Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

szept.
21

A KÉK ARANY FÖLDJÉN JÁRTUNK

2017. szeptember 20-21. (szerda, csütörtök)

Alsó tagozatosaink már olyan sokan vannak, hogy csak két napra elosztva tudják őket fogadni kirándulási helyszíneinken. Így történt, hogy őszi kirándulásunk számukra választott úti célját, a Tihanyi-félszigetet is két, egymást követő napon fedezték fel a kicsik: szerdán az 1-2. évfolyam, csütörtökön a 3-4. évfolyam.

Mindkét napon ugyanazok a programok várták az aznapi kirándulókat. A megérkezéskor elfoglalt „bázis” a Levendula Ház Látogatóközpont volt, ahol többféle, érdekes elfoglaltság várta a gyerekeket.

Egy rövidfilm közvetítésével megtudhatták a látogatók, hogy a levendula távoli vidékekről érkezett Európába, hiszen eredetileg sivatagi területek őshonos növénye volt. Nem csak térben, hanem időben is messzire „utazhattak” a film nézői, amikor az ókori Egyiptomnak vagy éppen Jézus korának levendulára vonatkozó utalásairól hallhattak, de a „kék arany” elnevezés eredetét is megismerhették. Mindez persze a kisiskolás korosztály számára is érthető formában hangzott el, így készítve elő, illetve erősítve meg a kiállítótérben elhelyezett információhordozók tartalmát.

Maga a kiállítótér egy interaktív tárlat, ahol ősi történéseket, biológiai, fizikai és földrajzi jelenségeket modellezhetnek a látogatók, de az olvasással elsajátítható ismeretek is változatos formát öltve jelennek meg a tablókon. A kiállítás megtekintése előtt valamennyi osztály 4-5 fős csapatokat alkotott, majd ebben a közösségben oldhatták meg azt a totót, amelyet a látogatóközpont munkatársai adtak a gyerekeknek, és amelyre a látottak alapján kereshették meg a válaszokat. Minden osztályból a legtöbb jó választ adó csapat jutalomban részesült a végén.

Kézműves alkotótevékenység formájában is előkerült a levendula, ami Tihany egyik meghatározó jellegzetessége. Levendulás szappangolyót készíthettek a gyerekek saját kezűleg, majd ezeket szépen be is csomagolták, így akár ajándékként is átadhatták családtagjaiknak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park két munkatársa, Sárdy Julianna és Vers Réka, szabadtéri programmal is várta alsósainkat. Minden osztály egy-egy, életkoruknak és ismereteiknek megfelelő tanulmányi sétán vett részt a Belső-tó körül, ahol természetvédelmi ismereteiket bővíthették, de irodalmi és környezetismereti tudásuk is gyarapodott. Többféle bogyós termést vizsgáltak meg közelebbről, megismerve ehető vagy mérgező voltukat, millióéves földtörténeti jelenségek nyomait szemlélhették meg, s mindeközben meghallgathatták azokat a legendákat is, amelyeket az emberek szőttek az évszázadok során ezen jelenségekről. Megtudhatták, milyen az öngyógyító erdő, hogyan alakulnak ki az ikerfák, de még szén-dioxidot szállító vízcseppecskékké is átalakultak, hogy végigjárhassák képzeletben – és persze a lábukkal is – a víz vájta barlang kialakulásának útját.

Végül a Levendula Ház boltjában számos apró, levendulás ajándéktárgy közül válogathattak „vásárfiát” a kis diákok, ami segít nekik abban, hogy a sok-sok élmény és megszerzett ismeret mellett néhány használati vagy dísztárgy is felsorakozzon a tihanyi kirándulás emlékei közé.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Tihany