Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

nov.
07

FELTÁRULT A MESÉKET REJTŐ VÁRKAPU

2018. november 7. (szerda)

„Cikcakk sakk,
zakatol az agy,
Pár jó lépés
és győztes vagy.”

(Cikcakk sakk dal – részlet)

Beiskolázási rendezvényeink egyik megújult eseményére hívtuk az iskolába készülő nagycsoportosokat és szüleiket. A Szent Imre – meseVÁR elnevezés nem véletlenül utal a gyerekek által kedvelt történetekre. Ahogyan majd valamennyi ilyen foglalkozásunk kezdetén, így most is intézményünk óvodapedagógusaival közös mesemondással köszöntötték a gyerekeket a leendő első osztályos tanítók: Boda Bernadett és Vámosi Attiláné.

A meseVÁR foglalkozások SANSZ oktatási programunkból adnak egy kis ízelítőt az érdeklődőknek. Ezúttal a sakk, mint játékos fejlesztőeszköz volt a középpontban.

A Sakkpalota meséje után a Cikcakk sakk dal, no meg persze a sötét és világos figurák váltak főszereplőkké a tornateremben.

Miután énekeltek és mozogtak is a kicsik, szívesen leültek az asztalokhoz, hogy Keresztes királlyal és társaival kapcsolatos feladatokat oldjanak meg, természetesen óvodásoknak való módon.

Nem távoztak üres kézzel a kis apróságok, mert utolsó feladatként Vendi Királynő és Keresztes Király koronáját díszíthették fel kedvük szerint, amelyet – az elkészült feladatlapok mellett – haza is vihettek magukkal.

Legközelebbi Szent Imre – meseVÁR-unk november 28-án (szerdán), 16.30-kor nyitja meg kapuit az érdeklődőknek. Akkor az angol nyelv rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást az óvodások és szüleik.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > meseVÁR 1.

nov.
07

SZENT IMRE EMLÉKNAPJÁT ÜNNEPELTÜK

2018. november 7. (szerda)

Iskolánk védőszentje, Szent Imre herceg emléknapjának reggelén Csák Lajos igazgató úr, Ugrits Tamás atya, valamint az iskola közösségének képviseletében megjelent osztályok tanulói a nemrégiben megújult templom melletti Szent Imre-szobornál helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúját.

Ezt követően Tamás atya celebrált védőszentünk tiszteletére szentmisét, valamennyi diákunk és pedagógusaink jelenléte mellett. Iskolánk püspöki biztosa többször hangsúlyozta Szent István királyunk fiának számtalan erényét, közülük is kiemelve a bátorságot. A bátorságra nem csak Imre hercegnek volt szüksége élete során több alkalommal, hanem a Tamás atya által vont párhuzam értelmében a mai embereknek, a mai diákoknak is. Bátran kell vállalnunk az utat, amelyet Isten számunkra kijelölt, s ennek része az is, hogy védőszentünk ünnepén első osztályosainkkal együtt valamennyien megújítjuk fogadalmunkat. Azt a fogadalmat, amelyben ígéretet teszünk közösségünk előtt arra, hogy iskolai munkánkat Isten dicsőségére, szüleink és pedagógusaink megelégedésére végezzük. Munkánk során merítsünk erőt Szent Imre örökéből, aki egyben példaképünk és közbenjárónk.

Az iskolába visszaérkezvén először 8. osztályosainkkal kiegészült 5.b osztályos tanítványaink emlékeztek meg a múlt század elejére visszarepítő jelenettel Szent Imre hercegről. Műsorukat tánccal és énekkel színesítették.

Ezt követően sor került első osztályosaink hagyományos fogadalomtételére. Mielőtt megfogadták, hogy Szent Imre apródjaihoz méltó módon fognak viselkedni, 1.a és 1.b osztályosaink is kedves műsor keretében mutatták be társaiknak, a pedagógusoknak és az ez alkalomra vendégül hívott szüleiknek, hogy milyen sokat tanultak e néhány hét alatt is, és hogy mennyire jól haladnak a közösséggé válás útján. Verseikben, dalaikban és táncaikban azt jelenítették meg, hogy iskolába járni, itt tudást szerezni öröm.

Műsoruk után Csák Lajos igazgató úr a lányoknak gallért, a fiúknak nyakkendőt tett fehér blúzukra, ingükre, így a Szent Imre képével díszített ruhadarab ezentúl már az ő iskolai ünneplő öltözetüknek is része lesz. Tamás atya kis kereszttel díszített nyakláncot adott a frissen fogadalmat tett elsősöknek, hogy a későbbiekben ennek segítségével is emlékezni tudjanak most tett ígéretükre.

Felsőbb évfolyamainkra is érkeztek új tanulók e tanév kezdetén, így ők is fogadalmat tettek most, valamint megkapták gallérjukat vagy nyakkendőjüket, illetve a nyakláncot a kereszttel.

Az immáron teljes ünneplő öltözet és az apró emléktárgy mellett védőszentünk ünnepének meghitt, bensőséges eseményeit is szívükbe zárhatták legfiatalabb, illetve legújabb tanítványaink. Most már ők is tudják, hogy aki „szentimrés”, azon nem csak kívülről, a ruháján látszik ez, hanem belül is érzi a közösséghez tartozást.

Az egyházmegyei tudósítás itt olvasható

 

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Szent Imre-nap

Egyházmegyei Stúdió: Védőszentjüket...(YouTube)

 

okt.
26

EMBEREK ÉS EGYSZARVÚAK A MEGYE LEGJOBBJAI KÖZÖTT

2018. október 26. (péntek)

Ebben a tanévben iskolánk két évfolyamának egy-egy négyfős csapata kapott meghívást a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulójának eredmény-hirdetésére. Mindkét négyes – korosztályában – a megye legjobb hat csapata között, izgatottan várta a végső eredményt.

5.b osztályosaink négyese – Mókás egyszarvúak néven – 74 csapatból, a megyei 4. helyezést szerezte meg. A csapat tagjai: Fekete Csaba, Gergely Péter, Ludvig Liliána és Neulinger Levente.

A 7. osztályosok alkotta, Emberek a négyzeten elnevezésű csapatunk pedig – 36-ból – a 6. helyezést érte el. Farkas Ibolya Szimonetta, Mátrai Tábita, Schlauszki Fanni és Szépvölgyi Márton első alkalommal vehetett részt a megyei eredményhirdetésen, ahol – az immár rutinos ötödikesek mellett – ők is örömmel vették át ajándékaikat.

A tanulókat a szervezők által tanári díjjal elismert Gyenese Ágnes tanárnő készítette fel a versenyre.

Nagy szeretettel gratulálunk mindkét csapatnak a szép eredményhez.

 

okt.
22

IMÁDSÁGOS LÉLEKKEL EMLÉKEZTÜNK

2018. október 22. (hétfő)

„Mondd el, mert ez világ csodája:
Egy szegény nép karácsonyfája
A Csendes Éjben égni kezdett -
És sokan vetnek most keresztet.
Földrészek népe nézi, nézi,
Egyik érti, másik nem érti.
Fejük csóválják, sok ez, soknak.
Imádkoznak vagy iszonyodnak,
Mert más lóg a fán, nem cukorkák:
Népek Krisztusa, Magyarország.”

(Márai Sándor: Mennyből az angyal – részlet)

Október 22-én – immár hagyományosan – 8. osztályosaink képviselték intézményünket azon az imádságos megemlékezésen, melyre Spányi Antal püspök atya hívta a történelmi egyházak, a megyei és városi önkormányzat képviselőit, valamint a híveket.

Az 1956-os események hőseinek és áldozatainak emlékére ezúttal a Szent Imre templom oldalánál található Fadrusz-keresztnél hangzott el – Baráth Eszter előadásában – Márai Sándor Mennyből az angyal című verse, Pásztor Katalin és Miklós-Turi Katalin fuvolajátéka után pedig Dr. Demeter Zsófia történész mondott beszédet, aki az országos és budapesti események felidézése mellett a székesfehérvári történéseket is megemlítve emlékezett 1956 tiszta szívű, az igazságért és méltóságért harcoló alakjaira. Külön is említést tett a november 23-i néma, valamint a december 4-i nőtüntetésről, annak háromezer résztvevőjéről.

Az ökumenikus találkozón Püspök atya a református és az evangélikus egyház képviselőivel, valamint a baptista lelkész úrral együtt imádkozott azért, hogy 1956 példájából okuljanak a mai utódok, s onnan merítsenek erőt országunk vezetői.

Az ünnepség végén a fehérvári áldozatok neveit bemutató tábla előtt koszorút helyeztek el az egyházak képviselői, valamint – a megye, a város és valamennyi jelenlévő nevében – Dr. Cser-Palkovics András polgármester úr, Dr. Molnár Krisztián úr, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Simon László úr, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Törő Gábor úr, országgyűlési képviselő.
Az Egyházmegye tudósítása itt olvasható.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Fadrusz-kereszt

okt.
20

NYOLCADIKOSAINK MÁR GYAKORLOTT TÚRÁZÓK

2018. október 20. (szombat)

Október 20-án a 8. osztályosok legelszántabb túrázóival egy igazán különleges helyet, a Rám-szakadékot látogattuk meg. A többéves kitartó, közös túrázás jutalmául választottuk hazánk egyik legszebb túraútvonalát.

A reggeli gyülekezőkor még hűvös idő fogadott minket, de szerencsére a jókedvét senki sem hagyta otthon, így hamar feloldódott a fázós társaság. A gyönyörű őszi nap ígérete már az utazás alatt velünk volt, Dömösre megérkezve pedig a nap is kisütött, így meseszép őszi fények és színek között barangolhattunk.

Az útvonal alsó szakaszán a hulló falevelek, a talpunk alatt ropogó avar és a mellettünk kanyargó Malom-patak vadregényes völgye tette különlegessé a kirándulást. Hamarosan elérkeztünk a Szentfa-kápolnához, ahol egy mécses meggyújtásával emlékeztünk az 1885-ben történt csodára, amikor a megpihenő falusiak a fára felpillantva Mária és Jézus képét pillantották meg. A fa azóta búcsújáró hellyé vált, ennek emlékét őrzi a kápolna is. Mi is megpihentünk hát ezen a különleges helyen.

Továbbhaladva hamarosan elértük a Rám-szakadék egyre keskenyedő nyílását. Először csak patakátkelések tették izgalmassá az útvonalat, de hamarosan óriási sziklák között találtuk magunkat. A hasadék fölé benyúló sziklaszirt láttán érdemes volt megállni egy pillanatra és elgondolkodni. Igazán felemelő élmény volt. Az útvonal felső részén már olyan keskenyek a járatok, hogy korlátok és létrák segítik a biztonságos továbbhaladást. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt nagy élmény volt ezeknek az „akadályoknak” a leküzdése.

A Rám-szakadék fölött található pihenőhöz elérve mindenki jóízűen fogyasztotta el a jól megérdemelt ebédet. Miután pótoltuk az elhasznált energiát, a kevésbé nehéz, de látványban szintén gazdag Lukács-árkon keresztül ereszkedtünk vissza az erdei tisztáshoz.

A falu határában található erdei vendéglőben a gyerekek meleg teával és házi szörppel frissülhettek fel a túra végén. Sok-sok közös élménnyel gazdagodva, igazán vidáman indultunk haza. A jókedvet bizonyítja, hogy a hazaúton még dalra is fakadt a társaság.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Rám-szakadék

okt.
19

1956 HŐSEIRE EMLÉKEZTÜNK

2018. október 19. (péntek)

„Új eszme ragyog fenn az égen,

Dátum született a világon,

Mely tűzbe hoz ma minden szívet:

Szabad október 23!”

(Szabó László Dezső: Október 23. – részlet)

 

7. osztályostanulóink Horváth Katalin osztályfőnök tanárnő által összeállított előadásával emlékeztünk meg október 19-én az 1956-os forradalom és szabadságharc példaértékű, fájdalmas eseményeiről, dicső eleinkről.

A versekre, dalokra épülő megemlékezés – a Himnusz közös eléneklése után – az 1950-es éveket idéző színpadképpel, jelszavakkal, mozgalmi énekkel kezdődött.

Ezután a gyerekek által előadott versek idézték a forradalom résztvevőinek elszántságát, az események lendületét, az összefogást és összetartozást, a szabadságharc napjait körüllengő feszültséget.

A kivetített korabeli mozgóképek segítettek abban, hogy szinte a bőrünkön érezzük a golyózáport, orrunkban a lövedékek szagát, a levegőben terjengő füst és por pedig szinte tapinthatóvá vált.

Az idei megemlékezést nem a heves tömegjelenetek, nagy megmozdulások jellemezték. Helyettük a versekből és dalokból, zenékből áradó érzelmek segítettek minket abban, hogy sose feledjük: dicső elődeink, az elesettek, kivégzettek, bujdosók, bebörtönzöttek – a látszat dacára – győztesek voltak!

Akik megmaradtak, gyermekeket vállaltak, neveltek, építették az országot, a Hazát. Nemcsak maguknak, hanem nekünk, értünk is. Legyünk hálásak érte!

„… a lélekben és testben megnyomorítottak
súgják, mondják, kiáltják, (…)
hogy leöldösve
elnémítva
bebörtönözve
megkínozva
elüldözve
lehazaárulózva
de mégis csak ők győztek!”

(Makray R. László: Memory ’56 – részlet)

 

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Október 23.

 

okt.
19

ÖKO-TUDÁS – VÁLTOZATOSAN

2018. október 19. (péntek)

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány „Irány Betűfalóniába!” elnevezésű programsorozatába iskolánk is bekapcsolódott. A három féléven át tartó projekt, amelyhez pályázaton nyert forrásokat a könyvtár, különböző témakörökben tart rendezvényeket a partnerintézményekben.

Az első félév „ökoszemeszter”, melynek egyik eseményeként a Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársainak közreműködésével zajlanak a foglalkozások.

Nálunk ezúttal a 4.b osztályosokhoz érkezett Zsuzsa néni, aki változatos tevékenységekkel igyekezett formálni tanítványaink gondolkodását a „Környezeti nevelés, tevékenység” című foglalkozáson. A csoportmunkához szokott negyedikesek könnyedén vették az első akadályt, majd a megalakult csapatok lelkesen vetették bele magukat a feladatokba. Nem csak írásban kellett a tudásukról, illetve a megfigyelt tapasztalatokról számot adniuk, hanem úgy kellett összegyűjteniük a tudást, hogy azt a végén valamennyi kisdiák számára érthetően el tudják mondani.

Voltak, akik komoly kísérletet is végeztek, ami a savas esők károsító hatását szemléltette. Nagy megrökönyödéssel fogadták Zsuzsa néni szavait a gyerekek, miszerint bizony környezetkárostó csapadék a mi városunkban is megjelenik időnként.

Egy másik csoport a környezetbarát, illetve a környezetszennyező csomagolásokat vette górcső alá. Ügyesen összegyűjtötték a különböző csomagolóanyagok valamennyi előnyét és hátrányát. Mások a komposztálás rejtelmeibe ásták bele magukat. A tudatos vásárlás is szóba került a feladatok során.

A negyedikesek minden feladatot komolyan, életkorukhoz mérten „szakszerűen” oldottak meg, és a végén még arra is maradt energiájuk, hogy belekezdjenek a papírtasakból összeállítható kosár készítésébe, ami az újrahasznosítás egyik példáját mutatta meg.

Ezen a foglalkozáson nem csak tevékenykedtek a diákok, hanem nagy lépést tettek a felé a szemlélet felé, amely éppen a Gaja Egyesület jelmondata: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Ökoszemeszter

okt.
18
Egyházmegyei Stúdió: Egymillió gyermek...(YouTube)

A VILÁG GYERMEKEIVEL IMÁDKOZTUNK

2018. október 18. (csütörtök)

„Szent Olvasót mikor mondtuk,
Máriának füzért fontunk,
Fonogattuk koszorúnkat,
Rózsafüzér asszonyunknak.”

(Sík Sándor: Rózsafűzér– részlet)

Intézményünk lelki vezetője, Ugrits Tamás atya októberben, a Szűzanya hónapjában ismét arra hívta iskolásainkat, hogy a Földünk különböző tájain élő gyermekekkel imádkozzanak, mondjanak el együtt – a világ egységéért és békéjéért – egy tized rózsafüzért.

2005, a „Consejo Nacional de Laicos” nevű szervezet kezdeményezése óta imádkoznak a világ gyermekei azonos időpontban egy kicsit azért is, hogy Pietrelcinai Szent Pió atya nagy álma megvalósulhasson: a világ – talán éppen a gyermekek által elmondott közös ima erejének köszönhetően – jó irányban változzon. Milyen jó volna, ha szegénység, erőszak, igazságtalanság, félelem és háború, nem okoznának több szenvedést sem gyermekeknek, sem felnőtteknek.

Az iskolánk aulájában összegyűlt tanulók számára az imádságos példát a Tamás atya vezette iskolai Rózsafüzér Társulat tagjai mutatták, akik – immár hetvenen – minden pénteken, a 3. szünetben, együtt imádkoznak családjaikért, egymásért, megismerve ily módon is a közös ima erejét.

Képtár (iskola) > 2018-19. tanév > Egymillió ima

okt.
17

MELENGETŐ ŐSZI NAP A PÁKOZD-SUKORÓI ARBORÉTUMBAN

2018. október 17. (szerda)

A 3.b osztályosok az állatok világnapját úgy teszik minden évben emlékezetessé, hogy októberben meglátogatnak egy olyan helyet, ahol természetes körülmények között figyelhetik meg hazánk jellegzetes élővilágát.

Idén a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark vendégei voltak. Tanító nénijük összeállított egy háromoldalas feladatsort, amin a látogatás során nagy lelkesedéssel dolgoztak a gyerekek. A megoldáskor nem csak a környezetismeret tantárgy terén gyarapodtak a kis nebulók, hanem jó szövegértésre is szükségük volt, és a szókincsük is fejlődött.

Az osztály helyközi járattal utazott a helyszínre, hogy gyakorolják a közlekedést. Amikor leszálltak a buszról, szinte párméterenként meg kellett állniuk, hiszen úton-útfélen valami érdekesség várta őket, a felszántott szántóföldek barázdái, rejtőzködő erdei békák, lehullott termések, a Doni kápolna.

Rövid elemózsiázás után kezdődhetett az információvadászat az arborétum területén. Többféle

Bővebben...:

okt.
17

DÍJESŐ A RAJZPÁLYÁZATON

2018. október 17. (szerda)

A Katolikus Kulturális Hetek programsorozatainak keretében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia országos rajzpályázatot hirdetett meg általános iskolások számára „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel.

Iskolánk 20 tanulóját várták az egyházmegyei díjátadó rendezvényre a szervezők, hogy ünnepélyes keretek között mondhassák el az érintetteknek, munkájuk továbbküldésre kerül egy országos megmérettetésre is.

A gyerekeket és kísérőiket az eredményhirdetés előtt Ugrits Tamás atya és Smohay András igazgató úr köszöntötte.  Mindketten kimondták azokat a gondolatokat, amely a pedagógusokban is felmerült. Vajon hogyan fogalmazzák meg a gyerekek képzőművészeti alkotásokban azt, amit még szavakba önteni is nehéz?  Tamás atya elárulta, hogy szerinte miért születhetett egy ilyen komoly és mély jelentésű témában ennyi szép alkotás. Műveinket elsősorban nem a

Bővebben...: