Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

máj.
30

ERŐNLÉT, RUGALMASSÁG, MOZGÁSKOORDINÁCIÓ

2018. május 23., 30. (szerda)

Iskolánk sokoldalú fejlesztő tevékenységének része a mozgásfejlesztés is. A mindennapos testnevelés keretein belül tanítványaink már első osztálytól kezdve sokféle mozgásmintát megtanulnak, többféle eszköz használatán keresztül sajátítják el a különböző sportok alapjául is szolgáló mozdulatokat. Erről minden évben szüleik számára is tanúbizonyságot adnak diákjaink, amikor a tornabemutatón valamennyi alsó tagozatos osztályunk zenés gimnasztikai gyakorlatsort mutat be.

Idén is a legkisebbek – akiknek mindkét osztályban Sümegi Éva tanítja a testnevelést – kezdték a sort. Az 1.a osztályosok páros gyakorlatokat végeztek tornabottal.  Ezen eszköz használatával fejlődik hátizomzatuk, vállövük és erősödnek karizmaik, de javul a mozgáskoordinációjuk is. A mozdulatok végrehajtása során nem csak a párjukra kellett figyelniük, hanem az egész osztályra is. Az 1.b osztályos gyerekek lendítésekből, körzésekből és hajlításokból álló gyakorlatsort mutattak be, miközben piros és zöld színű szalagok lobogtak a kezükön.

A 2.a osztályosok Cserbán Zsanett irányításával készültek. Ritmikus gimnasztikájukban – ahogy zenéjükkel is – a "kis tengerészek" aktivitását idézték meg lendítésekkel, hajlításokkal, szökdelésekkel. Eszközzel a kezükben különböző mozgásos, helyváltoztatásos gyakorlatokat hajtottak végre. Megmutatták, hogy az eszközöket biztonságosan használják a gimnasztikai gyakorlatok közben.

A 2.b-sek Vladof Nikolett felkészítésével sokszínű gimnasztikai mozdulatsort adtak elő. A tartásjavító és mozgásfejlesztő gyakorlatokat testnevelésórákon is alkalmazzák, ami jól látszott a hulahoppkarika látványos és biztos kezelésén, mozgatásán.

Mindkét harmadik osztályt Farkas Rita tanítja testnevelésórákon, és a három éve tartó közös munka eredménye meglátszott a harmadikosok bemutatóján. Jó ritmusú bevonulózenére jött be a tornaterembe mindkét közösség, majd ritmusérzék-, állóképesség-, valamint szem- és kézkoordinációt fejlesztő, erősítő és nyújtó hatású gimnasztikai elemeket tartalmazó mozdulatsorokat adtak elő. A 3.a és a 3.b osztály is összehangoltan, egyszerre, ritmusra mozgott.

A 4.a-sok Kisberk Andrea felkészítése nyomán adták elő koreográfiájukat. Először labdaérzék-fejlesztő gyakorlatokat mutattak be, ügyesen és biztosan kezelve a kosárlabdákat, majd a tanévben tanult talajtorna-elemeket – cigánykerék, kézállás, fejállás – is bemutatták. A második részben előkerültek a sportpoharak, amelyekkel váltott kézzel, gyors ritmusú mozgássort végeztek először zenére, majd csodálatos, ritmusos hangzást csalogattak elő ők maguk is a mozdulataikkal. Ehhez nagy figyelemre és jó koordinációra volt szükségük.

Molnár Györgyné által „edzett” 4.b osztályosaink a testnevelésórákon alkalmazott gimnasztikai gyakorlatokat mutatták be zenére, melyhez ugrálókötelet használtak. Összehangolt mozgásuk valódi esztétikai élményt nyújtott.

A tornabemutató gyakorlatsorai nem öncélúak, hiszen azok alapját minden esetben az alapos, szakszerű testnevelésórai feladatvégzés adja. Így ez az alkalom valójában a jól végzett munka eredményének mások számára is élvezetes módon történő bemutatását jelenti.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Alsós tornabemutató

máj.
29

CSAPATÉPÍTÉS OVIS GÓLYÁKNAK

2018. május 29. (kedd)

Leendő első osztályosaink számára az első közös élmények egyike az a gólya-túra, ahol először vehetnek részt egész napos programon új közösségük tagjaiként. Ezen a kiránduláson a leendő osztálytársak, a leendő tanító nénik, valamint néhány mostani első osztályos társaságában töltik a napot a Velencei-tó partján.

Reggel már úgy, mint a nagyok, az iskolaudvaron sorakozott fel a két osztály, hogy tanítóik – Kisberk Andrea és Salamon Katalin, illetve Schreinerné Rodler Katalin és Péti Zsuzsanna Klára – a mostani iskolásokkal együtt számba vegyék őket az induláshoz. Első úti céljuk a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark volt, ami az elmúlt esztendőben új elnevezésének megfelelően különleges élményelemmel gazdagodott. Vadállatok költöztek a dombok közé, „akiket” a mi kisdiákjaink is megcsodálhattak. Éppen akkor érkeztek a kerítéssel körülvett „állatlakások” közelébe, amikor Tamás bácsi, az állatok gondozója az etetésükbe fogott. Így a kicsik nem csak az éhségükben az emberek közelségében is sokkal bátrabb és egészen közelre merészkedő vadakat vehették szemügyre, de Tamás bácsi hatalmas tudásából is szemezgethettek morzsákat. Megtudták, miért viselkednek másként az ember közelében felnőtt vadmalacok, mint a vadon nevelkedettek, és hogy miért van egyiküknek már nyári „ruhája”, míg mások „téli öltözetben” pompáznak. Láthatták a néhány nappal ezelőtt világra jött kis muflont is, aki szülei reggelizését kísérte szorosan a nyomukba szegődve. Persze az arborétum korábban is kedvelt helyszínei, a fajátékok és a deszkavár sem maradtak ki a látogatásból: valamennyi építményt és játékot kipróbáltak a kirándulók.

A Gárdonyi Rönkvárban most is Laci bácsi fogadta a gyerekeket, aki a török és magyar csapatra osztott gyereksereget alaposan átmozgatta. Gyűjtötték a textil „ágyúgolyókat” a kazamatarendszerben, hajították a megtalált „fegyvereket”, majd „lovas” versenyben és kötélhúzásban is megmérkőztek egymással. Aki éppen nem az egri vár kicsinyített mását formázó építményben küzdött a zászlóért, a vár szomszédságában lévő játszótéren mozgathatta meg magát.

A hajózás a Velencei-tavon felélénkítette a kirándulókat. Még akkor is így volt ez, ha éppen az óvodai alvásidőben futott ki a nyílt vízre az Agárd nevű jármű. Az új erőt abból merítették a gyerekek, hogy a tó közepén mindenki kipróbálhatta, milyen is „vezetni” egy ilyen motoros hajót. És bizony néhányan egészen ügyesen forgatták a hajókormányt, sőt, akadt, aki a későbbiekre nézve a matróz foglalkozást is kilátásba helyezte önmaga számára. A part felé tartó úton még azt is megtapasztalhatták a kis „gólyák”, ha csak egy rövid időre is, hogy milyen az, amikor közel maximális sebességgel száguld a vízi jármű, és így szeli a habokat.

Hazafelé bizony néhányan elbóbiskoltak a buszon, de az iskola felé sétálva már arról beszélgettek, hogy milyen jó lesz legközelebb is osztálytársaikkal élményeket gyűjteni. Erre már csak az őszi, iskolai kirándulásig kell várniuk.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Gólya-túra

máj.
26

KALANDOK A CUHA-VÖLGYBEN

2018. május 26. (szombat)

Nagy előkészületek előzték meg az idei utolsó Túrabakancs kirándulást, ugyanis a mesés Cuha-völgybe látogattak el a túrázók, ahol bizony meg kellett oldaniuk a patakon való átkeléseket is. A gyerekek már reggel beszámoltak róla, hogy magas szárú túrabakancsot, gumicsizmát vagy papucsot készítettek a vizes kalandra.

A korai indulás ellenére sem az álmos tekintetek, hanem az izgatott arcok töltötték meg a Vinye irányába haladó buszt. A nap első meglepetése a vártnál hamarabb következett, ugyanis egy fotószünet erejéig megálltak a 82-es főút egyik pihenőjénél, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a cseszneki várra. Innen már hamarosan elérték indulási helyüket, Vinyét. A piros jelzést követve meg is érkeztek a Cuha-patak völgyébe. Az első patakátkelés még hídon történt, a további nyolc azonban a várva várt gázlókat jelentette. A gyerekek hamar megtalálták a számukra legmegfelelőbb módot az átkelésekre, egyre bátrabban vágtak neki az újabb kihívásnak. A Bakony egyik legszebb túraútvonalán megtekintették a Millenniumi Emlékművet és a völgyhidat, valamint a 11-es számú vasútvonal különleges, sziklába vájt szakaszait. Útközben a sok kerékpáros mellett lovasokkal, sőt lovas kocsival is találkoztak a patak mentén. A kalandos úton finomságok is vártak rájuk, hiszen csokit és pogácsát is kaptak.

Porva-Csesznekvasútállomásra leérve következett az újabb meglepetés, ugyanis a visszautat vonattal tették meg a kirándulók, hogy a műemléki védettségű kőhidakon és alagutakban való utazást is kipróbálhassák. Vinyére visszaérve egy hűsítő jutalom, jégkrém várta a kitartó túrázókat, majd játék következett. A hazafelé vezető út során már egészen közelről tekintették meg a cseszneki várat, ugyanis felgyalogoltak egészen a bejáratig.

A sok-sok kaland után élményekkel feltöltődve érkezett meg a kis csapat Székesfehérvárra. A Cuha-völgyi túrán 37 gyermek és 5 kísérő vett részt, ugyanakkor a tanév során összesen 86 fő kirándult a Túrabakancs programsorozat keretében.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Cuha-völgy

máj.
25

GYERMEKNAPON A PÁKOZD-SUKORÓI ARBORÉTUMBAN

2018. május 25. (péntek)

A felső tagozatosok idei gyermeknapi programja a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark területén került megrendezésre. A helyszínre az 5-7. évfolyam különjáratú autóbusszal, a 8. osztály pedig helyközi busszal érkezett. Bár a nap első felében az időjárás nem volt kegyes hozzánk, a gyerekek még az eső ellenére is vidáman indultak a kijelölt állomásokra, ahol változatos feladatok vártak rájuk.

A múzeumban Dunai Rita néni és Orsi néni vezetésével egyrészt vízparti állatokat kellett megnevezniük képek és hangok alapján, míg a másik teremben falevelek és állatnyomok vártak rájuk. Jól jártak azok, akik valóban körülnéztek a termekben, hiszen végül emlékezetből kellett felsorolniuk a kiállításon szereplő állatokat, növényeket.

A természetrajzi bemutató után a kilátóhoz sétáltak a csapatok, ahol Dorina néni kérésére a Velencei-tó körüli településeket kellett beazonosítaniuk, míg Tamás atya rejtvényekkel várt a gyerekekre. A tanösvényen a tájékoztató táblák rejtették a feladatlap megoldásához szükséges információkat, ezért itt is érdemes volt nyitott szemmel járni. Az erdőben megtett kör után Kata néni és Eszter néni várta vissza az olykor futva érkező csapatokat, hogy útba igazítsa őket a kalandjátszótér felé.

A legsportosabb állomáson Ági néni és Péter bácsi állított kihívást a csapatok elé. A gyorsaság és jó memória egyaránt kellett, hogy sikeresen teljesítsék a feladatot a játszóvárban. De nemcsak játék, hanem komoly munka is várt a gyerekekre a központi téren kialakított állomáson, ahol az ebéd elkészítésében kellett segíteniük Bea néninek, Zsanett néninek és Lajos bácsinak.

Bővebben...

máj.
25

ALSÓ TAGOZATOSAINK GYERMEKNAPJA

2018. május 25. (péntek)

A gyermeknap minden tanévben valami különlegeset, hétköznapitól eltérőt tartogat diákjaink számára. Idén az iskolában és városi helyszíneken is foglalatoskodhattak érdekes tevékenységekkel alsó tagozatosaink.

Az iskolában két helyszínen – ami valójában négyet jelentett – játszhattak vagy tanulhattak játszva. Lőrinczné Schvarcz Magdi néni olyan közösségi játékokkal várta a csoportokat, amelyekre ritkán van lehetőség a hétköznapokban. De most valamennyi csapat közel egy órán keresztül „kereshette a családját”, „tippelhetett a törzsfőnökre” vagy „döfhette a kardot a pajzsba”. Az itt időző gyerekcsapatnak még „kacsatáncolni” is volt lehetősége.

Kevésbé megmozgató, de legalább annyira izgalmas szórakozás volt a szomszéd teremben lévő társasjáték-terem, ahol szórakoztató képességfejlesztésre vagy szerencse-próbatételre is volt alkalmas játéktábla.

Molnár Györgyné, Erzsike néni digitális – de hagyományos formában is elérhető – rejtvényekkel várta a hozzá érkezőket. Akinél volt arra alkalmas eszköz, QR-kódok segítségével juthatott a szükséges tudáshoz, akinél nem volt ilyen, az keresgélve kutakodhatott a teremben elrejtett információmorzsák után.

A szomszédban lévő informatikateremben Bihariné Németh Zsuzsi néni online teszttel játszott és tanult a gyerekekkel, akik az állatvilágból összegyűjtött érdekességekről hallhattak ilyen rendhagyó módon. Itt is előkerülhettek a mobiltelefonok, hiszen ezen a napon egy ideiglenes Wi-Fi-jelszó segítségével bárki a netre csatlakozhatott. Persze csak olyan témában és akkor, amiről és amikor a tanító nénik erre lehetőséget adtak.

Bővebben...

máj.
20

A SZENTLÉLEK AJÁNDÉKAIT KAPTÁK

2018. május 20. (vasárnap)

A Szentlélek eljövetelét, az egyház születését ünnepeljük a feltámadás utáni ötvenedik napon.

Iskolánk húsz 8. osztályos tanulója és Székesfehérvár hívő közösségének felkészült fiataljai részesültek pünkösdvasárnap a bérmálás szentségében, mely által egyházunk nagykorú tagjaivá váltak.

A Szentlélek ajándékait – bölcsesség, értelem, jótanács, lelki erősség, tudomány, jámborság, istenfélelem – a Prohászka-templomban kapták meg a megbérmáltak.

Spányi Antal püspök atya arra kérte szentbeszédében a bérmálkozókat, hogy figyeljenek a Szentlélek vezetésére, aki megtanítja őket az Isten terve szerinti úton járni. Buzdította a jelenlévőket keresztény küldetésük szeretetteljes elfogadására és gyakorlására a Jóisten és embertársaik felé.

A bérmálandók ezt követően megújították keresztségi fogadalmukat, majd jobb vállukon az értük felelősséget vállaló bérmaszülő kezével járultak Püspök atya elé, aki bérmanevükön szólítva őket megkente homlokukat a Szentlélek ajándékának jelével, a krizmával.

Püspök atya elbocsátó gondolatában, áldásában arra kérte a szentségben részesülteket, hogy törekedjenek életüket olyanná formálni, melyben környezetük felismerheti a Krisztust követő embert.

Megtiszteltetés intézményünk számára, hogy bérmálkozó tanulóink közül többen szentmisei szolgálatot végeztek, melyet komolyan, felelősségteljesen, mély lelki felkészültséggel, örömmel arcukon láttak el.

Köszönettel tartozunk Ugrits Tamás hitoktató atyának azért, hogy nyolcadik osztályosainkat szeretettel, bizalommal teli türelemmel, biztos hitbéli tudást adva vezette négy esztendőn át lelki útjukon, a keresztény nagykorúság eléréséig.

A bérmáláson készült felvételek innen letölthetőek.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Bérmálás 2018.

 

Egyházmegyei Stúdió: Bérmálás...(YouTube)

 

 

máj.
18

JUTALOMKIRÁNDULÁSON
A GYŐZTESEK

2018. május 18. (péntek)

Nebulófigyelő elnevezésű pontversenyünk egy egész tanéven átívelő gyűjtést jelent, melynek során az iskolai élet több területén szerezhetnek pontokat a diákok. A végső eredményben így nem csak az mutatkozik meg, hogy ki tanul a legjobban, hanem az is, hogy egyéb területeken – például segítségnyújtás vagy szereplés – ki jeleskedik társai között. Akik az összesítésben a legjobb eredményt érik el osztálytársaik körében, jutalom-kiránduláson vehetnek részt. Az idei esztendőben a Vál-völgy és környéke volt az úti cél a 3-8. osztályosokból álló csapat számára.

A reggelit a Felcsúton található szabadidőparkban költhették el a kirándulók, ahol különféle, felnőtteknek vagy gyerekeknek való sport- és játékszereket is kipróbáltak.

A következő állomás Etyek volt, ahol a Korda Filmparkban vettek részt egy izgalmas és sok érdekességet magában foglaló stúdióbejáráson. Kísérőjük, Benedek elsőként egy középkort idéző szabadtéri díszletbe vezette a gyerekeket, ahol több, Magyarországon forgatott film hátteréül szolgáló épületegyüttest nézhettek meg. Olyan kulisszatitkok is feltárultak itt, hogy ezek az épületek valójában csak egyik oldalról „valódiak”, mert a beltéri jeleneteket már a stúdióban forgatják az itt játszódó filmekben. De igazából nem is kőből épültek ezek a házfalak, hanem műanyagalapú festékkel bevont habosított polisztirolból, ám mégis annyira élethűek, hogy a gyerekek több helyen megkopogtatták, megtapogatták a „téglákat”, mert hihetetlenek voltak számukra Beni szavai.
A főépületben filmtörténeti érdekességeket, vizuális és hangkeltő effekteket láthattak a diákok, sőt, ez utóbbiakat maguk is kipróbálhatták. Filmtrükkök szereplőivé is váltak a titokzatos zöld vászon segítségével, de végtelen mélységű és magasságú könyvespolcok között is sétálhattak és milliós értékű maketteket csodálhattak.

Ezt követően Alcsútdobozra utaztak tovább, ahol az Alcsúti Arborétumban vettek részt egy szakvezetéssel kísért sétán. Ennek során az arborétum híres alapítójáról, József nádorról is hallhattak érdekességeket, de számtalan különleges növényt is láttak. Több botanikai ritkaság található ezen az eredetileg angolkertnek épült, ma már negyven hektárt elfoglaló természetvédelmi területen. Különleges élményként a kápolnába is bemehettek diákjaink, ahová az egyénileg idelátogatóknak nincs lehetőségük benézni.

Alcsútról a Vál-völgyi Kisvasút megállójából vonattal folytatódott tovább a kirándulás Felcsútra. A szerelvény gyönyörű tájakon kanyargott, és a gyerekek nagy élvezettel nézelődtek a vonatablakból. Felcsúton leszállva a Pancho Aréna és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia impozáns épületeit is szemügyre vették a diákok, miközben a buszhoz sétáltak.

Egy meglepetés azonban még várta őket, mielőtt Fehérvárra érkezett volna a csapat. A lovasberényi Hóman Cukrászda finom és bőséges fagylaltkínálatából válogathatott ki-ki két gombócra valót, ezzel megkoronázva az egész napos élménygyűjtést.

Képtár > 2017-18. tanév > Nebulófigyelő

máj.
16

„AKI AZ EMBERT SZERETI, A MŰVÉSZETET IS SZERETI.”

2018. május 16. (szerda)

Immár hagyományos, hatodik éve megrendezésre kerülő művészeti gálaműsorunk célja ugyanaz, mint a kezdetekkor: iskolánk tehetséges énekeseit, hangszereseit és néptáncosait szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek. 

Iskolánk énekkarának előadásában elsőként Saint-Saens: Áldd Urad, Istened kezdetű dala csendült fel, majd Sillye Jenő: Gyertyaláng című ifjúsági énekét hallhatta a közönség. Ezt követően a romantikus dal műfajának legnagyobb mesterétől, Schuberttől hangzott fel a Május-dal, majd Kodály Zoltán: Kis kacsa fürdik kezdetű gyermekkari műve következett. Májusban különösen nagy szeretettel gondolunk égi és földi édesanyánkra. Karai József: Tündér, ha lennék című kórusműve a jelenlévő édesanyákat, nagymamákat köszöntötte. Végül Kodály Zoltán: Háry János című daljátékából hallhatunk részleteket a 7. osztályos fiúkkal kibővített, 56 fős énekkar előadásában.

Hangszereseink közül idén nyolc kis muzsikus első alkalommal lépett a közönség elé: Bécsi Levente, Szabó Anna, Kiss Míra Szonja és Alonso-Ibarra Emilio (gitár), Dobovics Kornél (harmonika), Bányász Gyula (trombita), Lévai Boglárka (fuvola)és Farkas Polla (zongora). Mindannyian ügyesen, bátran mutatták be hangszeres tudásukat, jövőre is helyük lesz a színpadon. Deák Zente harmonikás már harmadik éve szerepel a gálaműsoron, ebben az évben vidám, magyar népdalokat szólaltatott meg hangszerén. A harmonikaszót Lambert Kristóf trombitajátéka követte, majd Farkas Réka, iskolánk 5.a osztályos tanulója és testvére, Farkas Koppány Atilla, a Ciszterci Szent István Gimnázium 6.b osztályos tanulója a Felvidékről, Kassa járásból, magyarbődi táncokat mutatott be. Az előadásban lassú és friss csárdás szerepelt. A táncot betanította az agárdi Gilice gyermek néptánccsoport vezetője, Györei Katalin. A fafúvós hangszercsalád három hangszere mutatkozott be gálaműsorunkon. Furulyán Kovács-Bátki Milán,

Bővebben...

máj.
15

JÁTÉK, MUNKA ÉS TUDÁSGYARAPÍTÁS

2018. május 15. (kedd)

Már annyi jót hallottak 3.b osztályosaink a mohai alkotóházról, hogy kedvük támadt nekik is ellátogatni a Fejér megyei kis faluba.

Fehérváron még zuhogó esőben szálltak a gyerekek és tanítóik a helyközi járatos autóbuszra, megérkezvén Mohára azonban már csak egészen keveset kellett várni arra, hogy elálljon az „égi áldás” és kisüssön a nap.

Gabi néni és kollégái az alkotóház fészerében várták a kirándulókat, ahol fából készült kirakókkal és egyéb kézműves, valamint társasjátékkal hangolódhattak a további programokra. Miután elfogyott a hátizsákba csomagolt tízórai, a ház körüli hatalmas, füves rét kicsábította a diákokat a szabadba, ahol innentől kezdve futballozás, tollaslabdázás, fogócskázás, patak hídján átkelés, patakparton kutakodás volt a program. No persze csak akkor, amikor nem kellett a fészerbe visszamenni annak a három tanulónak, akire éppen sor került a kötélverés feladatában. Közös – kézi – erővel alakultak a hosszú kötelek, amelyekkel azután sokféle játékot ki lehetett próbálni, és amit haza is lehetett vinni.

A játékot „háztartási elfoglaltsággal” is meg kellett

Bővebben...

máj.
12

HATÁRTALANUL! – KIRÁLYOK ÉS FEJEDELMEK ÚTJÁN ERDÉLYBEN

2018. május 9-12. (szerda-szombat)

Iskolánk történetében először valósult meg kirándulás a Határtalanul! pályázat keretében. 7. osztályos tanulóink és kísérőik – Dunai Rita néni, Farkas Eszter néni és Teker Éva néni – 2018. május 9. és 12. között Erdélybe látogattak.

Az utazásra egész évben készültek, ugyanis osztályfőnöki órákon csoportmunkában mutatták be a meglátogatandó települések nevezetességeit, a történelmi és kulturális hátteret, míg rajzórákon a jellegzetes építészeti jegyeket tanulmányozták. Az utazást megelőző felkészítő órákon megismerkedtek azokkal a történelmi eseményekkel, melyek következtében Erdély és a többi elcsatolt terület az államhatáron kívülre került, valamint részletesen feldolgozták a nevezetességek történelmi hátterét.

A sok-sok felkészülés után nagy izgalommal várták az indulás napját. A határt átlépve hamarosan első úti céljukhoz, Nagyváradra értek. Itt először a székesegyházat, továbbá az egyházi múzeumban elhelyezett Szent László-hermát tekintették meg. Ezt követően egy belvárosi séta következett, melynek során áthaladtak a Fekete Sas palota gyönyörű szecessziós csarnokain, betértek a Szent László-templomba, valamint rendhagyó irodalomóra keretében Ady Endre életének meghatározó nagyváradi helyszíneit is megismerték. Szent László királyunk városában azonban nemcsak kulturális, hanem gasztronómiai élményben is részük volt az utazóknak, ugyanis idegenvezetőjük, Kasler Ottó bácsi sós és szezámmagos pereccel lepte meg őket, amely a néphit szerint megvédi a gyerekeket a rontástól.

Bővebben...