Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

május
02

GAZDAPÁRBAJ ÚRHIDÁN

2018. május 2. (szerda)

A 2. b osztályosok az Úrhidai Gazda Táborban jártak egy egész napos környezetórán.  Lajos bácsi, a házigazda, sok izgalmas feladattal és játékkal várta a gyerekeket.

Elsőként a fűszerkertben kutakodtak, szaglásztak és ízlelgettek a kicsik.  Több mint húszféle különleges gyógyhatású növénnyel ismerkedtek meg. Rágcsáltak csokimentát, lestyánt, metélőhagymát, citromfüvet, szurokfüvet, tárkonyt. Láttak rebarbarát, tormát, elvirágzott medvehagymát, izsópot, koriandert, petrezselymet, levendulát.

A hagyományos zöldségeskertben megnézhették, milyenek azok a növények, amelyeknek termése, gumója vagy gyökere a jól ismert krumpli, paradicsom, paprika, hagyma és fokhagyma. Külön ajándék volt, hogy a Csupafül meséiből ismert hónapos retket meg is kóstolhatták, így téve fejedelmivé a hátizsákból előhúzott szendvicseket.

Egy környezetórának természetesen elmaradhatatlan szereplői az állatok. A gyerekek vidáman figyelték, hogy Lajos bácsi próbál három huncut vadmalacot a szemük elé terelni, de a kamaszodó kocák mindig túljártak a gazda eszén.  A tyúkok alól tojást szedni sem volt mindennapos élmény.  A nyuszik ketrecénél ismét szóba került a kötelező olvasmány. Egy szökevényt Kajlatapsinak, egy nagy fülű négylábút Csupafülnek, a legnyugodtabb szőrgombócot Szürkeanyunak keresztelték el a gyerekek, Fésűs Éva után szabadon.

Az állatok között is a legérdekesebbek a rovarok, főleg, ha színes lepkehálóval lehet őket begyűjteni egy rövid tanulmányozás, meghatározás erejéig, hogy aztán újra gyönyörködhessünk kecses röptükben, mikor szabadon eresztjük őket. Így gondolták ezt a másodikosok is.

Milyen meglepetés várt még a gyerekekre? Trambulin, hinta, magasles és a gazdapárbaj. Az aprócska gazdatanoncok páros talicskatolással, kötélhúzással és locsolócsővel való futásokkal bizonyíthatták rátermettségüket.  Az ízletes jutalmat végül mindenki kiérdemelte, miután egy csoportos totóban adhatott számot a nap során megszerzett ismereteiről.

Hetekre elegendő szellemi munícióval és jókedvvel felszerelkezve indultak haza a kicsik az izgalmas programok után.

Képtár > 2017-18. tanév > A Föld napja