Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

ápr.
16

LEENDŐ ÓVODÁSAINK SZÜLEIT VÁRTUK

2018. április 12-13. (csütörtök-péntek)

2018. április 12-én Csák Lajos igazgató úr, Ugrits Tamás püspöki biztos atya és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető adott tájékoztatást intézményünkről az érdeklődőknek.

Ezt követően Totsche Andrásné Tünde néni tartott testnevelés-foglalkozást, ahol megnézhették vendégeink, milyen ügyesek a gyermekek, milyen sok eszköz áll rendelkezésre a hatékony mozgásfejlesztés érdekében.

A tornafoglalkozás után a Liliom csoportba invitáltuk a szülőket, ahol óvodapedagógusaink, Nagyné Racskó Ildikó és Süténé Márkus Mária ének, zene, énekes játék, játékfűzés illetve kézműves foglalkozását tekinthették meg a jelenlévők.

Nagy sikere volt az angol nyelvi foglalkozásnak, melyet Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita néni, az iskola tanára tartott nagycsoportosok óvodások aktív és figyelmes közreműködésével. A délelőtti program egyéni beszélgetésekkel zárult.

Délután Tünde néni tartott Ringató-foglalkozást, melyen a kisgyermekek a szülő ölében, mondókázás közben tudtak ismerkedni a számukra még igencsak új környezettel, arcokkal. A feloldódás után rögtön felfedező útra indultak a csoportszobában található galériára, majd birtokba vették a nagyméretű autókat, a kislabdával teli sátrat, és készültek a finomabbnál-finomabb ételek a babakonyhában. Az asztaloknál színes gyurmából virágok, csigabigák formálódtak a kis kezek szorgos munkájának eredményeként.

Másnap is szeretettel vártuk a kicsiket szüleikkel együtt, hogy betekinthessenek a csoportok mindennapi életébe. Az óvó nénik bábozással, gyurmázással, különféle kézműves foglalkozásokkal varázsolták el a látogatókat.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Nyílt napok

márc.
28

CSALÁDI KERESZTÚT

2018. március 25. (virágvasárnap)

És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek.
És szél támad. És fölzeng a világ.

(Pilinszky János: Harmadnapon)

A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, amikor Jézus feltámadására emlékezünk. Ez az ünnep óvodánk életében is kiemelkedő jelentőségű, a kisgyermekek életkorának figyelembevételével, jócselekedetekkel készülünk rá.

Már sokéves hagyomány, hogy virágvasárnapra családi keresztutat szervezünk. A hűvös időjárás miatt idén a maroshegyi Szent Kristóf templomban gyűltünk össze.

A keresztutat Spányi Antal megyés püspök atya vezette. A gyermekek a drámapedagógia eszközeivel, pantomimszerűen jelenítették meg Jézus szenvedéstörténetét. Az egyes stációkhoz kapcsolódó, felnőtteknek szóló gondolatokat a szülők, nagyobb testvérek olvasták fel.

A zenei kíséretet Virág György Barnabás és fiatal gitáros társai adták, akikkel óvodapedagógusaink is együtt énekeltek.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Családi keresztút

márc.
22

A MOLNÁR TAVÁTÓL A PAPÍRHALAKIG
2018. március 22. (csütörtök)

„Csipp,
csepp,
egy csepp,
öt csepp
meg tíz:
olvad a jégcsap,
csepereg a víz.”
(Weöres Sándor: Olvadás)

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Így aztán minden évben megemlékezünk erről óvodánkban is, a Zöld Jeles Napok keretében.

Ebben az esztendőben Totsche Andrásné Tünde néni fogadta a csoportokat a mozgáskotta teremben, hogy elkalauzolja óvodásainkat a vízimolnár tanyájára. Egy tanulságos kis történet kapcsán hívta fel a gyermekek figyelmét az óvó néni a víz tisztaságának és környezetünk megóvásának fontosságára.

Az óvodások a molnár tavacskájától és vízimalmától indultak „kirándulásukra”. Sajnálatos módon a korábban ott megfordult kirándulók beledobálták a szemetet a tóba, ezért az állatvilág és a növényvilág segítségre szorult. A gyermekek aktívan vettek részt a mentésben. Lápos, mocsaras vidéken jutottak el a szárazföldre, ahol megcsodálhatták Földünket. Szó esett a tengerekről, óceánokról, ezek élővilágáról, ivóvízkészletünk megóvásáról.

A gyermekek kíváncsiságát a papírhalak horgászása tovább fokozta. Vékony stégen állva próbálták „horogra” akasztani a lubickoló halakat. Akinek sikerült, a falon lévő akváriumba helyezte őket, hogy a foglalkozások végén megcsodálhassuk az öt csoport által összegyűjtött színes kopoltyúsokat. Végül az ovisok vékony pallón egyensúlyozva vitték az éltető vizet a molnár tavacskájába.

A Víz világnapjáról történő megemlékezést minden évben kiemelten fontosnak tartjuk, így idén interaktív keretek között, játszva ismertettük meg a gyermekekkel a víz tulajdonságait, felhasználhatóságát.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Víz világnapja

márc.
21

HÚSVÉTI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS

2018. március 21. (szerda)

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, óvodánkban is méltó módon emlékezünk meg róla minden évben. A húsvéti hagyomány ápolása érdekében ismét kreatív délutánra vártuk a szülőket, hogy gyermekeikkel együtt alkossák meg az ünnep díszeit.

Nagy örömünkre idén is sokan látogattak el rendezvényünkre, s a családtagok szemmel láthatóan élvezték az együtt alkotást. Több asztalnál is várták az alkotni vágyókat az óvodapedagógusok. A gyermekek nagy lelkesedéssel látogatták meg a helyszíneket, hogy szép díszeket, ajándéktárgyakat készítsenek maguknak és családtagjaiknak. A gyermekek szülői, nagyszülői segítséggel ragasztottak, vágtak, tépkedtek, fűztek, de szívesen fogadták az óvó nénik tanácsait is, hogy mindenki elkészíthesse a húsvéti ünnepet szimbolizáló alkotásait: papírkosarat, méhecskét, báránykát, tojásból kikukucskáló csibét.

A kézműves foglalkozás végén számtalan művet csodálhattunk meg, a résztvevők pedig büszkén mutatták egymásnak az elkészült alkotásokat.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Húsvéti kézműves

 

 

márc.
19

KISSZÉKEN AZ APUKÁMMAL

2018. március 19. (hétfő)

„Tűzben fa parazsa volnék,
Vízben puha moha volnék,
Szélben jegenyefa volnék,
Földön apám fia volnék.”
(Weöres Sándor: Mi volnék? - részlet)

Szent József ünnepe alkalmából minden évben felköszöntik a kisgyermekek édesapjukat, nagypapájukat, dédpapájukat óvodánkban, ezért 2018. március 19-én délután ismét vártuk őket köszöntésre, közös játékra.

Lelkesen készültek minden csoportban az ovisok apró, saját készítésű ajándékukkal, melyet egy vers kíséretében nyújtották át édesapjuknak, hogy megköszönjék nekik a sok boldog percet, közösen eltöltött időt. Az édesapák meghatódottan, könnyes szemmel köszönték ezt meg a kicsiknek.

A köszöntés után a gyermekek már alig várták, hogy megmutassák az ovis játékokat és a szülővel, nagyszülővel belemerüljenek a játékba. A szülők újra gyermeknek érezhették magukat: készültek építőkockákból tornyok, várak, autópályák, az izgalmas sakkjátszmák és malomcsaták alatt pedig elkéltek a nagyapai jó tanácsok.

A „lányos” apukák színezéssel, babázással, gyöngyfűzéssel is gyermekeik kedvében jártak. Folyamatosan kerültek le a polcokról a társasjátékok, fejlesztő játékok, mert a lehető legtöbb játékszert apával, papával is szerették volna kipróbálni óvodásaink.

A gyermekek és édesapjuk, nagyapjuk nagyszerű délutánt töltöttek együtt. Jó hangulatban, önfeledten játszottak, öröm és boldogság csillant meg szemükben.

 

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Apák napja

 

 

márc.
14

A NEMZETI ÜNNEP CSOPORTJAINKBAN

2018. március 14. (kedd)

Kossuth Lajos azt izente, elfogyott a regimentje…

Az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplésére a gyermekek különböző, kézzel készített, nemzeti színekben pompázó jelképekkel készültek. Közösségükben – már hetekkel az esemény előtt – buzgón alkottak az óvodások: piros-fehér-zöld zászlók, virágok, kokárdák népesítették be a folyosót és a csoportszobákat.

A jeles napon az óvodapedagógusok „gyermeknyelven” meséltek az 1848-49-es eseményekről és versekkel, dalokkal, táncfüzérrel tették óvodánk apraja és nagyja számára emlékezetessé az ünnepet.

Az óvodai megemlékezés után valamennyi csoportunk elsétált Petőfi Sándor intézményünk előtt álló szobrához, ahol dalokkal, versekkel idézték fel a múltat, majd saját készítésű nemzeti jelképeiket a szobor köré tűzték.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Március 15.

márc.
12

NYÍLT NAPOKON LÁTTUK VENDÉGÜL ÓVODÁSAINK SZÜLEIT

2018. március 1., 2., 6., 8. és 9.

Az óvodánkba járó gyermekek szüleit minden év tavaszán várjuk nyílt napjainkra, ahol megnézhetik, hogyan ügyes(k)edik, miként fejlődik gyermekük az óvodában eltöltött időben. Nagy örömünkre minden csoportba sok szülő látogatott el és valamennyien élénk érdeklődéssel fogadták a kicsik tevékenységeit.

A reggelt minden nap gyertyagyújtással kezdik az óvodások, így ezekbe a meghitt pillanatokba is betekinthettek az érdeklődők. A lelki feltöltődés után a gyermekek testi egészségére is odafigyelnek az óvodapedagógusok, így a reggeli torna sem maradhat el.

A csoportokban ezt követően különböző, érdekes események, tevékenységek zajlottak. Körjátékokat játszottak a gyermekek, népi énekek, mondókák csaltak mosolyt az arcokra, de betekintést nyerhettek a jelenlévők egy „kertészetbe” is, ahol lelkesen ültették az óvodások a babszemeket.

Az óvodapedagógusok közül volt, aki bábjátékkal készült. A gyermekek nagy érdeklődéssel várták az ily módon előadott, feldolgozott mesét, tágra nyílt szemekkel követték az eseményeket.

A kézműves foglalkozás minden csoportban nagy népszerűségnek örvendett: készültek itt papírhóvirágok, gyurmából tyúkanyók, de közelgő ünnepünkre, március 15-re is sokan gondoltak, nemzeti jelképeket készítettek a gyermekek, olykor a szüleik segítségével.

Kellemes hangulatban telt a délelőtt, a szülők valamennyi csoportunkból szép élményekkel, gyermeküket kicsit jobban megismerve távoztak intézményünkből.

 

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Nyílt napok

 

febr.
09

ZENEDE BÁBSZÍNHÁZ

2018. február 9. (péntek)

Már többéves hagyomány, hogy óvodásainkkal a Hermann László Zeneiskola dolgozói, tanulói által létrehozott Zenede Bábszínház programjain részt veszünk.

Ezúttal egy igazi havas, téli mesét láthattunk, melyben a kisegerek Hóember Hümér kívánságát teljesítették. Mielőtt beköszönt a jó idő és ő elolvadna, szeretné meghallgatni és kipróbálni azokat a hangszereket, amelyeken a zeneiskolában tanuló fiatalok játszanak, s így gyönyörű dallamok szűrődnek ki az utcára. A kedves kisállatok segítettek a hóembernek felszállni egy szánra és a Zeneiskolához húzták őt. Szívesen bement volna, de sajnos a melegben gyorsabban olvad, így a zenészek jöttek ki hozzá az utcára, hogy megismertessék őt a különféle hangszerekkel.

A zenepedagógusok úgy válogatták össze az előadás közben felcsendülő dalokat, hogy minden óvodás szívesen énekelje azokat, a szereplőkkel együtt.

A gyermekek kíváncsian szemlélték és hallgatták az ifjú tehetségeket, akik ügyesen szólaltatták meg hangszereiket. Elsőként a fagott mély, öblös hangjaira kapták fel a fejüket, aztán az oboa kedves, lágy dallamait hallgatták meg. A gitár már minden gyermeknek ismerős volt, sokan jelezték, hogy ők már bizony játszottak is rajta. Az utolsó hangszer nagyon különleges volt: egyik szélén egy kisebb zongorát láthattunk, a másik oldalán gombok nyújtottak segítséget a dallamok eléréséhez, a közepén pedig az úgynevezett légszekrény varázsolta el a közönséget. A bemutató után közelről is szemügyre vették óvodásaink a hangszereket, a bátrabbak némelyiket ki is próbálták. A harmonika lenyűgözte őket, de szívesen pengették meg a gitárt, illetve hallgatták újra és újra a másik két hangszer dallamait is.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Zenede

febr.
06

JELMEZBÁL AZ ÓVODÁBAN

2018. február 6. (kedd)

„Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák,
járják a bolondját:
dínom-dánom, vigalom,
nincs a táncra tilalom!

Maskarások, bolondok
rázzátok a kolompot,
takarodjon el a tél,
örvendezzen, aki él!
(Sarkady Sándor: Farsang)

A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A farsangi időszakban – már hagyományosan – óvodánkban is mulatságot rendezünk, hogy elűzzük a telet, mihamarabb jöjjön a jó idő.

Az óvoda dolgozói a folyosón már hetekkel a mulatság előtt farsangi dekorációval készültek: bohócok, lufik, szerpentin díszítette az intézményt, a faliújságokon pedig a gyermekek által készített alkotások emlékeztettek az eseményre. Nem csoda, hogy a gyermekek minden nap arról társalogtak egymással, hogy ki milyen jelmezt ölt magára ezen a napon.

2018. február 6-án reggel nagy izgalommal hozták a különböző jelmezeket, fejdíszeket, kiegészítőket. A gyors átöltözés után a csoportokban forgolódtak a hercegnők, a különféle mesék szereplői, szuperhősei, de bátor tűzoltókkal, rendőrökkel is találkozhattunk. Itt-ott felbukkantak a vadon állatai és a többi, ötletes, kreatív maskarába bújt gyermek is büszkén mutatta be magát.

Az óvó nénik és a gyermekek minden csoportban farsangi hangulatot keltettek: táncoltak, verseltek, mondókáztak, és a farsangra jellemző „csúfolódós versekkel” is készültek.

A jókedv mindenkit magával ragadott, hangos nevetéstől és szurkolástól visszhangzott az óvoda. A csoportokban a szülők és gyermekeik aktívan vettek részt az ügyességi játékokban: gyorsan tekeredtek a madzagok ceruzára, a seprű, mintha forró lenne, úgy váltogatta gazdáit, de nagy népszerűségnek örvendett a „Gólya viszi a fiát” játék is.

A sok-sok vidám pillanat közben a finom aprósüteményekből is bátran fogyaszthatott, aki csak megkívánta.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Farsang

febr.
02

GYERTYASZENTELÉS ÉS BALÁZS-ÁLDÁS AZ ÓVODÁBAN

2018. február 2. (péntek)

A Szent Balázs doktorunknak, hogy ma vagyon napja, többször is, hogy megérhessük, az Úristen adja!
(népi rigmus)

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária Jézus születése után negyven nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az idős Simeon is jelen volt, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. Ennek szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása.
Óvodánkba Ugrits Tamás atya látogatott el és szép, a gyermekek nyelvén megtartott beszéde után megáldotta a gyertyákat. Elmondta, hogy a megszentelt gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe, mindig a kiáradó fényt kell, hogy eszünkbe juttassa. Szeressük, tiszteljük egymást és tartsuk nagy becsben a megáldott gyertyákat. Családunk körében gyújtsuk meg a közös imánál és ha szükségünk van rá, kérjük égi pártfogóink, a szentek segítségét.
A gyertyaszentelés után Tamás atya Szent Balázs püspök történetével ismertette meg a kisgyermekeket. A püspök visszavonultan élt, de a közösséget tanácsaival támogatta és gyógyította a rászorulókat. A legenda szerint egy napon rémült anya sietett Szent Balázshoz, mert a fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút és így megmentette a haláltól.
A katolikus hagyomány szerint Tamás atya keresztben tartott, égő gyertyával áldotta meg a jelenlévőket, Balázs-áldást adott, hogy a torokfájás és minden más betegség elkerülje őket.