Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

febr.
28

...a kis Mariska!

Gyerekecske

VÁR-ÓRÁKON 1. OSZTÁLYAINKBAN

2017. február 28. (kedd)

Leendő első osztályos tanítóink december hónapban bemutatkoztak már az intézményünk iránt érdeklődő szülőknek. Akkor jelenlegi osztályaikban, a negyedikeseknél tartottak egy-egy nyílt tanórát. Mivel azonban a hozzánk beiratkozni szándékozó mostani óvodások más korosztályt képviselnek, a hozzájuk korban közelebb álló első osztályosokkal történő foglalkozásban is megmutatta magát a két pedagógus.

Poór Nikolett 1.a osztályosainknál vendég-tanítóskodott egy olvasás-, illetve egy környezetismeret-órán, Bakter Lászlóné Éva néni pedig 1.b-seinket tanította matematikára és ugyancsak környezetismeretre.

Éva néni matematikaóráján a tízesátlépéses kivonást előkésztő feladatokat gyakorolták a gyerekek. A tanóra fejszámolással kezdődött, majd valamennyi kis nebuló önállóan oldott meg összeadásokat és kivonásokat. Ezt követően számegyenesen helyeztek el számkártyákat, illetve szöveges feladatok segítségével igyekeztek közelebb kerülni a tíz átlépésével járó műveletvégzés megértéséhez. A feladatokban több helyen tavaszi virágok segítették a gondolkodást, egyúttal színesítették a munkavégzést.

Környezetismeret-órán az érzékszervekkel foglalkoztak a gyerekek Éva néni irányításával. A hangok, ízek, illatok, a képek, színek és formák igen érzékletes formában kerültek elő ezen a tanórán, hiszen igazi gyümölcsöket is kóstoltak, illetve hangszerek hangját is meghallgatták az elsősök.

Niki néni olvasásóráján a „zs” betűt tanulták meg a gyerekek betűmese segítségével.  Tomit, a főszereplőt kísérték uszodába, ahol karmozdulatokkal utánozták a különböző úszásnemeket, majd együtt „ugrottak be” a medencébe, a „zs” hangot hangoztatva: zsupsz! Az új betű gyakorlása betűsorokban, szótagokban, szavakban, mondatokban és a szöveg szintjén valósult meg. A folyamatos szógyűjtéssel, fiú és lánynevek csoportosításával, válogató interaktív szójátékok segítségével bővült szókincsük, gazdagodott szóhasználatuk. Az óra végére könnyedén alkottak kérdő mondatokat és tréfás válaszokat a kíváncsi kocka segítségével.

Környezetismeret-órán a vízről, mint folyékony anyagról tanultak. Többféle formában megfigyelhették a gyerekek ezt az egyébként jól ismert anyagot. Niki néni jeget mutatott nekik, majd azt fel is olvasztotta, illetve a már folyékony vizet tovább is melegítette. A valódi kísérleteket követően az óra egy csoportosító interaktív játékkal zárult.

Mindkét első osztályban nagy örömmel fogadták az „új” tanító néniket a nebulók, és fegyelmezett munkavégzéssel segítették az együttműködést.

SANSZ programunkat bemutató foglalkozásaink közül ezúttal az informatika és a néptánc nyílt óráira került sor.

Néptáncórán Péti Zsuzsi néni egy rövid tréninggel kezdte a munkát, ami a táncban leginkább igénybe vett boka- és térdízületek bemelegítésére szolgált. A harmadik évfolyamosokból álló társaság ezt követően sorgyakorlatot végzett. Erre azért volt szükség, mert ez készíti elő az ugrós táncok alaplépéseit.

A következőkben polgári táncokat táncoltak, ahol a gyerekek vidáman énekelték A pozsonyi sétatéren kezdetű dalt, majd a fiúk mutattak be egy Pesovár Ferenc által a Mezőföldön gyűjtött ügyességi táncot, a sudridomot. Ennek során egy kendőt a lábuk alatt egyik kézből a másikba átadva táncoltak az egyre gyorsuló zene ütemére. Az óra a Gyerekecske című koreográfiával, illetve egy koncentrációs játékkal fejeződött be.

Informatikaórán – Teker Éva néni irányításával – 2.b osztályosaink mutatták meg, hogy az első két évfolyamunkon kéthetente esedékes ismerkedés a számítógépekkel mennyire eredményes. A gyerekek ügyesen tájékozódtak az iskolai szerver meghajtóin, kezelték a fájlokat, segítség nélkül mentették elkészült munkáikat adott helyre és adott elnevezéssel. Online teszt segítségével bizonyították sokrétű tudásukat az operációs rendszer és egyéb programok kezelésével kapcsolatban. A programozás alapjainak ismeretéből az ImagineLogo program használatával mutattak ízelítőt, majd internetes, tanulást támogató oldalakon kerestek és használtak fejlesztőjátékokat.

A szülőket most már „csak” az április 20-án (csütörtökön) és 21-én (pénteken) esedékes beiratkozásra várjuk, de gyermekeik, azaz leendő első osztályosaink még több Bóbita-foglalkozáson is részt vehetnek ebben a tanévben.

 

Képtár > 2016-17 > VÁR3-Nyílt órák