Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

okt.
20

Részlet a 7. osztály műsorából (videó):

1956 HŐSEIRE EMLÉKEZTÜNK

2017. október 20. (péntek)

„Felkelt ez a nép, mert élni akart:
letépte szeméről a kötést,
szívéről a jégbilincset
s leverte lábáról a béklyót,
mit raktak a gyarmatosítók,
hogy legelésszen békén,
míg ők elisszák tejét s lenyírják a gyapját…”

(Képes Géza: Tank-parádé)

7. osztályos tanulóink Farkas Eszter osztályfőnök tanárnő szerkesztette, nagyszerű előadásával emlékeztünk meg október 20-án az 1956-os forradalom és szabadságharc felemelő, majd fájdalmas eseményeiről, a hősökről.

A gyerekek a műsor elején két rövid jelenettel érzékeltették a 40-es, 50-es évek testet-lelket nyomorító, megalkuvásra késztető rendszerét. A kötelező jelszavak, a vallásosság tilalma, a szólásszabadság korlátozása mind-mind hozzájárultak az emberek elégedetlen­ségéhez, az októberi események lángra lobbanásához.

Az egyetemi ifjúság elszántságát, a forradalom hevét jelenítették meg tánccal és a megidézett jelszavakkal. Néhány percre a közönség is részesévé vált a Parlament előtt lezajlott, megindító eseményeknek, ugyanis a Himnuszt közösen énekelték a szereplőkkel. A műsorban a felemelő emlékek mellett a novemberi tragikus napokról, a magyar szabadságharc leveréséről is megemlékeztek tanulóink.

A hősök emléke megerősíti bennünk, hogy szabadságunkat soha nem hagyhatjuk eltiporni, hiszen akkor azokat árulnánk el, akik 1956-ban bátran, életüket is feláldozva vállalták a harcot a magyar nép helyzetének megváltoztatásáért.

„Bilincsbe verhetik hosszú hónapokra,
Sötét esztendőkre,
Keserves napokra,
Egy emberöltőre,
De soha örökre.

Mert fiad, s utána majd az unokád
Szabadság után vágyik,
Szabadság után kiált
S érte harcolni-halni kész
Egy újabb ifjú nemzedék.”

(Szabadság)

 

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > 1956. október 23.