Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

dec.
22

GYERTYAGYÚJTÁS ÜNNEPI HANGULATBAN

2017. december 22. (péntek)

„Negyedik is lángra lobban,
kiviláglik tiszta fénye.
Ott ragyog a csillagokban,
s éled az ember REMÉNYe.”

(Aranyosi Ervin: Adventi negyedik gyertya – részlet)

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap reggelén, a Szent Imre-templomban, Ugrits Tamás atya arról beszélt a gyerekeknek a szentmise kezdetén, hogy Jézust követve mit jelenthet számunkra az ünnep. Nem a drága játékokat, nem a tárgyakat, hiszen a tárgyakat megunjuk, a játékok tönkremennek. Ám a szeretet és a béke, amit a Jézus születése körüli időkben Szűz Mária érzett, mindig velünk maradhat. Ha Máriának sikerült ezt a szeretetet és békét sugározni, pedig emberi mértékkel nézve nagyon nehéz körülmények között élt, akkor nekünk is meg kell próbálnunk. Ahogy Mária örömteli szívvel találkozott Erzsébettel, miközben Jézus, illetve Keresztelő Szent János születését várták, úgy nekünk is örülnünk kell a közösségnek, amelynek tagjai vagyunk. Családunknak, barátainknak, osztálytársainknak. Tamás atya arra is felhívta a gyerekek figyelmét, hogy az ünnephez ők is hozzájárulhatnak azzal, hogy szófogadóan viselkednek, képességeikhez mérten segítenek az otthoniaknak.

A karácsonyra készülődés az iskolában folytatódott, ahol a tornateremben gyűlt össze iskolánk közössége. Csák Lajos igazgató úr az ünnepi műsor felvezetéseként elmondta, hogy az ajándékozás számunkra ezzel a programmal kezdődik: a műsorszámokat, a közös éneklést, az örömteli együttlétet adjuk egymásnak.

Fejér Anna Natália 7. osztályos tanuló fuvolajátékával vette kezdetét ez a „művészeti ajándékcsomag”, majd három kis versmondó következett, akik adventi teadélutánunkon eredményesen szerepeltek. Fodor Szonja a 2.b osztályból, illetve Mesics Mihály Márk, valamint Mosonyi Mirjam a 2.a-ból egy-egy karácsonyi költeménnyel erősítették a hallgatóságban az ünnep közeledtének érzését.

Minden esztendőben harmadikosaink karácsonyi műsora jelenti fontos részét a negyedik gyertyagyújtást megelőző eseményeknek. Összeállításukban sokféleképpen megmutatták, mit is jelenthet a karácsony. A kerettörténet szereplői megfogalmazták, hogy az ünnep jelenthet verseket és dalokat, így ezekből is előadtak néhányat a közönségnek.

Nem csak a keresztény embereknek jut eszükbe a pásztorjáték a karácsonyról. Furulyaszót, néptáncot, éneket és rímeket tartalmazó formában a harmadikosok is eljátszották Jézus születésének történetét, az angyal megjelenését, a pásztorok és a háromkirályok látogatását.

Szívhez szóló jelenetben, Panov apó karácsonyának elmesélésében mutatták meg, hogy – ahogyan a hétköznapokban is egyébként –, ezen az ünnepen is találkozhatunk Jézussal. A Szentírást idézve elhangzott, hogy amint a főszereplő susztermester, úgy mi magunk is megtalálhatjuk a várva várt vendéget. Ha segítünk a nélkülözőkön, akár csak egy jó szóval vagy útbaigazítással is, vagy akár a magunk keveséből juttatunk másoknak, az olyan az Úr számára, mintha mindezt Jézussal tettük volna.

A mai ünnepi készülődésnek – Tamás atya reggeli szavaival összhangban – ez volt az egyik legfontosabb üzenete: az ünnep és a találkozás Jézussal rajtunk múlik, a mi szeretetünkön, a mi önzetlenségünkön, a mi segítőkészségünkön.

Az adventi koszorú negyedik gyertyáját az iskola tanulóival és pedagógusaival körülvéve gyújtotta meg Tamás atya, majd a jól ismert karácsonyi dalok közös eléneklése emelte tovább az ünnep fényét.

A gyerekeknek az ebédet követően megkezdődött a téli szünet. A pedagógusok számára először iskolai körben, majd – Spányi Antal megyés püspök atya meghívásnak eleget téve – a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott a karácsonyra készülődés.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Advent 4.