Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

szept.
28

ÓVODAI BESZOKTATÁS
2018 szeptemberében

„Megnyílott az óvoda,
varázslatos palota.
A falakról vidám bábok
kuncogják a nagy világot.”
(Tóthárpád Ferenc: Megnyílott az óvoda – részlet)

Szeptemberben 28 újonnan érkező kisgyermek kezdte meg óvodánkban a nevelési évet.

Az első napokban minden újdonság volt, kíváncsian ismerkedtek az óvó nénikkel, dajka nénikkel és az új csoporttársakkal. Az óvodapedagógusok az első napokat segítettek zökkenőmentessé tenni, anyával-apával-nagyszülővel együtt játszottak a picik a csoportokban, ismerkedtek az új dolgokkal, felfedezték a babakonyhát, hatalmas dömpereket és bátran kukucskáltak lefelé a galériáról. A nagyobb gyermekek kedvesen segítettek nekik a játékválasztásban, elmondták nekik, melyikkel hogy lehet játszani, megmutatták a sok-sok felfedezni valót.

Az udvaron található színes játékokat is hamarosan birtokba vették, készültek homokból várak, sütemények, fagylaltok, majd kipróbálták a rollereket, kismotorokat is. Az izgalmakkal teli délelőtt után jólesett a finom ebéd, majd a kicsik álmos szemekkel hallgatták végig a mesét ágyikójukban. A pihentető alvás után boldogan ölelték magukhoz szüleiket.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Beszoktatás

szept.
14

SZÜRETI MULATSÁG
2018. szeptember 14. (péntek)

„Elmúlt a nyár,
itt az ősz,
Kampósbottal
jár a csősz.
A présházban must csorog,
Forrnak már az új borok.”
(Raggamby András: Tavasztól tavaszig – őszi részlet)

Óvodánkban fontosnak tartjuk a népi hagyományok felelevenítését, megőrzését, ezért 2018. szeptember 14-én szüreti mulatságot szerveztünk a gyermekeknek.
Boda Annamária óvodapedagógus körtáncra hívta az óvodásokat és a felnőtteket.  Népzenére roptuk a táncot, pörögtünk-forogtunk az udvaron, énekeltük a szüreti és őszi dalokat.
Aki éppen nem táncolt, Totsche Andrásné Tünde néni izgalmas meséjét hallgatta vagy vett részt benne szereplőként.
A népi szokások megtartása érdekében a szőlődarálás, préselés „tudományát” tekinthették meg, majd próbálhatták ki a bátor jelentkezők. A végeredmény, a finom, édes must, sok gyermeknek újdonság volt, sokan kértek belőle másodszor is. Fontos kiemelni a gyermekek számára is, hogy a szüreti munkák mindig vidámsággal töltötték meg az emberek szívét: a családtagok, barátok összegyűltek és együtt dolgoztak, beszélgettek, énekeltek szőlőszedés közben.
Az óvodapedagógusok és dajka nénik jókedvűen, kreatív ötletekkel díszítették fel az óvodát. A szüreti hangulatot a zamatos szőlőfürtökkel díszített udvar, és a különböző, őszi termésekből készült alkotások csak fokozták.

A kellemes, szinte nyárias időben a szüreti mulatságunk nagyszerűen sikerült.


Képtár (óvoda) > 2018-19 > Szüreti mulatság

szept.
11

NEVELÉSI ÉVET KEZDŐ KÖZÖS IMÁDSÁG A KÁPOLNÁBAN

2018. szeptember 11. (kedd)

2018. szeptember 3-án óvodánkban is elkezdődött az új nevelési év.

Ebből az alkalomból szeptember 11-én átsétáltunk a sok, ünneplőbe öltözött kis óvodással az iskolában található kápolnába, és a Jóisten áldását kértük óvodánk neveltjeire, családjaikra, egész évi munkánkra. Azok a nagy- és középső csoportos gyermekek, akik még nem jártak itt, tágra nyílt szemekkel nézték, hogy mi is fog történni. Ugrits Tamás atya már várt minket a kápolnában. Szépen, egymás mellé leültünk a padokba, hogy a tanévkezdő közös imádságunkat elkezdhessük.

Még a legkisebbek is érdeklődve figyelték Tamás atya szavait, aki Jézusról, édesanyjáról, Máriáról, s a kápolnában is mindig világító örökmécsről beszélt. Felhívta figyelmüket a szeretet fontosságára, a szüleikkel szembeni tiszteletre és szófogadásra és arra, hogy a gyermektársaikkal mindig együtt, közösen játsszanak, ne veszekedjenek. A kis óvodások fegyelmezetten, csendben hallgatták végig Tamás atyát, majd közösen énekeltek, imádkoztak.

A kápolna elhagyásakor Tamás atya minden gyermeknek és felnőttnek a Szűzanyát ábrázoló képet ajándékozott útravalóul, melyet óvodásaink örömmel nézegettek, forgattak kis kezükben.

 

Képtár (óvoda) > 2018-19 > Közös imádság