Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

jan.
19

MEGYEI SIKEREK A TOLLPIHE MESEÍRÓ PÁLYÁZATON

2018. január 19. (pntek)

2018. január 19-én rendezték meg a Városháza dísztermében a XIII. Tollpihe Meseíró Pályázat ünnepélyes eredményhirdetését. Iskolánkból összesen 14 pályamunkával neveztünk, melyek közül Biró Anna Boglárka, 5.b osztályos tanuló a felső tagozatosok kategóriájában 3. helyezést ért el Mi a szösz? című meséjével. Teljesítménye kiemelkedő, hiszen 5. osztályosként helytállt a felső tagozatos mezőnyben, továbbá a zsűri is elismerő szavakkal szólt a meséjében megjelenő logikus, jól felépített világról.

Lőrincz Luca, 7. osztályos tanuló A Galóca kalapja című meséjével különdíjban részesült. A zsűri értékelésében köszönetét fejezte ki Lucának, hiszen írásával tanítani igyekezett. A mese arra hívja fel ifjú és idősebb olvasói figyelmét, hogy legyünk türelmesek egymással; kommunikációnkkal se bántsuk meg a másikat, hiszen akkor velünk szemben is elutasítóan fognak viselkedni.

A szervezők minden évben kiválasztanak két mesét, melyeket a helyszínen gyerekek jelenítenek meg dramatizált formában. Igazi meglepetés volt tanulóinknak, hogy ebben az évben az egyik kiválasztott mese Lucáé volt. Külön érdekesség, hogy a szervezők kisfilmet készítettek belőle, melyet a helyszínen lejátszottak.

A zsűri összegző értékelésében köszönetét fejezte ki valamennyi résztvevőnek, valamint buzdította őket a folytatásra. Elmondták, hogy – bár mesét hallgatni is rendkívül fontos – bizonyos képességek, egy sajátos gondolkodásmód csak a mese írása során fejlődik, ezért használják bátran a képzelőerejüket, írjanak a későbbiekben is.

A városi hírportál tudósítását itt olvashatják. A 2. és a 3. képet Simon Erika (www.szekesfehervar.hu) készítette.

jan.
12

VÁROSI SAKK EGYÉNI AMATŐR DIÁKOLIMPIA

2018. január 12. (péntek)

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében került megrendezésre az általános iskolás diákok városi diákolimpia egyéni amatőr sakkversenye.

A megmérettetésen hat iskola (Ciszterci Szent István Gimnázium, Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola, István Király Általános Iskola, Németh László Általános Iskola, Szent Imre Általános Iskola és Óvoda, Vörösmarty Mihály Általános Iskola) összesen 46 tanulója küzdött a helyezésekért.

A verseny négy korcsoportban fiú-lány bontásban, azaz nyolc csoportban került lebonyolításra. Az I. és II. korcsoportos fiúknál ötfordulós svájci rendszerben, a többi korcsoportban körmérkőzéses formában küzdöttek a versenyzők, 15-15 perces játékidővel. A gyerekek színvonalas partikat játszottak, rendkívül sportszerűen. Nem csoda, hisz az iskolákból korlátozott létszámban indulhattak a sakkot szerető versenyzők: az egyes korcsoportokban a fiúknál és a lányoknál is legfeljebb négy főt lehetett nevezni.

Eredményeink:

I. korcsoport (10 fiú, 6 lány)

1. hely: Neulinger Renáta (3.b)
2. hely: Szalai Patrik (3.b), Lukács Éva Melinda (2.b)
3. hely: Kizman Ádám Iván (2.b), Ványi Ádám (2.b), Lambert Ágota (3.b)
4. hely: Koncz-Kiss Júlia (2.b)
8. hely: Alonso-Ibarra Dániel (1.b)

II. korcsoport (9 fiú, 7 lány)

Bővebben...

jan.
05

OTTHONAINKBA IS ELJUT AZ ÁLDÁS

2018. január 5. (hétfő)

Egyházunk hagyománya szerint vízkeresztkor kerül sor a házszentelésre, a ház megáldására, így – az iskola aulájában gyülekező közösségünk jelenlétében – Tamás atya is kérte a Jóisten oltalmát intézményünkre, majd szenteltvízzel hintette meg az épület belsejét, a jelenlévőket, valamint azokat a kicsiny kereszteket, melyeket osztályaink készítettek el az ünnepet megelőző időszakban, s melyeket magukkal hoztak megszenteltetni. A közösen magasba tartott, megáldott keresztek aztán természetesen hazakerültek, hogy tanulóink otthonaiban emlékeztessék családjainkat Isten állandóan jelenlévő, biztonságot adó oltalmára, áldására.

A magasba tartott „kereszt-erdő” valamennyi keresztje tartalmazta a 20 + C + M + B + 18 feliratot is, mely a Christus Mansionem Benedicat, azaz „Krisztus áldja meg ezt a hajlékot!” áldásformula kezdőbetűit jeleníti meg. A felirat természetesen intézményünk helyiségeinek ajtófélfáira is felkerült, hogy egész évben emlékeztesse közösségünk valamennyi tagját a Jóisten oltalmazó jelenlétére.

dec.
22

GYERTYAGYÚJTÁS ÜNNEPI HANGULATBAN

2017. december 22. (péntek)

„Negyedik is lángra lobban,
kiviláglik tiszta fénye.
Ott ragyog a csillagokban,
s éled az ember REMÉNYe.”

(Aranyosi Ervin: Adventi negyedik gyertya – részlet)

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap reggelén, a Szent Imre-templomban, Ugrits Tamás atya arról beszélt a gyerekeknek a szentmise kezdetén, hogy Jézust követve mit jelenthet számunkra az ünnep. Nem a drága játékokat, nem a tárgyakat, hiszen a tárgyakat megunjuk, a játékok tönkremennek. Ám a szeretet és a béke, amit a Jézus születése körüli időkben Szűz Mária érzett, mindig velünk maradhat. Ha Máriának sikerült ezt a szeretetet és békét sugározni, pedig emberi mértékkel nézve nagyon nehéz körülmények között élt, akkor nekünk is meg kell próbálnunk. Ahogy Mária örömteli szívvel találkozott Erzsébettel, miközben Jézus, illetve Keresztelő Szent János születését várták, úgy nekünk is örülnünk kell a közösségnek, amelynek tagjai vagyunk. Családunknak, barátainknak, osztálytársainknak. Tamás atya arra is felhívta a gyerekek figyelmét, hogy az ünnephez ők is hozzájárulhatnak azzal, hogy szófogadóan viselkednek, képességeikhez mérten segítenek az otthoniaknak.

A karácsonyra készülődés az iskolában folytatódott, ahol a tornateremben gyűlt össze iskolánk közössége. Csák Lajos igazgató úr az ünnepi műsor felvezetéseként elmondta, hogy az ajándékozás számunkra ezzel a programmal kezdődik: a műsorszámokat, a közös éneklést, az örömteli együttlétet adjuk egymásnak.

Fejér Anna Natália 7. osztályos tanuló fuvolajátékával vette kezdetét ez a „művészeti ajándékcsomag”, majd három kis versmondó következett, akik adventi teadélutánunkon eredményesen szerepeltek. Fodor Szonja a 2.b osztályból, illetve Mesics Mihály Márk, valamint Mosonyi Mirjam a 2.a-ból egy-egy karácsonyi költeménnyel erősítették a hallgatóságban az ünnep közeledtének érzését.

Bővebben...

dec.
18

PÜSPÖK ATYA LÁTOGATÁSA ISKOLÁNKBAN

2017. december 18. (hétfő)

„Advent alatt ti földön élő emberek
Kongassátok az elhallgatott szíveket,
Legyen csengés-bongás a föld terén át,
Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Mert jön, mert jön, mert nemsokára itt leszen,
Az ég fénylő csillagképében megjelen,
Advent után, mikor a Csendnek vége lesz,
S az égi fény jelzi: megérkezett!”

(Kárász Izabella: Megérkezett – részlet)

Advent 3. vasárnapja az öröm vasárnapja. Már csak egy adventi vasárnap választ el minket karácsonytól.
A találkozás közelsége azzal, akire várakozunk, örömmel tölti el szívünket. Ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy iskolánk adventi koszorújának harmadik gyertyáját, az öröm gyertyáját, Spányi Antal püspök atya gyújtotta meg. Ezen alkalomból 5. és 6. évfolyamos tanulóink örvendeztették meg Püspök atyát és iskolánk közösségét szép adventi imádsággal, gondolatokkal és versekkel. Schlauszki Fanni fuvolajátéka, valamint a karácsonyi énekek – Fejér Máté Dániel, Farkas Réka és Mátrai Tábita előadásában – mind hozzájárultak ahhoz, hogy szívünket megnyissuk és várjuk az Úr eljövetelét.

Püspök atya az ünnepi gyertyagyújtás után az Isten szeretetében megélt örömről beszélt tanulóinknak. Felhívta a jelenlévők figyelmét az ima fontosságára, s arra, mennyire fontos másoknak örömet szerezni jócselekedetekkel, hiszen ez ad a szívnek örömet és békét.

A gyertyagyújtást követően Püspök atyát Csák Lajos igazgató úr köszöntötte és megköszönte neki azt az egész évre kiterjedő erkölcsi és anyagi támogatást, mely lehetővé teszi intézményünk zavartalan működését.

Ezt követően Igazgató úr Tamás atyának is megköszönte áldozatos munkáját, szolgálatát. Ünnepségünk közös énekléssel és imádsággal ért véget.

 

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Advent 3.

 

Egyházmegyei Stúdió: Adventi gyertyagyújtás...

 

dec.
16

SZENT IMRE APRÓDJAI
A 2. HELYEN

2017. december 16. (szombat)

December 16-án került megrendezésre az Évkerék programsorozat negyedik, egyben utolsó fordulója. Iskolánk képviselői, a 7. osztályosokból álló „Szent Imre apródjai” elnevezésű csapat kitartó, lelkiismeretes munkával összesítésben a 2. helyezést érte el.

A rendezvény négy szombatján változatos programokon vettek részt tanulóink, melyek mind a környezettudatosságot, valamint az elődeink által ránk hagyományozott kulturális örökség megőrzését állították a középpontba. A tantúrák alkalmával „körülnéztek” egy kicsit a természetben, megismerték az őket körülvevő fákat és madarakat. A történelmi előadások segítségével elmélyülhettek a magyarok eredetéhez kapcsolódó mondai hagyományokban, de Attila népéről, Szent Istvánról, valamint a székelyekről és a fentiek irodalmi vonatkozásairól is sok érdekes információt hallottak. A környezetvédelmi foglalkozásokon megmérték az ökológiai lábnyomukat, megvizsgálták a megújuló energiaforrásokat, de az elektromos autók világába is bepillantást nyertek. Mindemellett kipróbálták magukat az íjászatban, népi hangszereket hallgattak és szólaltattak meg, továbbá igen különleges, hagyományos magyar ételeket kóstoltak.

Dicséretet érdemelnek kitartó munkájukért és érdeklődésükért, ugyanis valamennyi rendezvényen teljes létszámban jelen volt a csapatuk, továbbá igen aktívan vettek részt a foglalkozásokon, hozzászóltak az elhangzottakhoz. Az eredményhirdetés alkalmával is külön dicséretben részesültek.

Sok szeretettel gratulálunk a Farkas Eszter osztályfőnök tanárnő által mentorált és kísért csapatnak, melynek tagjai: Berta Noémi, Egyed Zsombor, Fung Noel Norbert, Gál Anna Lilla, Harkányi Donát, Krausz Zsófia Éva, Lőrincz Luca, Márton Enikő, Nánási Tímea Anna, Németh Eszter Rozália.

dec.
15

KELENDŐ VOLT A VÁSÁRFIA A KARÁCSONYI VÁSÁRBAN

2017. december 14-15. (csütörtök, péntek)

Ízleni fog, megígérem:
finom lett a süteményem.
Korán keltem. Kelesztettem,
szívemet is beletettem.

Ez itt a sós, az meg édes.
Kóstolja meg, aki éhes!
Teljék meg vele a hasa!
Én meg hadd mehessek haza

farigcsálni rigmusokat.
Ne csak egyet egyen! Sokat!
Tessék, tessék! Most vegyenek!
Jaj! Azt hiszem, berekedek.

(Döme Zsuzsa: Vásári kikiáltós)

Az utolsó adventi, iskolában töltött napokhoz kapcsolódó régi hagyománya intézményünknek a gyermekek által várva várt karácsonyi vásár, melyre az óraközi szünetekben, az e célra hangulatosan berendezett első emeleti aulában, iskolai adventi koszorúnk és karácsonyfánk társaságában kerül sor.

Tanulóink – a legkisebbektől a legnagyobbakig – heteken át készülődnek osztályközösségeikben és otthonaikban a vásárra, munkájukat a szülői közösségek is segítik, hisz mindenki tudja: a bevétel teljes összege az osztálypénztárakat gyarapítja, osztályrendezvények, kirándulások, erdei iskolák finanszírozását segíti.

E tanévben is törekedtünk arra, hogy az osztályok kínálata ízléses, kedvesen karácsonyi, különféle kézműves technikákkal előállított, egyedi termékekből álljon. A karácsonyi lámpásokon, gyertyákon, gyertyatartókon, karácsonyfadíszeken, képeslapokon és ajándékkártyákon túl az idei vásárban sok, rendkívüli ötletességet, kreativitást feltételező portéka is színesítette a kínálatot. Volt ott kézzel készített nyalóka, számtalan hosszúszakállú karácsony-manó, színes ruhát viselő, kitömött, spárgafarkú malac, no meg rengeteg toboz- és fahéjtestű, posztóruhás kis figura. Díszes ruhát adott az ajándékoknak sok esetben a csinos csomagolás.

A vásár igazi karácsonyi hangulatáról finom illatok is gondoskodtak. Mézeskalács, barack- és meggylekváros házi linzer, dagadó kókuszgolyó, no és számtalan féle finom, szépen díszített muffin is kínálta magát a kis vásárlóknak.

A vásárt középsős és nagycsoportos óvodásaink is felkeresték, akik kíváncsi szemekkel érkeztek az osztályok pultjai közé, ahol iskolásaink vezetgették őket „a portékák birodalmában”. Nagy lelkesedéssel meséltek óvodásainknak arról, hogyan, milyen technikákkal és mely alapanyagokból készítették termékeiket. Különösen nagy lelkesedéssel tették ezt első osztályosaink, akik örömmel találkoztak tavalyi ovis társaikkal. A látogatás végén persze egyetlen óvodásunk sem távozott üres kézzel: rénszarvasos borítékot, valamint karácsonyfára is remekül akasztható pingvindíszt kaptak emlékül a tanító néniktől.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Karácsonyi vásár

dec.
11

MÁR KÉT GYERTYA MUTAT UTAT

2017. december 11. (hétfő)

Iskolánk adventi koszorúján már a második gyertya is ég. Tamás atya ma meggyújtotta azt, miközben 7. osztályosaink – Berta Noémi, Ferenczy-Nagy Levente Ákos, Jankovics Zoé Réka, Krausz Zsófia Éva, Kulifai Liza, Lőrincz Luca, Mák Bence Péter, Mátrai Barnabás, Németh Eszter Rozália és Széplaki Mónika Mária – irodalmi idézetekkel, szívünk mélyére ható versekkel érzékeltették: lelkünkben egyre nő a várakozás, s vele a fény. Tamás atya kiemelte: nem csupán verseltek, imádkoztak ők.

Hetedikeseink felnőttes komolysággal mondták el társaiknak, hogy a válasz életünk kérdéseire mindig Jézus. Jézus, aki – különösen is karácsony közeledtével – fáradhatatlanul, újra és újra megszületik a szívekben.

Készülődés

Karácsony közeleg.
Én állok itt az ablakom előtt,
nézem a halkan pihenő havat,
s egy kis bokrétás, száradó fenyőt
törögetek.

Ma szívem is van,
Meg-megdobban a kabátom alatt
és csilingeli ezer kis csengő:
Karácsony közeleg!
Karácsony közeleg!

(Dsida Jenő: Karácsonyi utazás – részlet)

Közösségünk meghitt ünnepléséhez Fejér Anna Natália és Németh Eszter Rozália szépen csengő, tiszta fuvolajátéka is hozzájárult. A zongorából Harkányi Donát varázsolt elő szívet derítő dallamokat.

A két gyertyával világító koszorú mellett immár karácsonyfa is áll. Egyszerű, dísztelen. Az iskola karácsonyfája. Az egyetlen. Dísztelen még, de díszekre vár. Közösségünk tagjainak jócselekedeteire. A héten a kis fát majd ezek öltöztetik díszbe. Meg a szeretet, a türelem, az igyekezet, mely az önmagunk legyőzésével megszülető, valódi jócselekedeteket rejti a kis kézműves díszekbe.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Advent 2.

dec.
08

KERESZTELŐ A
SZENT IMRE-TEMPLOMBAN

2017. december 8. (péntek)

„Jézus szintén odajárult,
hogy bemerítkezzék,
Példát hagyva, hogy övéi
ebben is kövessék.
Ezt tesszük mi bátran,
hófehér ruhában,
Őt szolgáljuk hűséggel,
míg eljön országában!”
(Gerzsenyi Sándor: Bemerítő János – részlet)

Minden tanévben lehetőséget biztosítunk növendékeink szüleinek arra, hogy kérjék gyermekük számára a keresztség szentségének kiszolgáltatását. Erre az eseményre a korábbi években iskolánk kápolnájában került sor, ezúttal azonban olyan sok iskolás és óvodás gyermek megkeresztelését kérte családjuk, hogy csak a Szent Imre-templomban volt elegendő hely a szertartáson megjelenteknek.

Ugrits Tamás atya, iskolánk püspöki biztosa, az ünnepi alkalom kezdetén megköszönte a szülőknek, hogy gyermeküket keresztény szellemben szeretnék nevelni. Hangsúlyozta, hogy minden gyermek ajándék, és aki Krisztus tanításai szerint gondoskodik róluk, a legjobbat teszi velük. Beszélt a megjelenteknek a keresztelés eredetéről, arról, hogy maga Jézus is megkeresztelkedett, bár neki nem volt bűne, amit ezáltal eltörölt volna.

A szentség felvételére megjelent kisgyermekek – heten az iskolából és tizennégyen óvodásaink közül – egy-egy padban foglaltak helyet, így családtagjaik, illetve keresztszüleik közvetlenül mellettük ülhettek.

A keresztség szentségének kiszolgáltatásaként először a keresztelendők olajával kente meg Tamás atya a gyermekek homlokát. Elmondta, hogy az olajjal a régi időkben harcosok védték magukat a fizikai küzdelemben

Bővebben...

dec.
07

MEGYEI 3. HELYEZÉS AZ ANGOL VERSENYEN

2017. december 7. (csütörtök)

„Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén…”
Kosztolányi Dezső

Az István Király Általános Iskola a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolával együttműködve az idei tanévben is megrendezte megyei angol és német nyelvi versenyét, melyre az általános iskolák 8. osztályos tanulói jelentkezhettek. Iskolánkat négy diák képviselte: Horváth Nóra Barbara, Laczkó Liána, Somogyi Illés Johanan és Szabó Fanni Vivien.

A verseny az idei tanévben egy – írásbeli – fordulóból állt. A versenyzőknek egy feladatlapot kellett kitölteniük, amely feleletválasztós (szókincset, nyelvtani ismereteket, kommunikációs készséget mérő) tesztet és szövegértést ellenőrző feladatsort tartalmazott. Tanulóink közül Horváth Nóra Barbara 3. helyezést ért el az angol nyelvi megmérettetésen, amelyre Ludvig Zsoltné Jurcsek Rita néni készítette fel.

Gratulálunk a szép eredményhez!