Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

Álláspályázat

nov.
12

Részletek a bemutatóból (klipek):

MEGNYÍLT VÁRUNK KAPUJA A NAGYCSOPORTOSOK ELŐTT

2016. november 12. (szombat)

Bóbita-foglalkozásainkon már október elejétől részt vehetnek az intézményünk iránt érdeklődő iskolába készülők, s most „Szent Imre–VÁR” elnevezésű rendezvénysorozatunk is kezdetét vette.

Valamennyi „VÁR” egy-egy szeletét igyekszik megmutatni a nálunk folyó sokrétű nevelésnek, összetett és több elemből álló pedagógiai munkának.

Ezen első alkalmon valamennyi, e napon hozzánk vendégségbe érkező nagycsoportos óvodás már belépés után találkozhatott a leendő első osztályos tanító nénikkel, hiszen Bakter Lászlóné Éva néni, illetve Poór Nikolett – amíg a szülők regisztráltak – egy-egy nyakba akasztható várat adott a gyerekeknek. Ezekre a várakra nem csupán újdonsült tulajdonosuk neve került. A most még óvodás kicsik a feltáruló kapuk mögé színes szívecskéket kaptak a későbbiekben minden egyes állomáson, ahol teljesítették az iskolába vezető úton most megoldandó feladatokat.

Olyan sokan voltak kíváncsiak első bemutatkozásunkra, hogy a vendégeket fogadó terem bizony igencsak megtelt. Szerencsére a legkisebbek szívesen választották a széksorok elé helyezett ülőpárnákat, így minden jelenlévő kényelmesen meghallgathatta Csák Lajos igazgató úr köszöntőjét. Intézményünk vezetője megköszönte a hozzánk látogatók érdeklődését, majd Deák Zente, 3.a osztályos, valamint Lőrincz Lilla, 2.b osztályos tanuló dallamos harmonikajátékkal, illetve kifejező versmondással adott ízelítőt a hozzánk járó diákok sokirányú tevékenységéből. Ezt követően intézményünk püspöki biztosa, Ugrits Tamás atya mondott néhány szót a katolikus szellemiségű nevelésről, az ebben hordozott és átadott értékekről, a hit személyiségformáló erejéről. Természetesen a két leendő osztályfőnök tanító néni is szót kapott, s bemutatkozott a megjelenteknek.

Ekkor a szülők és gyermekeik egy időre elváltak egymástól, hiszen míg igazgató úr a felnőtteket vezette körbe az épületben – érintve osztálytermeket, szaktantermeket és az iskolai kápolnát –, addig a gyerekek a tanító nénik vezetésével és irányításával megkezdték a „szívecskegyűjtést” a nyakukban lógó váracskákba.

A három csoportra osztott kicsik az egyik helyszínen ritmushangszerekkel ismerkedtek úgy, hogy természetesen ki is próbálták azokat, majd megtanultak egy kedves kis gyerekdalt, amihez ritmusos járást is kapcsoltak. E dalocskának a későbbiekben még fontos szerep jutott.

A másik helyszínen Szent Imre hercegről, valamint szüleiről, Szent Istvánról és Boldog Gizelláról hallgattak egy történetet. Ezt követően a különböző alkotóelemek felragasztásával elkészítették iskolánk névadójának és családjának várát, amibe be is költöztették a háromfős családot egy rajz segítségével, majd ezt a rajzot ki is színezték.

A harmadik helyszínen, iskolánk tornatermében egy kilenc akadályt felsorakoztató akadálypálya várta a nagycsoportosokat, ahol olyan különlegességeket próbálhattak ki, mint az alagúton átmászás, a vadkan feje fölötti kosárba történő célba dobás, „köveken” vagy padon egyensúlyozás. Ám iskolánk két különleges oktatási tartalmából, a Sakkpalotából és a Mozgáskottából is ízelítőt kaptak egy-egy elem segítségével. Ha már mozgás, akkor egy versikével is megismerkedtek, aminek soraira kiválóan meg lehet mozgatni valamennyi testrészüket.

Mire mindhárom helyszín próbáit teljesítették a gyerekek, és mindhárom színű szívecskét összegyűjtötték, addigra szüleik is megérkeztek a tornaterembe. Az időközben az öltözőkbe elrejtőzött kicsik alig várták már, hogy előadhassák családtagjaik előtt a helyszíneken tanultakat. Így az öltözőből már énekelve „bújtak elő”, s a Csiga-nóta többszöri eldalolása után bemutatták szüleiknek a tornateremben tanult mondókát, a hozzá kapcsolódó mozdulatokkal együtt.

Az esemény zárásaként kézhez kapták elkészített váraikat, egy Csiga-nótás színezőt, és egy kis – linzerből és teából álló – vendéglátásban is részesültek.

Első Szent Imre VÁR-unk sok-sok játékkal és inkább óvodás elfoglaltságokkal várta az iskolába készülőket. Legközelebbi, két hét múlva pénteken, november 25-én tartandó foglalkozásunkon azonban már egészen iskolás elfoglaltságokban is részük lesz. Persze mindezt a még óvodás életkorukhoz igazítottan kínáljuk számukra.

Képtár > 2016-17 > Szent Imre-VÁR 1.