Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

május
30

ERŐNLÉT, RUGALMASSÁG, MOZGÁSKOORDINÁCIÓ

2018. május 23., 30. (szerda)

Iskolánk sokoldalú fejlesztő tevékenységének része a mozgásfejlesztés is. A mindennapos testnevelés keretein belül tanítványaink már első osztálytól kezdve sokféle mozgásmintát megtanulnak, többféle eszköz használatán keresztül sajátítják el a különböző sportok alapjául is szolgáló mozdulatokat. Erről minden évben szüleik számára is tanúbizonyságot adnak diákjaink, amikor a tornabemutatón valamennyi alsó tagozatos osztályunk zenés gimnasztikai gyakorlatsort mutat be.

Idén is a legkisebbek – akiknek mindkét osztályban Sümegi Éva tanítja a testnevelést – kezdték a sort. Az 1.a osztályosok páros gyakorlatokat végeztek tornabottal.  Ezen eszköz használatával fejlődik hátizomzatuk, vállövük és erősödnek karizmaik, de javul a mozgáskoordinációjuk is. A mozdulatok végrehajtása során nem csak a párjukra kellett figyelniük, hanem az egész osztályra is. Az 1.b osztályos gyerekek lendítésekből, körzésekből és hajlításokból álló gyakorlatsort mutattak be, miközben piros és zöld színű szalagok lobogtak a kezükön.

A 2.a osztályosok Cserbán Zsanett irányításával készültek. Ritmikus gimnasztikájukban – ahogy zenéjükkel is – a "kis tengerészek" aktivitását idézték meg lendítésekkel, hajlításokkal, szökdelésekkel. Eszközzel a kezükben különböző mozgásos, helyváltoztatásos gyakorlatokat hajtottak végre. Megmutatták, hogy az eszközöket biztonságosan használják a gimnasztikai gyakorlatok közben.

A 2.b-sek Vladof Nikolett felkészítésével sokszínű gimnasztikai mozdulatsort adtak elő. A tartásjavító és mozgásfejlesztő gyakorlatokat testnevelésórákon is alkalmazzák, ami jól látszott a hulahoppkarika látványos és biztos kezelésén, mozgatásán.

Mindkét harmadik osztályt Farkas Rita tanítja testnevelésórákon, és a három éve tartó közös munka eredménye meglátszott a harmadikosok bemutatóján. Jó ritmusú bevonulózenére jött be a tornaterembe mindkét közösség, majd ritmusérzék-, állóképesség-, valamint szem- és kézkoordinációt fejlesztő, erősítő és nyújtó hatású gimnasztikai elemeket tartalmazó mozdulatsorokat adtak elő. A 3.a és a 3.b osztály is összehangoltan, egyszerre, ritmusra mozgott.

A 4.a-sok Kisberk Andrea felkészítése nyomán adták elő koreográfiájukat. Először labdaérzék-fejlesztő gyakorlatokat mutattak be, ügyesen és biztosan kezelve a kosárlabdákat, majd a tanévben tanult talajtorna-elemeket – cigánykerék, kézállás, fejállás – is bemutatták. A második részben előkerültek a sportpoharak, amelyekkel váltott kézzel, gyors ritmusú mozgássort végeztek először zenére, majd csodálatos, ritmusos hangzást csalogattak elő ők maguk is a mozdulataikkal. Ehhez nagy figyelemre és jó koordinációra volt szükségük.

Molnár Györgyné által „edzett” 4.b osztályosaink a testnevelésórákon alkalmazott gimnasztikai gyakorlatokat mutatták be zenére, melyhez ugrálókötelet használtak. Összehangolt mozgásuk valódi esztétikai élményt nyújtott.

A tornabemutató gyakorlatsorai nem öncélúak, hiszen azok alapját minden esetben az alapos, szakszerű testnevelésórai feladatvégzés adja. Így ez az alkalom valójában a jól végzett munka eredményének mások számára is élvezetes módon történő bemutatását jelenti.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Alsós tornabemutató