Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

nov.
29

BÓBITÁZÓK AZ AKADÁLYPÁLYÁN

2017. november 29. (szerda)

Bóbitázó nagycsoportosainkat ezúttal nem a már ismert és megszokott tantermekbe vezette Andi néni ésKati néni, hanem iskolánk tornatermébe, ahol egy különleges akadálypályán bizonyíthatták ügyességüket, bátorságukat. Kipróbálhatták egyensúly-érzéküket a tornapadon történő átjutáskor, labdaérzéküket a kislabdák célba dobásakor. Örömmel bújtak át az alagúton, bukfenceztek a szőnyegvárban. Nagy kedvenc volt a trambulin, ahol az ugrálást még érdekes feladatokkal is színesítették a tanító nénik.  Hogy merre is van a jobb és a bal, az a karikákban ugráláskor is hasznos tudást jelentett.

A hat próbát minden kisgyermek sikeresen teljesítette, így büszkén vették át pecsétekkel igazolt menetlevelüket.

A vidáman és nagyon fegyelmezetten eltöltött óra után ovisaink kellemesen elfáradva tértek vissza az óvodába, ahol kis társaiknak és az óvó néniknek izgatottan számoltak be a nagy tornateremben szerzett élményeikről.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Bóbita akadály 1.

nov.
22

KECSKEGIDÁK KALANDJA, A PÓKFIÚCSKA ÉS BUMM BÁSTYA

2017. okt. 25., nov. 15., 22. (szerda)

Az utóbbi hetekben már a második Bóbita-sorozatot töltötték nálunk saját intézményünk nagycsoportosai, valamint a más óvodákból a mi iskolánkba beiratkozni szándékozó vendég-ovisok. Ilyen kis vendégből – nagy örömünkre – alkalomról alkalomra egyre több és több lesz itt az iskolában.

Az első szerdán a leendő tanító nénikKisberk Andi néni és Schreinerné Rodler Kati néni – várták a kis ovisokat Oszkárral és Pirivel, akik a Mesék Birodalmából ez alkalommal „A farkas és a hét kecskegida” című mesét hozták el nekik. A mese meghallgatása után a gyerekek a táblánál képeket válogattak, számláltak, eltévedt kiskecskéket vezettek a mamájukhoz.

Nagy örömükre előkerültek a munkafüzetek is, melyben már izgatottan lapozgatva keresték az aktuális feladatokat. Kis matricák ragasztásával ügyesítették ujjaikat, miközben az alapvető irányokat is tisztázták. Énekkel kísérve vázolták levegőben a csigavonalakat, melyek írását ezután nagy igyekezettel a munkafüzetben is gyakorolták. A komoly tanulást találós kérdések, játék és daltanulás tette színesebbé.

A foglalkozás végén a ragasztók, színes ceruzák is előkerültek, hogy a szorgos kis kezek között a meseillusztráció darabjai csodálatos faliképként álljanak össze.

A gyerekek az elkészített alkotásokat boldogan szorongatva vonultak vissza az óvodába.

A második szerdán angol- és informatika- foglalkozáson vettek részt a kicsik. Jurcsek Rita néni és persze Süti cica már jó ismerősként köszöntötte az ovisokat – természetesen angolul. Bemelegítésként tornáztak egy kicsit a közösen elmondott mondókával, utána felültek a képzeletbeli buszra. Itt aztán dudáltak is, ha úgy alakult a „közlekedés”, megvigasztalták a síró kisgyereket azzal, hogy udvariasan átadták a helyüket neki. Ezzel nem csak az angol nyelv, de az illedelmes viselkedés rejtelmeibe is belekóstoltak. Állatkertbe utaztak a busszal, ahol meglátogatták a kis pókfiúcskát, akiről Rita néni ismét egy kedves kis dalt tanított a gyerekeknek. Miközben többször eljátszották a pókocska felmászását a fára, majd lehuppanását a földre, már meg is tanulták a fülbemászó dallammal kísért angol szöveget.

Bővebben...

okt.
18

NAGYCSOPORTOSOK AZ ISKOLÁBAN

2017. október 4., 11., 18. (szerda)

Elkezdődött a tanév nagycsoportosaink számára is az iskolában. A jövő tanévben első osztályt kezdő óvodásaink, valamint a más óvodákból hozzánk beiratkozni szándékozó iskolába készülők elkezdték az ismerkedést leendő tanítóikkal és a tanulással.

Mindez persze még nagyon is „ovis” formában történt, hiszen a „tanórákat” tartó tanító nénik inkább játszottak, mint komolyan tanultak a gyerekekkel.

Bóbita elnevezésű iskola-előkészítő foglalkozás-sorozatunk minden egyes foglalkozása valójában három részből áll, s ezekre az alkalmakra mindig szerdai napon érkeznek hozzánk a kicsik.

Az első szerdán Kisberk Andrea és Schreinerné Rodler Katalin, a két leendő tanító néni fogadta az óvodásokat. Andi néni és Kati néni segítségével a gyerekek megismerkedtek Pirivel, az egérkislánnyal és Oszkárral, a tigrisfiúval. A két kis figura ezúttal a Békakirály meséjét hozta el a nagycsoportosoknak. A játékos, de azért tanulási lehetőséget is rejtő feladatok után minden kisgyermek elkészítette békás ceruzatartóját, amelyet emlékként magukkal is vittek a foglalkozást követően.

A következő szerdán Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita és Teker Éva várta a gyerekeket. Rita nénivel az angol nyelv rejtelmeibe nyerhettek betekintést az óvodások. Már ezen az első „órán” megtanulták a „Hello song” című dalocskát, majd angol nyelven elmondott mondókával tornáztak kicsit, de a számokat is megtanulták 10-ig. Itt is volt egy segítője Rita néninek, mégpedig Süti cica, akik végigkíséri majd ezt az iskolával ismerkedő tanévet is.

Éva néni a számítógépterembe invitálta a kicsiket, ahol máris a gépekhez ülhettek, és kipróbálhatták, hogyan tudják kezelni az egeret. Horgásztak és kifestőt színeztek, s mindeközben egyre ügyesebben és pontosabban kezelték az óvodások életkorához igazodó, fejlesztő játékokat. Olyan ismereteket is szereztek a foglalkozás közben, hogy hol is van a számítógépek agya és hogyan kell viselkedni az ilyen gépek közelében.

A harmadik szerdán Bihariné Németh Zsuzsanna és Sümegi Éva készült a nagycsoportosok fogadására. Zsuzsi néni a Sakkpalotába hívta játszani a gyerekeket, ahol megismerték a sötét és a világos sereg tagjait, de a játékmezőn is egészen ügyesen eltaláltak a foglalkozás végére. Mesét is hallgathattak és babzsák-figurákkal is ügyeskedhettek ebben a csodálatos palotában.

Évi néni, aki a mozgáskotta teremben várt az ovisokra, szintén adott marokzsákot a játékhoz. Úgy mozogtak, futottak, ugráltak a gyerekek a mozgáskotta programnak köszönhetően, hogy eközben figyelniük kellett a színeket és persze a helyeket is, ahol a feladatokat végezték. Évi néni is mesélt a sok mozgás közben egy kis mesét, így azért pihenni is volt módjuk közben a kicsiknek.

A következő, három szerdából álló Bóbita-foglalkozáson újabb kalandok és ismeretek várják a nagycsoportosokat, hogy ezzel is könnyebbé váljon majd számukra a jövő őszi iskolakezdés.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Bóbita 1.