Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

ápr.
09

VÁROSI CSALÁDI KERESZTÚT

2017. április 9. (vasárnap)

"Idén is a Szent Kristóf templomtól indultak a szabadtéri stációk, amelyeket a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szervezésében gyermek szereplőkkel jelenítettek meg. A keresztút állomásain az elmélkedéseket a szülők olvasták fel. A családokat ebben az esztendőben is elkísérte Spányi Antal püspök, Ugrits Tamás irodaigazgató, és Tóth Tamás plébános.

Az óvónők felkészítésével korabeli ruhákat idézve öltöztek be a gyerekek és elevenítették meg Jézus szenvedéstörténetének szereplőit. Az egyes stációkhoz kapcsolódó történéseket, szavak nélkül, pantomimszerűen adták elő a kisiskolások és óvódások. A keresztút állomásai között ismert gitáros énekek hangzottak el.... "
(Bertáné Pintér Katalin)

Az egyházmegyei beszámolót itt olvashatják.

Egyházmegyei Stúdió: Családi keresztút (YouTube)
ápr.
04

ISMERKEDÉS AZ ÓVODÁVAL BEMUTATÓ NAPON

2017. április 4. (kedd)

2017. április 4-én Csák Lajos igazgató úr, Ugrits Tamás püspöki biztos atya és Dombi Mátyásné intézményegység-vezető asszony adott tájékoztatást intézményünkről.

Ezt követően Totsche Andrásné (Tünde néni) tartott testnevelés-foglalkozást, ahol megnézhették vendégeink, mennyire ügyesek a gyermekek, milyen sok eszköz áll rendelkezésre a hatékony mozgásfejlesztéshez.

Ezután a Liliom és a Szivárvány csoportba invitáltuk a szülőket, ahol a Nagyné Racskó Ildikó és Szalai Csabáné (Ági néni) által vezetett mese, ének-zene, énekes játék, gyermektánc, illetve kézműves foglalkozást tekinthették meg az érdeklődők.

Nagy sikere volt az angol nyelvi foglalkozásnak, melyet Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita néni tartott nagycsoportosok óvodásaink közreműködésével.

Örömmel láttuk, hogy több olyan család is felkereste óvodánkat, ahonnan nem csak a szülők, hanem a nagyszülők is jelen voltak programjainkon.

Délután aztán a leendő óvodásoké volt a főszerep. Ők boldogan jöttek szüleikkel az oviba, hogy kipróbálhassák az itteni játékokat, megismerkedjenek az óvó nénikkel. Szerették volna az összes játékot egyszerre birtokba venni, hiszen annyi érdekes dolog várt rájuk: igazi galéria a csoportszobában, ebédfőzésre alkalmas babakonyha, rengeteg gyurma,építőjáték,színező, baba, autó.

Olyan kisgyermek is volt, aki annyira belefeledkezett az újdonságok felfedezésébe, hogy alig akart hazamenni…

 


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Bemutató nap

 

 

 

 

 

márc.
21

A VÍZ VILÁGNAPJÁN

2017. március 21. (kedd)

A Víz világnapja alkalmából 2017. március 21-én a Csengő és a Szivárvány csoportos gyermekekkel Székesfehérvár egyik jellegzetességéhez, a Csitáry-kúthoz látogattunk, hogy megkóstoljuk a fehérváriak körében nagy népszerűségnek örvendő, szomjoltó, ásványi anyagokban gazdag, híressavanyúvizet.

A kicsik örömmel kezdték a kóstolgatást, s volt köztük olyan, aki többször töltötte újra poharát, de olyan is akadt, akinek nem nyerte el a tetszését a kicsit szénsavas ital íze.

Ezt követően a Csónakázó-tó felé sétáltunk, ahol vízi madarakkal ismerkedtünk. Amióta kitisztították a Vidámparki-tavat, azóta a különféle madarak is szívesebben úszkálnak, repdesnek itt. Nagyokat nevettünk a halászó hattyúkon, a víztükrön fékező vadkacsákon és próbáltuk megszámolni a sirálykolónia megszámlálhatatlan tagjait.

A Bárány, a Csillag, valamint a Liliom csoport a Zsuzsanna-forráshoz tett kellemes sétát a napsütéses időben. Sajnos a kútból nem folyik a víz, de a gyermekek figyelmesen hallgatták a történetet a környezetvédelemről, a tiszta víz fontosságáról, értékéről. A forrás körüli kis téren volt lehetőség játszani, nézelődni, megcsodálni a gyönyörű virágokat, az éledező természetet.

A séta után az ovisok különböző, vízzel kapcsolatos eszközöket próbáltak ki a csoportokban, illetve esőcseppet készítettek, halacskát festettek, békaugró versenyt rendeztek.


Képtár (óvoda) > 2016-17 > Víz világnapja

 

 

 

 

márc.
14

MÁRCIUS 15-I ÜNNEPÉLY

2017. március 14. (kedd)

Kossuth Lajos azt üzente:
Elfogyott a regimentje.
Ha még egyszer azt üzeni:
Mindnyájunknak el kell menni!
Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepén a Csengő csoportos óvodások és az óvó nénik látványos kiállítást rendeztek be a kis tornateremben. Az ünneplőben és kokárdában megjelent óvodások lenyűgözve nézték a hatalmas nyerget, a patkókat, a papírból készített terepasztalt. A fiúk érdeklődését legjobban persze a kiállított puska, a kard és az ágyú keltette fel.

A Csengő csoportos gyermekek szép köszöntővel emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. Említést tettek Petőfi Sándorról, Kossuth Lajosról, majd versekkel, dalokkal, táncfüzérrel tették emlékezetessé a napot. Ezt követően valamennyi csoport verssel, énekkel emlékezett a hősökre.

Az ünnepre való készülődés már előző héten elkezdődött, így minden csoportban serénykedtek az ovisok: nemzeti színű zászlót, kokárdát festettek, piros-fehér-zöld virágokat ragasztottak, különböző fejdíszek készültek a kislányoknak, kisfiúknak, melyeket aztán büszkén viseltek nemzeti ünnepünk alkalmával.

A megemlékezés után minden csoport elsétált Petőfi Sándor intézményünk előtt álló szobrához, hogy az ovisok is kitűzzék ott maguk készítette zászlócskáikat.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Március 15.

A gyermekek műsora (videó):

márc.
09

AZ ALCSÚTI ARBORÉTUMBAN KIRÁNDULTUNK

2017. március 9. (csütörtök)

„Öröm rezzen ágról ágra:
itt a tavasz nemsokára,
kizöldülnek mind a fák –
Isten hozott, hóvirág!”
(Zelk Zoltán: Hóvirág – részlet)

A hosszú tél után, a már hagyományos kora tavaszi óvodai kirándulást nagyon várták gyermekek és felnőttek egyaránt.

Úti célunk az Alcsúti Arborétum volt, ahol az országban egyedülálló hóvirágmezőt csodáltuk meg. A szülők a kis hátizsákokba bekészítették az elemózsiát, innivalót, és az elmaradhatatlan esőkabátot. Kirándulásunk elején szükség is volt ez utóbbira, de hamarosan elállt az égi áldás, így remek időben sétálhattunk a gyönyörűtermészetvédelmi területen.

Hatalmas fák tövében bukkant elő a tengernyi hófehér virág, melyek között a gyerekek örömmel sétáltak, futkároztak. Figyelemmel hallgatták közben az óvó nénik elbeszéléseit az erdő lakóiról, a környezetvédelem fontosságáról.

A friss levegőn tett séta után, kicsik és nagyok is sok élménnyel tértek haza.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Arborétum

Bújj-bújj zöld ág... (videó):

márc.
01

KÖNYVTÁRLÁTOGATÁS

2017 februárja-márciusa

A Csengő, valamint a Bárány csoport a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegébe látogatott, ahol a gyermekek megismerkedtek a Japánból eredő és igen népszerű papírszínházzal. A "kamishibai" a mesekönyveket alakítja színházzá. A fakeretben mozgatható, nagyméretű lapok segítségével a könyvtáros néni kedves történetet mesélt egy elkóborolt kis jegesmedvéről. Miközben a mackó az anyukáját kereste, az ovisok különböző színekkel ismerkedtek meg, ugyanis a fehér négylábú csak a színes háttereken vált láthatóvá.

Az interaktív mesébe a gyerekek is bekapcsolódtak, ügyesen nevezték meg a különböző színeket, számolták meg az állatokat.

A Liliom csoport játékos ismeretterjesztő foglalkozáson vett részt a könyvtárban, ahol a könyvtáros néni egy kedves oroszlán történetét vetítette ki. A kis négylábú általában betartja a könyvtár szabályait, nem hangoskodik, nem futkos, segít az embereknek. Egy alkalommal segítséget szeretett volna kérni, így – kissé félelmetesen – elordította magát. Ezzel azonban megszegte az egyik legfontosabb szabályt… Végül minden jóra fordult.A gyermekek figyelmesen hallgatták a mesét, a végén pedig pontosan válaszolták meg, mire is kell figyelni, ha könyvtárba látogatnak.

A kedves történetek után mindhárom csoport birtokba vehette a könyveket, vagy a mesékből készített színezők közül választhatott. A gyermekeket elvarázsolták a kötetektől roskadozó polcok, alig tudtak választani a rengeteg, színes kiadvány közül.

 

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Könyvtár

 

 

febr.
23

KINCSES KULTÚRÓVODA 2017

2017. február 23. (csütörtök)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatásért Felelős Államtitkárság által közösen meghirdetett országos pályázaton óvodánk – 12 másik intézménnyel együtt – elnyerte a „Kincses Kultúróvoda 2017” címet.

A pályázatra azért jelentkeztünk, mert nevelési gyakorlatunkban hosszú évek óta kiemelt jelentőségű a művészeti nevelés, valamint a magas színvonalú együttműködés a város kulturális intézményeivel. Értékközvetítő tevékenységünk nem csak a gyermekek, hanem a családok felé is megvalósul a nyitott ünnepélyek, közös családi programok keretében. Óvodánk a történelmi belvárosban található, így a mikrokörnyezet művészeti értékeivel való találkozás mindennapos gyermekeink számára. A Mezőföld vallási és kulturális hagyományai a gyermekek életkorához igazodóan jelennek meg óvodai életünkben, tevékenységeinkben. A szülőföld tiszteletére, szeretetére nevelés kiemelt célunk.

A díjátadó ünnepségre 2017. február 23-án került sor Budapesten, az EMMI tükörtermében, ahol Dr. Hoppál Péter államtitkár úr adta át az elismerést szimbolizáló táblát. Megtiszteltetés volt számunkra a felkérés, hogy műsorral szerepeljünk az ünnepélyen. A Szivárvány csoportos gyermekekkel A tücsök és az egérke lakodalma című francia népmesét adtuk elő, mely nagy sikert aratott. A mesedramatizálás után – Kodály Zoltán szellemiségének megfelelően – játékfűzés következett, melyet a jelenlévők nagy tapssal jutalmaztak.

Ha már Budapesten jártunk, nem maradhatott el a villamosozás. Útközben megcsodáltuk a Dunát, a Budai Várat, az étteremben pedig jóízűen, vidám hangulatban fogyasztottuk el a jól megérdemelt ebédet.

Óvodánk falára elhelyezhetjük a „Kincses Kultúróvoda 2017” feliratú táblát, melyet 3 éven keresztül viselhetünk. A szakmai elismerésen túl anyagi támogatásban is részesülünk 1,25 millió Ft értékben, melyet a kulturális intézményekkel való együttműködésre, illetve eszközbeszerzésre fordíthatunk.

Itt olvasható az  eseményről minisztériumi beszámoló.

Egyházmegyei Stúdió: Kincses... (YouTube)

Fehérvár Televízió: Kincses Kultúróvoda (YouTube)

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Kincses Kultúróvoda

Kincses Kultúróvoda (videó-EMMI):

febr.
10

ZENEDE BÁBSZÍNHÁZ

2017. február 10. (péntek)

Már több éves hagyomány, hogy óvodásainkkal részt veszünk a Hermann László zeneiskola dolgozói, tanulói által létrehozott Zenede Bábszínház programjain.

Óvodásaink ez alkalommal, az „óriáshangszerekkel” ismerkedtek meg.Érdekes információkhoz jutottak a tubáról, a nagybőgőről és az orgonáról, a zeneiskola diákjai pedig meg is szólaltatták azokat.

A bemutató után kezdődött a Medve Móric kívánsága című bábelőadás, melyben három kismanó egy, az erdőben elveszett hangszernek köszönhetően beköltözött a zeneiskolába és a hangszerekbe bújt – pihenni.  Addig tehették ezt, amíg a zenészek játszani nem kezdtek…  A manók aztán Medve Móricba botlottak, aki elmesélte nekik, hogy szeretne valamilyen hangszeren játszani, csak éppen nem tudja, kihez forduljon segítségért. A manók elárulták neki, hogy a zeneiskolában rengeteg, csodálatos hangszerrel lehet megismerkedni, és ha valaki sokat gyakorol, akkor gyönyörűen meg is tudja szólaltatni azokat.

Az ovisok végig is énekelték a kedves történetet, hiszen gyakran csendültek fel ismerős dallamok hegedűn, furulyán, zongorán.

A gyermekek hatalmas tapssal fejezték ki tetszésüket.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Zenede

febr.
07

LOGOPÉDIAI NYÍLT NAP

2017. február 7. (kedd)

Intézményünk egyiklogopédusa, Fülöp Erzsébet, bemutató foglalkozásokat tartott azon szülők számára, akiknek gyermekei nyelv-és beszédfejlesztő terápiában részesülnek.

A foglalkozásokra ellátogató felnőttek láthatták, hogy az artikuláció ügyesedését, a hangok tiszta ejtését, differenciálását nem unalmas és fárasztó feladatok által segíti Zsóka néni, hanem játékos gyakorlatokkal, változatos, modern, a kicsik életkorának és érdeklődésének megfelelő eszközökkel.

A gyermekek beszédhibáinak típusához alkalmazkodnak a különféle dominók, kártyák, memóriajátékok, amelyekkel a gyerekek szívesen játszanak, miközben szinte észrevétlenül alakítják beszédükben a hibás hangokat, hogy aztán egyre tisztábban ejtve azokat lassan beépüljenek mindennapi beszédükbe. Miáltal kiejtésük és nyelvi készségeik fejlődnek, sikerélményekhez jutnak, erősödik önbizalmuk.

A szülők a nyílt óra segítségével ötleteket is kaphattak, hogyan tudják játékos feladatokkal otthon is fejleszteni gyermeküket.

Zsóka néni szakértelmével, kedvességével jó hangulatot teremt a foglalkozásokon, így a gyerekek szívesen mennek hozzá, várják a logopédiai órákat.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Logopédia

febr.
03

FARSANGI FÁNKOT EVETT RENDŐR ÉS TŰZOLTÓ

2017. február 3. (péntek)

„Farsang van, farsang van,
Járjuk a táncot gyorsabban!”

Óvodásainkmár hetekkel a farsangi jelmezbál előtt arról diskuráltak egymással és az óvó nénikkel, hogy milyen jelmezt öltenek majd magukra a mulatságon.

A lázas készülődéssel induló nap reggelén nagy izgalommal jöttek a kicsik, hozták magukkal a különböző jelmezeket, fejdíszeket, kiegészítőket, hogy bemutatkozásukkal örömet szerezzenek társaiknak, s persze saját maguknak is azáltal, hogy valaki másnak a „bőrébe” bújnak néhány órára.

Az öltözés ezúttal valamennyi kisgyereknek gyorsan ment, hiszen mindenki szerette volna megmutatni jelmezét, szeretett volna mielőbb „átalakulni” hercegnővé, szuperhőssé, valamilyen állatkává, esetleg rendőrré vagy tűzoltóvá, mesefigurává, bohóccá.

A csoportok rövid műsorral köszöntötték a farsangot, ami után a bátrabbak egyénileg is bemutatkoztak, verset mondtak, rövid produkcióval ejtették ámulatba vagy nevettették meg a közönséget.

Azokba a csoportokba, ahová „bóbitázó” nagycsoportosaink járnak, ellátogattak iskolánk leendő első osztályos tanítói is, Bakter Lászlóné, Éva néni és Poór Niki néni.

A jókedv minden farsangolót magával ragadott, hangos nevetéstől és szurkolástól visszhangzott az óvoda. A csoportokban ugyanis mókás ügyességi játékokat játszhattak közösen gyermekek és szüleik: sietve adták át egymásnak a seprűt, nehogy a zene elhallgatásával náluk maradjon, szorgalmasan gombolyították a madzagot a rájuk kötött tárgyak „csalogatásához”, de a hagyományos székfoglaló is sokakat megmozgatott.

A sok-sok vidám pillanat közben az ínycsiklandó farsangi fánkból és a finom aprósüteményekből is bátran fogyaszthatott valamennyi jelmezbáli résztvevő.

Képtár (óvoda) > 2016-17 > Farsang