Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

júl.
01

TANÉVKEZDÉS ELŐTT

Ügyeleti időpontok (szerda, 8.00-12.00):
2018. július 04. - Csák Lajos igazgató (30/628-1590);
2018. július 18. - Nagy Anikó  gazdasági vezető;
2018. aug. 01. - Dunai Rita igazgatóhelyettes;
2018. aug. 15. - Csák Lajos igazgató;
2018. aug. 22. - Dunai Rita igazgatóhelyettes
.

Tankönyvárusítás:
aug. 23. (csüt.)  12.00 – 17.00          1 - 3. évfolyam
aug. 24. (péntek) 9.00 – 17.00          4 - 8. évfolyam
Parkolási lehetőség az iskolaudvaron!

Tanévnyitó szentmise:
2018. aug. 31. (péntek), 17.00 óra, Prohászka-templom
Gyülekezés az iskolában 16.00-tól, indulás 16.40-kor.

Első tanítási nap:
2018. szeptember 3. (hétfő), megérkezés 7.45-ig
A felszerelésről a szentmise után adunk tájékoztatást.

Elsős szülői értekezlet:
2018. szeptember 3. (hétfő), 17.00 óra
Az értekezletre hozni kell az összes tankönyvet, füzetet.

jún.
12

PÜSPÖK ATYA KÖSZÖNTÉSE NÉVNAPJA ALKALMÁBÓL

2018. június 12. (kedd)

Június 12-én a Szent István Művelődési és Hitoktatási Ház Szent István termében intézményünk nevében Csák Lajos igazgató, Dombi Mátyásné intézményegység-vezető, valamint 4 óvodásunk és 10 tanulónk köszöntötte névnapján Spányi Antal megyés püspök urat.

Óvodásaink – Hámori Kata Csenge, Szőke Anasztázia, Szabó-Németh Áron, Szelényi Krisztián – kedves énekes-verses köszöntője után kamarakórusunk (Audino Elisabetta Lucia, Bakter Borbála, Horváth Eszter Réka, Mátrai Tábita, Krausz Zsófia Éva, Nánási Tímea Anna, Horváth Nóra Barbara, Kovács Kamilla) „Az estvéli hajnalcsillag…” középkori sequentia-dallam származékkal és a „Tele szívünk örömmel” című énekkel köszöntötte a megyés főpásztort.

Horváth Nóra Barbara Reményik Sándor: Akarom című versét szavalta, Fejér Anna Natália és Németh Eszter Rozália pedig fuvolán Mozart: Varázsfuvola című művének egy részletét adta elő.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Köszöntés

jún.
12

AZ UTOLSÓ SZENTMISE
A KÁPOLNÁBAN

2018. június 12. (kedd)

A tanév utolsó kápolnai szentmiséjén hagyományosan a búcsúzó nyolcadik és a búcsúztató hetedik osztály vett részt június 12-én.

Tamás atya ballagóinkért imádkozott és útravalóul arra kérte őket, hogy maradjanak, legyenek értékesek, mint amilyen érték volt Jézus korában a só és a mécses világossága. Ne hagyják kialudni a pünkösdkor fellobbant lángot szívükben, hisz Jézus nemcsak az apostolokhoz intézte a fenti szavakat, hanem minden emberhez.

Tamás atya tanulóink nevében megköszönte a Mennyei Atyának az itt töltött éveket, azok minden eredményét, nehézségét, a tanárok munkáját, a szülői szeretetet és az itt kötött barátságokat. Az utolsó hétre még jó munkát, a nyári szünidőre pedig tartalmas pihenést kívánva köszönt el végzőseinktől és adta rájuk áldását.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Utolsó mise

 

 

jún.
08

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT ALKALMÁBÓL

2018. június 8. (péntek)

A 2. b és a 3. b osztály tanulói már hetek óta izgatottan készülődtek egy különleges délutánra. A gyerekek hónapról hónapra szorgalmasan látogatták a Vörösmarty Mihály Könyvtárat. Kitartásuk jutalma a sok mesés olvasmányélmény mellett az lett, hogy meghívást kaptak egy író-olvasó találkozóra.

A kicsik, koruknál fogva, még nem találkoztak „igazi” íróval, de ezen a szép napon M. Kácsor Zoltán várta őket a gyermekrészlegen.

Mindkét osztály kölcsönkapott a könyvtárból egy-egy meseregényt, amely a dínók világába repítette el az olvasókat. Amikor a gyerekek elfáradtak egy dolgozatokkal tarkított tikkasztó nap végére, amikor zaklatottak voltak vagy épp ellenkezőleg, majd elaludtak a korán érkezett nyár hőségétől, a gyógyírt a kalandos történet jelentette, az Utazás Dínómdánomba.

A harmadikosok a történettel kapcsolatban szövegértő feladatsorokat kaptak irodalomórákon Éva nénitől, a másodikosok rajzórákon őshüllőket rajzoltak Magdi nénivel.  A gyerekek már egyre türelmetlenebbül számolták a hátralévő napokat a találkozásig. Szájról szájra járt az információ, hol lehet megkapni a sorozat legújabb kötetét Sárkánytörvény címmel.

Pénteken aztán felkerekedtek a kicsik könyvekkel felszerelkezve, hogy kincseiket dedikáltassák.

A várakozások beigazolódtak, nem csak a dínókról tudtak meg sokat a gyerekek, hanem az írás mesterségéről és a készülőfélben lévő új meseregényekről is.

Kiderült, hogy az írás legfontosabb összetevői az izgalom, a titok, a szövevényes cselekmény, a különleges főszereplők. Egy csoportos kirakójáték után alaposan szemügyre vehették a tanulók a puzzle darabkákból összeállt képet, melyen az első kötet borítója volt látható. Erről is sok-sok információt olvastak le a tájékozott nebulók Zoli bácsi segítségével. Megtudták a sorozat címét, a fiatal illusztrátor nevét, sőt az első nagyméretű borítótervben is gyönyörködhettek a gyerekek.

A tanulók rajzokat, saját kezűleg készült dínós füzetkéket adtak ajándékba a remek olvasnivalóért, az érdekfeszítő és személyes hangvételű beszámolóért. Az író színezőt és matricát adott a számára is meglepő tájékozottságért és az őszinte, gyermeki rajongásért cserébe.

A második és harmadik osztályosok türelmetlenül várják az újabb kalandokat a dínók földjén, és már most elhatározták, hogy jövőre is legalább havonta elmennek könyvtárba, hiszen olvasni jó.

Képtár > 2017-18. tanév > Dínómdánom

jún.
08

 

PETRA RAJZA
BRONZCERUZA-DÍJAS

2018. június 8. (péntek)

Spányi Antalmegyés püspök atya volt a fővédnöke annak az alkotói pályázatnak, amelyet idén már hatodik alkalommal hirdetett meg három szervezet. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület minden esztendőben olyan témát választ pályázatához, amely a magyar honvédelem történetével, a nemzeti összetartozással kapcsolatos. Idén egy népdal ihlette a versenyt, így lett annak jelmondata és címe: „Huszárgyerek, huszárgyerek…”

Öt évvel ezelőtt, az első meghirdetéskor csak néhány száz pályaművet kaptak a bírálók, ám ebben az esztendőben már 2736 alkotás érkezett a felhívásra. Iskolánk tanulói 22 rajzot készítettek, köztük voltak olyanok is, amelyeket többen közösen alkottak.

A pályaművek egy része határon túli magyar diákoktól érkezett, s az alkotások közül több Nagyváradon tekinthető meg. Néhány rajz a pákozdi Katonai Emlékparkban került kiállításra, míg a rajzverseny eredményhirdetésének helyszínén, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban 435 alkotás csodálható meg.

Az eredményhirdetésen, melynek során először a szigetszentmiklósi, majd a gyergyószentmiklósi diákok műsora színesítette a díjátadást, iskolánk két elismerést is kapott. Hatodik osztályos tanítványunk, Szentmártoni Petra Bronzceruza-díjat nyert, míg iskolánk egy olyan emléklappal gazdagodott, amelyen a szervezők köszönetnyilvánítása olvasható a sok-sok szép alkotásért.

Petrának és felkészítőjének, Lőrinczné Schvarcz Magdolnának is szeretettel gratulálunk az eredményhez.

jún.
06

LÁBSÓ ÉS ILLATBUGYOR

2018. június 6. (szerda)

A korábbi években is jártak már diákjaink a az Országos Patika Nap rendezvénysorozat valamely eseményén a Fekete Sas Patikamúzeumban, de idén két osztályunk is meghívást kapott a rendezvényre.

2.b és 3.b osztályosaink sétáltak el egy-egy foglalkozásra a Fő utcára, hogy Krizsány Anna múzeumpedagógus meghívásának eleget téve kicsit másként is megismerkedjenek városunk egyik patinás intézményével.

Először a 3.b-sek érkeztek a patikába, és mivel ők már harmadszor jártak a múzeumban, jó ismerősként köszöntötte őket Anna néni. Rögtön a bejáratnál a növénysimogató várta a látogatókat, ahol nem csak tapintással, de szaglással is ismerkedhettek a gyerekek a petrezselyemmel, a bazsalikommal, a citromfűvel és még sok egyéb, finom illatú fűszernövénnyel. Később a harmadikosok hiánytalanul fel is sorolták, milyen lágyszárúakat simogattak, illetve szaglászgattak meg belépés előtt. Az épületben a már jól ismert, szépen faragott patikabútorzaton foglaltak helyet a gyerekek, és megpróbálták előcsalogatni az egy-két évvel korábbi látogatásuk alkalmával megtanult ismereteket. Ha ez nem sikerült tökéletesen, Anna néni szívesen kisegítette őket.

A hátsó alkotóhelyiségben ezúttal illatbugyor készült a szorgos kezek munkálkodása nyomán, természetesen gyógy- és fűszernövényekből.

Miután elkészültek a kis csomagocskák, ismét a patikatérben gyűltek össze a kisdiákok, ahol Lázár Ervin meséjét, A csodapatikát hallgatták meg. Rimapénteki Rimai Péntekh csodapatikus története meglehetősen tanulságos volt, és a gyerekek ügyesen meg is fogalmazták, hogy bizony mennyire nehéz önkritikusan és igazságosan, lelkileg nem resten viselkedni a mindennapokban.

A 2.b-sek egy későbbi foglalkozás résztvevői lehettek. Mivel ők korábban még nem jártak a patikamúzeumban,

Bővebben...

jún.
04

ISKOLAI MEGEMLÉKEZÉS A TRIANONI BÉKEDIKTÁTUMRÓL

2018. június 4. (hétfő)

Babits Mihály: Áldás a magyarra! (részlet)

Ne mondjátok, hogy a haza nagyobbodik.
A haza, a haza egyenlő volt mindig
ezer év óta már, és mindig az marad,
mert nem darabokból összetákolt darab:
egytest a mi hazánk, eleven valami!
Nem lehet azt csak úgy vagdalni, toldani.

...

Él a nagy Isten és semmise megy kárba.
Magyarok se lettünk pusztulni hiába,
hanem példát adni valamennyi népnek,
mily görbék s biztosak pályái az égnek.
Ebből tudhatod már, mi a magyar dolga,
hogy az erős előtt meg ne hunyászkodna.

Erős igazsággal az erőszak ellen:
így élj, s nem kell félned, veled már az Isten.
Kelnek a zsarnokok, tűnnek a zsarnokok.
Te maradsz, te várhatsz, nagy a te zálogod.
Zsibbad a szabadság, de titkon bizsereg,
és jön az igazság, közelebb, közelebb...

 

Képtár > 2017-18. tanév > Trianon

jún.
01
 

ISKOLÁNK DOLGOZÓIT KÖSZÖNTÖTTÉK A NYOLCADIKOSOK

2018. június 1. (szombat)

Emberré nevelni, a tudásuk legjavát nyújtani, követendő példaként állni, elindítani a gyermekeket az élet nehézségekkel, örömmel teli útján nemes feladat.”részlet 8. osztályosaink köszöntőjéből

Iskolánk pedagógusai, dolgozói a tornateremben gyűltek össze, hogy egy újabb tanévet lassan maguk mögött hagyva emlékezzenek meg – legidősebb tanítványaink segítségével – a pedagógusok ünnepéről.

8. évfolyamosaink léptek először színpadra – Gyenese Ágnes osztályfőnök tanárnő felkészítésében –, hogy első, komoly szavaikat követően maguk írta, tréfás színdarabjukkal emlékeztessék közönségüket a megszeppent és még nagyon céltudatos, törekvő kis első osztályosok, s a már bizony kicsit huncutabb nyolcadikosok iskolai élete közötti különbségekre.

Bővebben...

máj.
31

ÚJ FELSZERELÉST KAPTAK
IFJÚ KOSARASAINK

2018. május 31. (csütörtök)

2016 őszén iskolánk is csatlakozott – a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai támogatásával – a KOSÁRALÁNTA programhoz. Ennek alapja a korosztálynak megfelelő széleskörű képességfejlesztés, mellyel megalapozható akár a későbbi versenyszerű sportolás, de hasznos hátteret ad a mindennapi élethez is. A program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alap mozgásanyagát a kosárlabda megalapozó gyakorlatanyagával.

A programot ebben a tanévben 1. és 3. évfolyamunkon, 45 tanuló részvételével folytattuk délutáni edzések keretében, melyeket Farkas Rita képesített oktató vezetett.

Idén is megérkeztek iskolánkba a részt vevő gyermekek felszerelései – póló, kulacs és tornazsák –, melyeket nagy örömmel vettek át és használnak azóta is.

 

 

máj.
30

ERŐNLÉT, RUGALMASSÁG, MOZGÁSKOORDINÁCIÓ

2018. május 23., 30. (szerda)

Iskolánk sokoldalú fejlesztő tevékenységének része a mozgásfejlesztés is. A mindennapos testnevelés keretein belül tanítványaink már első osztálytól kezdve sokféle mozgásmintát megtanulnak, többféle eszköz használatán keresztül sajátítják el a különböző sportok alapjául is szolgáló mozdulatokat. Erről minden évben szüleik számára is tanúbizonyságot adnak diákjaink, amikor a tornabemutatón valamennyi alsó tagozatos osztályunk zenés gimnasztikai gyakorlatsort mutat be.

Idén is a legkisebbek – akiknek mindkét osztályban Sümegi Éva tanítja a testnevelést – kezdték a sort. Az 1.a osztályosok páros gyakorlatokat végeztek tornabottal.  Ezen eszköz használatával fejlődik hátizomzatuk, vállövük és erősödnek karizmaik, de javul a mozgáskoordinációjuk is. A mozdulatok végrehajtása során nem csak a párjukra kellett figyelniük, hanem az egész osztályra is. Az 1.b osztályos gyerekek lendítésekből, körzésekből és hajlításokból álló gyakorlatsort mutattak be, miközben piros és zöld színű szalagok lobogtak a kezükön.

A 2.a osztályosok Cserbán Zsanett irányításával készültek. Ritmikus gimnasztikájukban – ahogy zenéjükkel is – a "kis tengerészek" aktivitását idézték meg lendítésekkel, hajlításokkal, szökdelésekkel. Eszközzel a kezükben különböző mozgásos, helyváltoztatásos gyakorlatokat hajtottak végre. Megmutatták, hogy az eszközöket biztonságosan használják a gimnasztikai gyakorlatok közben.

A 2.b-sek Vladof Nikolett felkészítésével sokszínű gimnasztikai mozdulatsort adtak elő. A tartásjavító és mozgásfejlesztő gyakorlatokat testnevelésórákon is alkalmazzák, ami jól látszott a hulahoppkarika látványos és biztos kezelésén, mozgatásán.

Mindkét harmadik osztályt Farkas Rita tanítja testnevelésórákon, és a három éve tartó közös munka eredménye meglátszott a harmadikosok bemutatóján. Jó ritmusú bevonulózenére jött be a tornaterembe mindkét közösség, majd ritmusérzék-, állóképesség-, valamint szem- és kézkoordinációt fejlesztő, erősítő és nyújtó hatású gimnasztikai elemeket tartalmazó mozdulatsorokat adtak elő. A 3.a és a 3.b osztály is összehangoltan, egyszerre, ritmusra mozgott.

A 4.a-sok Kisberk Andrea felkészítése nyomán adták elő koreográfiájukat. Először labdaérzék-fejlesztő gyakorlatokat mutattak be, ügyesen és biztosan kezelve a kosárlabdákat, majd a tanévben tanult talajtorna-elemeket – cigánykerék, kézállás, fejállás – is bemutatták. A második részben előkerültek a sportpoharak, amelyekkel váltott kézzel, gyors ritmusú mozgássort végeztek először zenére, majd csodálatos, ritmusos hangzást csalogattak elő ők maguk is a mozdulataikkal. Ehhez nagy figyelemre és jó koordinációra volt szükségük.

Molnár Györgyné által „edzett” 4.b osztályosaink a testnevelésórákon alkalmazott gimnasztikai gyakorlatokat mutatták be zenére, melyhez ugrálókötelet használtak. Összehangolt mozgásuk valódi esztétikai élményt nyújtott.

A tornabemutató gyakorlatsorai nem öncélúak, hiszen azok alapját minden esetben az alapos, szakszerű testnevelésórai feladatvégzés adja. Így ez az alkalom valójában a jól végzett munka eredményének mások számára is élvezetes módon történő bemutatását jelenti.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Alsós tornabemutató