Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

jan.
22

KOSÁRPALÁNTA FOGLALKOZÁS

2017/2018.

2017 szeptemberében újra lehetőségünk adódott arra, hogy az óvodába járó gyermekek is jelentkezzenek a Kosárpalánta foglalkozásokra. Ez egy széleskörű képességfejlesztés, mely megalapozhatja a későbbi versenyszerű sportolást, de hasznos hátteret adhat a mindennapi élethez is. A program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alap mozgásanyagát a kosárlabda megalapozó gyakorlatanyagával.

Heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia edzője, Tiringer László úr jön hozzánk, hogy jól átmozgassa a gyermekeket.

Az ovisok minden alkalommal izgatottan várják, hogy Laci bácsival milyen feladatokat fognak végezni. A gyermekeket az iskola tornaterme is lenyűgözi, alig várják, hogy elkezdődjön a foglalkozás, futkározhassanak, bordásfalra másszanak.

A játékos bemelegítés után az edző bácsi „mélyvízbe” dobja a kisgyerekeket, nehezít a feladatokon: a bemutatott kar-láb mozgást kell utánozni. Néha még összeakadnak a lábak, keveredik a jobb és bal kéz, de megéri jól teljesíteni, mert a feladat helyes elvégzése után gratuláció jár az edző bácsitól. Sok koncentrációt és türelmet fejlesztő játékot végeznek. A gyermekek észre sem veszik, és játékosan fejlődnek, okosodnak-ügyesednek. A nehezebb labdás feladatokat ugyanolyan lelkesen végzik, mint a könnyed kergetőzést, vagy a „palacsintává” tekeredést.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Kosárpalánta

jan.
18

A SZENT SEBESTYÉN TEMPLOMBAN JÁRTUNK

2018. január 18. (csütörtök)

Szent Sebestyén napja az 1739-es nagy pestisjárvány megszűnése óta Székesfehérvár fogadalmi ünnepe, a Felsőváros búcsúja. A segítő szentre minden év január 20-án, szentmise keretében emlékeznek a felsővárosi Szent Sebestyén templomban. Ebből az alkalomból látogattunk el oda 2018. január 18-án, a nagycsoportos óvodásokkal. A gyönyörű templomban Nyárai-Horváth István plébános atya fogadott minket és beszélt Szent Sebestyén életpéldájáról.

A gyermekek érdeklődve hallgatták a történetet, s ámulva nézték a hatalmas freskókat a templom mennyezetén. A közös éneklés és imádság után István atya megáldotta a gyermekeket.

A szép, tavaszias időt kihasználva a Zichy ligeten keresztül sétáltunk vissza az óvodába.

jan.
05

BETLEHEMES JÁTÉK,
JÁSZOL ÉS KISJÉZUS

2017 decemberében

Szálljatok le, szálljatok le
karácsonyi angyalok!
Zörgessetek máma este
minden piciny ablakot!
Palotába és kunyhóba
nagy örömet vigyetek,
Boldogságos ünnepet!
(Népének: Szálljatok le, szálljatok le…)

Székesfehérvár belvárosa ünnepi díszbe öltözött december első napjaiban, feldíszítették a gyönyörű fenyőfát, felállították a betlehemi jászlat és különböző fényjátékokkal kápráztatták el az adventi időszakban a polgárokat. Ilyenkor a Városház téri színpadon óvodás és iskolás gyermekcsoportok örvendeztetik meg a közönséget. Ebben az évben is meghívást kaptunk az Adventi programra, így 2017. december 12-én a Csillag csoportos óvodások színvonalas betlehemi műsorát tekinthették meg a szülők, rokonok, érdeklődők. A kisgyermekek nagyon szépen, hangosan adták elő műsorukat, amit hatalmas tapssal jutalmaztak a büszke szülők. A szép produkció után a kedves meghívásnak eleget téve a Hiemer-házban fogyaszthatták el a megérdemelt teát és édességet.
Iskolánkban minden évben szebbnél-szebb, kézzel készített, kreatív ajándékokat, apró díszeket vehetnek a karácsonyi vásárban a gyermekek az ünnepi készülődéshez. A középső és nagycsoportos gyermekek az óvódapedagógusokkal és dajka nénikkel a vásári forgatagban nézelődtek, vásároltak és örömmel találkoztak a régi, immár iskolás ovistársakkal.
Karácsonyra, Jézus születésének ünnepére nagy örömmel készültünk. Sokéves hagyomány már nálunk, hogy a karácsonyi ünnepélyekre meghívjuk a szülőket, nagyszülőket, rokonokat. A csoportokban igen komoly felkészülés folyt, hogy a szép betlehemes játékokra büszkén emlékezzenek a meghívott vendégek és lelki ajándékként magukkal vihessék gyermekük mosolyát, örömét. Sok vendég érkezett minden csoportba, ahol a gyermekek nagy izgalommal adták elő énekeiket, rigmusaikat. A Bárány, a Liliom és a Csillag csoportban népi betlehemes játékkal készültek, a Szivárvány csoport A fenyőfa álma című mesejátékot, a Csengő csoport pedig Salkaházi Sára Szent karácsony éjjel című írását adták elő.
Az ünnepélyek végén óvodásaink apró, saját készítésű ajándékaikkal örvendeztették meg a meghatódott szülőket.
Hagyományainkhoz híven a karácsonyi ünnep alkalmából az Országos Papi Otthonba látogattunk, hogy örömet okozzunk az ott élő idős atyáknak és gondozottaknak. A Liliom csoport betlehemi játékkal idézte fel az idős emberek gyermekkori emlékeit, akik az ismert dallamokat együtt énekelték-dúdolták a kisgyermekekkel. A szép műsor végén meghatódottan köszönték meg a lelküknek kedves ajándékot.
Karácsony alkalmából Spányi Antal megyés püspök atya minden esztendőben köszönti a püspökségen és a központi intézményekben dolgozókat. Már több éves hagyomány, hogy ilyenkor óvodásaink is színpadra lépnek és kedves műsort adnak elő. Az idei évben a Csengő csoportos kisgyermekek készültek nagy izgalommal.
A műsor után Spányi Antal püspök atya és Hajdú Ferenc helynök atya is köszöntőjébe foglalta a kedves történet lényegét. A közönségnek nagyon tetszett a színvonalas előadás, a gyermekek pedig örömmel vették át Püspök atyától a finom édességet.
A karácsonyi ünnepkör vízkereszt ünnepével zárul. Intézményünkben már hagyomány, hogy Ugrits Tamás atya a háromkirályok emlékére ellátogat hozzánk, hogy megáldja a gyermekeket, dolgozókat, illetve az épületet. A Bárány csoportos gyermekek kedvesen jelenítették meg a háromkirályok látogatását a Kisjézusnál.
Tamás atya
ezt követően átadta a gyermekcsoportok számára a karácsonyi ajándékokat, melyeket nagy izgalommal bontottak ki és vettek birtokba a kicsik.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Karácsony

dec.
13

NAGYAPÁM BETLEHEME

2017. december 13. (szerda)

Betlehem kis falucskában,
Karácsonykor éjfél tájban,
Fiú Isten ember lett,
Mint kisgyermek született.
(Népének)

A „Kincses Kultúróvoda 2017” pályázat keretén belül a Kákics Együttes betlehemi műsora gazdagította intézményünk kulturális életét.
Az óvodás és kisiskolás gyermekek nagy érdeklődéssel figyelték, amint a zenészek beléptek, vállukon a betlehemi házikóval. Abban a pillanatban felcsendültek a karácsonyi dallamok Tárnok Ákos furulyájából.
A Nagyapám betleheme című zenei összeállításnál több vidék énekeiből válogatott az együttes: székesfehérvári, somogyi, jászsági, moldvai dallamokat szólaltattak meg. A történetben a mesélő nagyapja idézte fel gyermekkorának legszebb karácsonyi szokásait.
Az együttes népi hangszereivel igazi ünnepi hangulatot varázsolt a terembe, s gyermekek, felnőttek egyaránt örömmel hallgatták a furulya, a hegedű, a nagybőgő és a bőrduda hangjait. Az ismerős dalokat együtt énekeltük a zenekarral, ily módon is készülve a közelgő ünnepre.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Nagyapám betleheme

dec.
06

GYERMEKEK FOGTÁK A PÁSZTORBOTOT

2017. december 6. (szerda)

„Hóval lepett égi úton
Mikulás már útra kél,
csillagok szállnak fölötte,
s vígan fut véle a szél.”

(Zelk Zoltán: Mikulás – részlet)

A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki – nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével – a karácsony előhírnöke.

Az óvodás gyermekek már hetekkel Szent Miklós napja előtt sok-sok dal és vers megtanulásával készültek a jó püspök látogatására. A faliújságokra kikerültek alkotásaik, bízva abban, hogy Miklós püspök gyönyörködik majd bennük.

A hagyományokhoz híven ő az idén is személyesen látogatott el óvodánkba. Nagy izgalommal várták a gyermekek a pásztorbot koppanását az ajtón, majd megilletődötten köszöntötték őt. Szép dalokkal, versekkel készültek az óvodások a messzi útról érkezett, fáradt vendégnek.

Miklós püspök ezt követően szólt is a gyermekekhez: kérte, hogy legyenek továbbra is jó és szófogadó gyerekek, szeressék egymást. Ők csodálkozó szemekkel fürkészték a süveget, palástot viselő, fehér szakállas püspököt. A bátrabbak még arra is vállalkoztak, hogy az ajándékok kiosztása közben segítenek neki: fogták, szorgosan tartották pásztorbotját, ő pedig mosolyt csalogatva valamennyi arcocskára osztotta ki kedves, piros csomagjait.

A myrai püspököt még sok gyermek várta, így búcsút intett ovisainknak, akik megköszönve az ajándékot, lelkesen integettek neki.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Szent Miklós

nov.
22

ADVENTIKOSZORÚ-KÉSZÍTÉS CSALÁDJAINKKAL

2017. november 22. (szerda)

Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.

(M. Fresch nyomán: Hamar István - részlet)

Advent a karácsony előtti négy hét, a várakozás, a készülődés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája a hit, a remény, a szeretet és az öröm jelképe, melyeknek vasárnaponkénti meggyújtása a növekvő fényt, az ünnep közeledtét jelzi.

2017. november 22-én adventikoszorú-készítő foglalkozásra invitáltuk a gyermekeket és szüleiket, hogy együtt készítsék el családi koszorújukat, hangulatos karácsonyi díszeiket. Ebben az esztendőben is sokan látogattak el rendezvényünkre, s a családtagok szemmel láthatóan élvezték az együtt alkotást. Új, gyönyörű koszorúk is készültek, de olyan résztvevő is akadt, aki a tavaly készített koszorúnak álmodott új külsőt. A gyermekek nagy lelkesedéssel díszítettek: az apró tobozok, gömbök, gyertyák, a színes szalagok és masnik, mind elfoglalták méltó helyüket. Az óvó nénik mindenkinek segítségére siettek, hogy az elképzelés megvalósuljon és az ünnepi asztalokra a legszebb adventi dísz kerülhessen.

Miközben az egyik teremben a koszorúk készültek, a másikban különféle karácsonyi díszeket, angyalkákat készítettek a szorgos kezek.

A kézműves foglalkozás végén számtalan, szebbnél szebb alkotással büszkélkedhettek a résztvevők, akik boldogan mutatták egymásnak az adventi és karácsonyi ünnepekre készített műveiket.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Adventi kézműves

nov.
10

LÁMPÁS FELVONULÁS MÁRTON PÜSPÖK EMLÉKÉRE

2017. november 10. (péntek)

Márton hetében az óvodapedagógusok Szent Márton püspök életéről, a hozzá kapcsolódó legendákról beszéltek a gyermekeknek.

A Márton-napi vigasságra a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, s az 1. osztályosokat is vártuk, ezért nagy örömünkre szolgált, hogy sokan segítettek az ínycsiklandozó zsíros kenyerek elkészítésében, hogy aztán este mindenki kedvére falatozhasson.

A gyerekek szüleikkel együtt készíthettek különböző alkotásokat: sokféle papírliba, gyurmasüni- és bagoly készült, de újra előkerült a nagy fateknő is, ahol a kukoricamorzsolás rejtelmeiben merülhettek el a gyerekek. Hatalmas lelkesedéssel dolgoztak, gyorsan gyűltek a „szemtelen” kukoricacsutkák a vékában.

Sötétedéskor a szent püspök emlékére hívtuk lámpás felvonulásra az egybegyűlteket. Ő ugyanis, amikor püspökké akarták választani, – szerény ember lévén – elbújt. Lámpással keresték, s egy libaólban találták meg. Erre emlékezve kapott minden gyermek libával díszített üvegcsében pislákoló mécsest, s így indultak a Belváros felé. A több mint 400 szülőből és gyermekből álló menetet Ugrits Tamás atya, Csák Lajos igazgató úr és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető asszony vezette. Gyönyörű látványt adott a pislákoló kis lámpások fénye.

Az óvodában Tamás atya megköszönte, hogy ilyen szép számmal jöttek el a családok. Hangsúlyozta, hogy a lámpás felvonulás egyfajta hitvallás keresztény értékeink mellett.

A dajka nénik ezt követően forró teával, forralt borral, zsíros kenyérrel kínálták vendégeinket. A jó hangulatú beszélgetések közepette mindenki szívesen fogyasztott a finom ételből, italból.

A remekül sikerült Márton-napi vigasságot az óvodapedagógusok meghitt éneke zárta, Kodály Zoltán Esti dal című művének előadásával fejeződött be a program.

Képtár (óvoda) > 2017-18 > Márton-nap

nov.
08

IMRE HERCEGRE EMLÉKEZTÜNK

2017. november 8. (szerda)

Szent Imre, az egykori székesfehérvári királyi palotában született, mely a mai Szent Imre-templom helyén állt. Intézményünk védőszentje kapcsán fontosnak tartjuk, hogy óvodásaink megismerkedjenek életének történetével, a hozzá fűződő legendákkal.

Kézműves foglalkozással telt a délelőtt első fele, minden csoportban nagy munka folyt. Saját készítésű koronák kerültek a fejekre, a fiúk papírkardokat díszíthettek.  Boldogan mutatták az óvó néniknek és a társaiknak az egyedi díszítésű alkotásokat.

A játék után mindegyik csoport a Püspökkúthoz sétált, mely Székesfehérvár egyik kedvelt látványossága. Az óvó nénik bemutatták itt a gyermekeknek a kúton található szobrokat. Külön kiemelték azt, amelyen Gellért püspök látható tanítványával, Imre herceggel. A szobor nagyon tetszett a gyermekeknek, érdeklődve hallgatták a róla szóló érdekes történeteket és okosan válaszoltak a feltett kérdésekre.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Szent Imre herceg ünnepe

okt.
16

TÖKFARAGÓK, A CSALÁDI ALKOTÓK…

2017. október 16. (hétfő)

Hagyományainkhoz híven idén is közös alkotásra buzdítottuk a családokat. Az óvoda folyosóját már kora reggel vidám „tökfejek” és ötletesebbnél ötletesebb kompozíciók díszítették. A szülők és gyermekeik nagy örömmel hozták és mutatták be a remek alkotásokat, az ovi tele volt szépen faragott termésekkel. 76 kisgyermek büszkélkedhetett a közös családi tevékenykedés eredményével.

11 órakor az udvaron vártuk az eredményhirdetést. Igazgató úr itt megköszönte minden résztvevőnek az aktív munkát és bemutatta a legkreatívabb, legötletesebb alkotásokat. Hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy szülő és gyermek együtt, jó hangulatban alkosson.

Az eredményhirdetés után a dajka nénik ínycsiklandozó sült tököt szolgáltak fel, amit a jelenlévők jóízűen falatoztak.

Az udvaron hangulatos tökkiállítás készült, melyet minden érdeklődő szívesen nézegetett, és ötletet merített a következő év alkotásához.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Tökfaragók

okt.
03

ÁLLATOK VILÁGNAPI BARANGOLÁS

2017. október 3. (kedd)

Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?

(Rónay György: Mondd, szereted az állatokat? – részlet)

Az Állatok Világnapja alkalmából óvodánk valamennyi csoportja a Veszprémi Állatkertbe kirándult.

Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Kiemelt feladat számunkra, hogy a gyermekek figyelmét felhívjuk az állatok, a természet védelmének fontosságára.

A kissé borongós reggelen hátizsákkal a hátunkon, túracipőben, gumicsizmában vágtunk neki az állatkert bebarangolásának. A gyermekek körében nagy sikerük volt az elefántoknak, zsiráfoknak, pingvineknek, hatalmas vadmacskáknak, de a szurikátákat, a sivatagi rókát és a tengerimalacokat is örömmel tekintették meg.

Találkoztak a sivatag, a szavanna, az erdő-mező különféle állataival is. Érdeklődve hallgatták a kihelyezett táblákon lévő információkat, próbálták az állatok hangját utánozni, vagy az éppen rejtőzködő állatokat kifürkészni.

A Veszprémi Állatkert újdonsága a Dinó-park, mely szinte csalogatja az óvodásokat. A parkbéli séta után, a játszótéren található nagyméretű dinó megmászását és az őslény szájából történő integetést is roppantul élvezték kisebbek és nagyobbak egyaránt.

Szerencsére az időjárás is kedvezett a remek kiránduláshoz. Kissé fáradtan bár, de élményekkel, tudással gazdagodva tértünk haza.


Képtár (óvoda) > 2017-18 > Állatok világnapja