségünk.

Tamás atya a szentmisében arról beszélt a gyerekeknek, hogy a keresztény világ karácsonykor egy gyermek születésére emlékezik. Felidézte a nehézségeket, amelyekkel a Szent Családnak azokban az időkben meg kellett küzdeni, és emlékeztetett arra is, hogy ők minden nehézségen felülkerekedtek. Tamás atya azt kérte diákjainktól, hogy ők is merítsenek erőt Jézusból, valamint igyekezzenek az ünnepekben ők maguk is ajándékká válni. Olyan ajándékká, aki segít a szüleinek, testvéreinek, aki önmagából, szeretetéből, idejéből ad másoknak. Mert Jézus példája is azt mutatja számunkra, hogy az odaadott, szétosztott élet az igazán értékes.

Az iskolában, két tanórát követően, 11.00 órakor folytatódott a karácsonyi ünneplés. Elsőként Adventi teadélutánunk két díjazott versmondója, az 1.b osztályos Méhész Alma, majd a 4.b osztályos Lambert Ágota szavalta el a közönségnek a versmondón előadott költeményét.

Őket hangszeresek követték: a 8. osztályból Fejér Anna Natália és Németh Eszter Rozália, illetve a 7. osztályból Molnár Dorka és Petri Kata adott elő fuvolán egy-egy, az ünnep hangulatához illő duettet.

A tanulóinktól tanulóinknak átnyújtott „ajándékcsomag” következő darabja a 3.b osztályosok előadása volt. Osztályfőnökük, Lőrinczné Schvarcz Magdolna írta a kerettörténetet azokhoz a mesékhez, amelyek a szeretet, önzetlenség erejét mutatták meg. Így a közönség összesen négy, dalokkal fűszerezett történetet láthatott harmadikosaink műsorában, s ezek mindegyikében kiváló színészi játékkal, csodálatosan elkészített díszletek között meséltek olyan valós vagy elképzelt, álombeli eseményekről, amelyekben az emberek egymás iránti jócselekedetei, a megbékélés, a barátság, a segítségnyújtás szép példái mutatkoztak meg. A végén méltán kaptak társaiktól nagy tapsot a 3.b-sek.

Karácsonyi ünnepségünk zárásaként ismét előkerült a minden évben új köntösben megjelenő „Karácsonyi Énekeskönyv”, amelyből hagyományos ünnepi dalainkat énekeltük, miután Tamás atya meggyújtotta az adventi koszorú negyedik gyertyáját is.

Tamás atya – tanítványaink és családjaik számára elmondott – áldása után már csak egy finom ebéd, valamint egy rövid, az osztálytermekben töltött idő volt hátra, és elkezdődött a téli szünet, amely iskolánk diákjai és pedagógusai számára nem csak az ajándékozást és a pihenést, hanem Jézusunk születésének ünneplését is jelenti.

 

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Advent 4.

dec.
17

GYERTYAGYÚJTÁS PÜSPÖK ATYÁVAL

2018. december 17. (hétfő)

Láttam Istent amerre csak néztem,
Miközben éppen az Ő tenyerében ültem, 
S az Ő hangján szólt hozzám a szél, 
Mint anya, ki gyermekének mesél, 
Millió apró tükörben láthatod magadat,
Hisz olyannak látod a világot, amilyen Te vagy!

Hamvas Béla: Isten tenyerén ébredtem – részlet

Gyújts éjszakánkba fényt… E szép taizéi dallammal kezdődött 5. és 6. évfolyamos tanulóink harmadik gyertyagyújtásra készített verses-dalos műsora, melynek gondolatai – örömvasárnapot követő hétfő lévén – a közelgő karácsony örömét, békéjét hozták el szívünkbe.

Nagy öröm számunkra, hogy Spányi Antal püspök atya minden adventben meglátogat bennünket, ilyenkor Ő vezeti közös imádságunkat a jócselekedet-díszekkel felékesített iskolai karácsonyfa körül, és koszorúnkon meggyújtja a harmadik gyertyát. Püspök atya adventi gondolataiban felhívta figyelmünket az egymás felé fordulás szükségességére, s a családjainkban, közösségeinkben megélt találkozások jelentette öröm fontosságára. Elmondta, hogy a Jóisten jelenléte adta örömet és biztonságot volna jó egymással is éreztetnünk.

A gyertyagyújtást követően Csák Lajos igazgató úr köszöntötte Püspök atyát, megköszönte lelki és anyagi támogatását, mely lehetővé teszi iskolánk és óvodánk színvonalas működését. Szép hagyomány immár az is, hogy – kicsik és nagyok nevében – Igazgató úr Ugrits Tamás atyának is megköszöni a tanév minden napján megtapasztalható gondoskodó szeretetét, nyugalmat, biztonságot nyújtó jelenlétét.

Az egyházmegyei beszámoló itt olvasható.

 

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Advent 3.

Egyházmegyei Stúdió: Adventi gyertyagyújtás...

 

dec.
15

ADY ÉS CSINSZKA NYOMÁBAN…

2018. december 15. (szombat)

December 15-én, szombaton nemcsak az idei tél első igazi hóesése miatt voltak izgatottak nyolcadikosaink, hanem az előttük álló nap budapesti kalandjait is nagy érdeklődéssel várták, ugyanis az osztállyal tanulmányi kirándulásra indultunk.

A nap első felében kettévált az osztály, hogy két csoportban, kényelmesen körbejárhassák mindkét meglátogatandó helyszínt. Az egyik állomás az Ady Endre Emlékmúzeum volt, ahol egy rendhagyó irodalomórán vettek részt a gyerekek. A foglalkozás elején felelevenítették a költő életéhez kapcsolódó legfontosabb településeket, amelyből több helyszínen (például Nagyváradon és Csucsán) tanulóink is megfordultak a tavalyi év erdélyi kirándulása során a Határtalanul! program keretében. Kodolányi Judit, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa kiemelte, hogy a sok helyszín közül a Veres Pálné utcai lakás, a múzeum helyszíne különösen fontos, hiszen a sok-sok lakóhely után ez volt az otthona Adynak, amelyet valóban magáénak tudhatott. A költő életét versek és levelek segítségével elevenítették fel nyolcadikosaink, majd a lakást végigjárva megnézték Ady és Csinszka személyes tárgyait, hétköznapjaik helyszínét.

Az emlékmúzeum mellett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár lenyűgöző épületét, a Wenckheim-palotát látogatták meg a gyerekek. A vezetett séta alkalmával megismerték az építtetés történetét és bejárták a könyvtár és a palota legfontosabb helyiségeit. Megtudták többek között, miért díszíti négy ló a főbejárat kapuboltozatát, megnézték a gyermekkönyvtárat védelmező sárkányokat, elhaladtak a lépcsőház talapzatát tartó törpék mellett. Rövid időre pedig átérezhették azt is, hogy milyen lehet tanulni, vizsgákra készülni az arany szalonban, a kis és a nagy bálteremben vagy éppen a káprázatosan díszített egykori ebédlőteremben.

A foglalkozások után egyesült a két csapat, hogy a szerzett élményeket megosszák egymással és együtt látogassanak el a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba. Az egész napos hóesés eredményeképp igazi téli légkör uralta a teret, a karácsonyfát is vastag hóréteg borította. A gyerekek örömmel jártak körbe a megannyi kézműves termék között. Természetesen a vásári kürtős kalács és a forró csoki sem maradhatott el. A térről elindulva metróra, majd vonatra szálltak tanulóink, hogy sok-sok élménnyel és tudással gazdagodva, kellemesen elfáradva hazaérkezzenek.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Arany szalon

dec.
14

MANÓHADSEREG MÉZESKALÁCCSAL

2018. december 13-14. (csütörtök-péntek)

Hét, hét, minden darab hét;
Nálunk minden darab hét.
Mindennek csak hét az ára,
Minden el lesz licitálva.
Hét, hét, minden darab hét.

(Berhidai gyűjtésű vásári kikiáltó)

Az utolsó adventi, iskolában töltött napokhoz kapcsolódó régi hagyománya intézményünknek a gyermekek által várva várt karácsonyi vásár, melynek helyszíne – az idei tanévben első alkalommal – immár két emeletre terjedt. Az óraközi szünetekben, karácsonyfánk és adventi koszorúink díszletében került megrendezésre az ez évi vásár, melyre tanulóink – a legkisebbektől a legnagyobbakig – heteken át készülődtek osztályközösségeikben és otthonaikban. Munkájukat a szülői közösségek is nagyban segítették, hisz mindenki tudja: a bevétel teljes összege az osztálypénztárakat gyarapítja, osztályrendezvények, kirándulások, erdei iskolák finanszírozását segíti.

E tanévben is törekedtünk arra, hogy az osztályok kínálata elsősorban is különféle kézműves technikákkal előállított termékekből álljon. A karácsonyi lámpásokon, gyertyatartókon, karácsonyfadíszeken és képeslapokon túl rendkívüli ötletességet, kreativitást feltételező „mézeskalács-nyalóka”, „forrócsoki-kanál”, manóruhás nyalóka, kabátos, valamint spárgalábú rénszarvas is bővítette a kínálatot. Manós díszruhát kaptak az idei év különleges narancslekvárjai, s színes posztódíszbe öltöztek a tobozok is. Volt itt festett tésztaangyalka, földimogyoróból készült karácsonyfadísz, no meg számtalan féle filcangyal. A kézzel készített mézgyertyák változatos színeikkel és formáikkal vonták magukra a vásárlók figyelmét.

Az idei vásár igazi karácsonyi hangulatáról finom illatok is gondoskodtak. Mézeskalács, baracklekváros házi linzer, meggytől dagadó kókuszgolyó, s igen sokféle finom, szépen díszített muffin is kínálta magát a kis vásárlóknak.

A vásárt „bóbitázó”, iskolába készülő nagycsoportos óvodásaink, valamint középsőseink is felkeresték. Közösségünk legkisebb tagjai örömmel, hatalmasra nyílt, kíváncsi szemekkel érkeztek az osztályok pultjai közé, ahol iskolásaink vezetgették őket „a portékák birodalmában”. Szeretettel és nagy lelkesedéssel meséltek az ovisoknak arról, hogyan, milyen technikákkal és mely alapanyagokból készítették termékeiket. A látogatás végén persze egyetlen ovis sem távozott üres kézzel: szarvasbundába bújtatott apró édességet rejtő vásárfiát kaptak emlékül Anikó nénitől és Detti nénitől.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Karácsonyi vásár

dec.
12

KARÁCSONYVÁRÓ KÉZMŰVESKEDÉS

2018. december 12. (szerda)

Karácsonyi hangulatban telt az alsó tagozatosok számára meghirdetett kézműves foglalkozásunk, melyen Boda Bernadett és Teker Éva fogadta a gyerekeket. Detti néni és Éva néni olyan kézműves alkotások készítéséhez hívta kisdiákjainkat, amelyek a telet vagy a karácsonyt idézték.

Lehetett készíteni papírból csipkézett hópelyhet, amelyből később karácsonyfadísz is válhat majd. Ezt a tevékenységet nagyon sokan választották valamennyi korosztályban. Karácsonyfadíszből másféle is választható volt az asztalok egyikén, de képeslapból is többfélét alkothattak a gyerekek. Nagyon kedvelt tevékenység volt a karácsonyi boríték színezése és hajtogatása: sok rénszarvas és hóember került ki a szorgos kezek alól. Különleges, térbeli karácsonyfát is hajtogathatott, akinek ahhoz volt kedve, de akár egy fehér körlapból is „születhetett” spirál-hóember.

Amíg a gyerekek alkottak, kellemes karácsonyi dallamokat hallgathattak. A legtöbben szívesen maradtak volna még azután is, miután lejárt az osztályuk számára rendelkezésre álló idő, azonban minden osztály szeretett volna sorra kerülni, így át kellett adni a helyet a következőknek. Ám az alkotás még a termekbe visszaérkezve is folytatódhatott, mert Detti néni és Éva néni szívesen adott „nyers” munkadarabokat, némi kis útmutatással kísérve, hogy az a mű is elkészülhessen, amelyre nem volt lehetőség a foglalkozás alatt.

A kicsiknek hetedikes és nyolcadikos lányok segítettek a munkában, és ők voltak azok is, akik az osztályok cseréjének lebonyolításában, illetve a munka közbeni és végi rendrakásban közreműködtek. Nagyon köszönjük az alsó tagozatosok nevében is a sok segítséget a hetedikes Bakter Borbálának, Farkas Ibolya Szimonettának, Mátrai Tábitának, Nemes Blanka Ritának, Tóth Fanninak, illetve a nyolcadik osztályos Berta Noéminek, Nánási Tímea Annának és Paál Jankának.

 

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Karácsonyi kézműves

dec.
10

MÁSODIK GYERTYAGYÚJTÁS -
VENDÉGEKKEL

2018. december 10. (hétfő)

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Juhász Gyula: Karácsony felé – részlet

Az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtását – Horváth Katalin osztályfőnök tanárnő felkészítette – 7. osztályos tanulóink zenés, verses műsora előzte meg. Bakter Borbála Csajkovszkij Régi francia dalocska című zongoraművét adta elő, majd Molnár Dorka és Petri Kata a népszerű Deck the Hall című karácsonyi ének dallamait játszotta el fuvolán. A fiúk versei és imái után Horváth Eszter Réka és Mátrai Tábita a Jöjj el, jöjj el, Emmánuel kezdetű adventi énekkel zárta az osztály műsorát, átadva a szót Tamás atyának, aki meggyújtotta koszorúnkon a második gyertyát.

Nem mindennapi vendégek látogatták meg iskolánkat, s vettek részt a gyertyagyújtáson, hogy kedves, ugyanakkor praktikus és hasznos ajándékaikat átadják tanulóinknak. A Magyar Diáksport Szövetség regionális irodavezetője, Németh Noémi és munkatársa, Horváth Tamás úr nagy meglepetésünkre és örömünkre arról számolt be, hogy az MDSZ ebben az évben, az Európai Diáksport Napján elindította az „Egy cipőben járunk” névre keresztelt társadalmi felelősségvállalási programját. A program keretében közéleti személyiségek, valamint élsportolók ajánlottak fel sportcipőket, összesen 576 darabot, melyeket 21 iskola között oszt szét a Diáksport Szövetség. Fejér megyében a mi intézményünk, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda lett a kiválasztott iskola, aminek szívből örülünk, s azon tanulóink örömét is átérezzük, akik személyesen vették át a márkás sportcipőket, a dobozban egy-egy, az ajándékozottnak szóló üzenettel.

A Szövetség munkatársai elhívták Gachovetz Tibor urat, a Fejér Megyei Diáksport Egyesület elnökét, valamint Demeter József urat, Demeter Bence világbajnoki aranyérmes öttusázónk édesapját, egyben edzőjét, aki maga is Európa-bajnok öttusázó, s az ugyancsak világbajnok Kovács Sarolta trénere.  Vendégeink – a sportcipők átadása után – a 4.b osztályt látogatták meg, és állták a kérdések ostromát, szívesen és örömmel megosztva a gyermekekkel tudásukat, tapasztalatukat.

Álljon itt néhány, a tanulóink által, a sportolókkal és tevékenységükkel kapcsolatban feltett kérdések közül:

Kérdés: Saját lovukat viszik minden versenyre a sportolók?
Válasz: Ez egy jó kérdés! Nem, a verseny szervezői biztosítanak lovat az egyes helyszíneken, és a sportolóknak a lovas tusa előtt 20 percük van összeszokni az állattal.
Kérdés: Mennyit edzenek az öttusázók?
Válasz: Már az iskolás sportolóknak is van hajnalban, iskola előtt egy úszóedzés, majd délután általában két edzésük van még. A felnőtt sportolók 5-6 órát edzenek naponta.
Kérdés: Saci és Bence jó tanuló volt az iskolában?
Válasz: Saci kifejezetten jól tanult, de Bencének se voltak nagyon négyesnél rosszabb jegyei.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Advent 2.

dec.
07

KERESZTVÍZ A JORDÁN VIZÉBŐL

2018. december 7. (péntek)

Jézus szintén odajárult, hogy bemerítkezzék,
Példát hagyva, hogy övéi ebben is kövessék.
Ezt tesszük mi bátran, hófehér ruhában,
Őt szolgáljuk hűséggel, míg eljön országában!

Gerzsenyi Sándor: Bemerítő János – részlet

A várakozással és imádsággal, szülői felkészítőkkel töltött időszak után pénteken elérkezett a keresztelő időpontja, melyen intézményünk 1 óvodása és 11 tanulója vált a mennyei Atya gyermekévé és ezáltal az Egyház közösségének tagjává.

Óvodásaink közül Tápai Petra Eszter, valamint 3.a osztályos testvére, Tápai Bence István, 1.a osztályosaink közül Holl Kira, Kovács Péter Álmos, Müller Miklós Márk és Müller Viktória, 2.a osztályosaink közül Tóth Borka, a 2.b osztályból Kolompár Karina Mercédesz és Miskei István Hunor, a 4.a osztályos Kanalas Dávid, az 5.a osztályból Csordás Ádám, az 5.b osztályból pedig Istenes Dávid részesült a keresztség szentségében. A gyermekeket szüleik, keresztszüleik, nagyszüleik, rokonaik, valamint nevelőik és osztálytársaik kísérték el az ünnepi eseményre.

A gyermekek először válaszoltak a Tamás atya által feltett kérdésekre, aki ezt követően megkente homlokukat a keresztelendők olajával. Ezután Tamás atya megszentelte a Jordán folyóból, vagyis Jézus keresztelésének helyéről származó vizet, mellyel a hit megvallása után megtörtént a keresztelés, majd következett a krizmával történő megkenés szertartása.

A keresztelés után Tamás atya felhívta a szülők és keresztszülők figyelmét vállalt feladatuk, a gyermekek vallásos, keresztény nevelésének teljesítésére, felelősségük súlyára. A gyermekek – lelkük tisztaságának jelképeként – egy fehér ruhácskát kaptak, valamint a keresztség gyertyáját, mely Krisztus fényességét, a hit és a kegyelem fényét jelképezi.

A keresztelésen készült képek innen letölthetőek.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Keresztelés
dec.
07

MÉRŐESZKÖZÖK
A MÚLT SZÁZADAIBÓL

2018. december 7. (péntek)

7. osztályos tanulóink Csák Lajos igazgató úr és Horváth Katalin osztályfőnök tanárnő vezetésével december 7-én látogatást tettek a Mérésügyi Hivatal Mérőeszközök a múlt századaiból című kiállításán.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának kiállítótermében látogatható tárlaton a gyerekek megismerkedtek a boltokban, piacokon használt mérlegekkel, űrmérték mérését szolgáló tárgyakkal, de láthatták a régebbi korokban használt hosszúságmérőket, régi taxamérőket és vízórákat is.

A tárlat első felében Csák Lajos igazgató úr, a második felében pedig a Mérésügyi Hivatal munkatársa vezette körbe tanulóinkat a kiállításon.

A résztvevőknek nagy élményt jelentett, hogy az eszközöket nem csak szemlélhették, de kézbe is vehették, ki is próbálhatták azokat. A kiállítás megálmodói ezzel az eseménnyel méltó módon vesznek búcsút a kilogramm eddig érvényben lévő etalonjától, melynek hitelesített másolata a kiállításon szintén megtekinthető.

A tárlat az ismereteken kívül kézzelfogható élményt is nyújt a gyerekeknek, hiszen a kiállított eszközök, melyekkel eddig főként csak a tankönyvek lapjain találkozhattak, élővé váltak számukra. A kiállítást más korosztályoknak is jó szívvel ajánljuk.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Mérőeszközök