Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

okt.
09

ISMÉT SIKER A MOBILITÁSI HÉT PÁLYÁZATÁN

2017. október 9. (hétfő)

„Közös út, közös jövő” címmel hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb, közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva azt a kreatív pályázatot, amelyre iskolánk diákjai is készítettek alkotásokat.

Az „Európai Mobilitás Hét” idei témája a „Tiszta, közösségi és intelligens mobilitás” volt, mely a közösségi mobilitási megoldásokat kívánta népszerűsíteni, kiemelve a tisztább közlekedési módok előnyeit.

Iskolánk tanulói hagyományosan jól szerepelnek ezen a pályázaton, ami azt mutatja, hogy megértik a környezetkímélő közlekedési módok előnyeit.

Ezúttal Krausz Zsófia Éva, 7. osztályos tanulónk kapott különdíjat pályamunkájával. Az oklevél mellett Zsófi egy 10.000 Ft-os könyvutalvány boldog tulajdonosa is lett.

Szeretettel gratulálunk az elért eredményhez.

okt.
08

AKIKNEK AZ OLVASÁS A MÁNIÁJA

2017. okóber 8. (vasárnap)

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlege minden évben nyári olvasópályázatot hirdet Nagy Olvasásmánia elnevezéssel.

A pályázatban szereplő könyveket 4-8. osztályos tanulók számára ajánlják, de természetesen fiatalabb gyerekek is nekiveselkedhetnek a gyerekregényeknek, illetve a feladatoknak. A könyvtár munkatársai valamennyi korosztály számára 5-5 könyvet jelöltek meg, és mindegyikhez három kategóriában készíthettek a diákok pályamunkát: rajzolhattak illusztrációt, írhattak könyvajánlót, illetve kitölthették a könyvtár által összeállított feladatlapot az olvasottakkal kapcsolatban.

Iskolánk több tanulója is kedvet érzett a nyári olvasáshoz, és az iskolai kötelező olvasmányok mellett a könyvtár által ajánlott művekkel is megismerkedett részletesebben.

Hoffman Dorottya, 4.b osztályos tanuló 1. helyezést ért el, Hoffman Bálint a 3.b osztályunkból 3. lett, Fekete Csaba, 4.b osztályos diákunk pedig különdíjat érdemelt.

Az elért eredményekben az is dicséretes és kiemelkedő, hogy mindegyikük fiatalabb versenyzőként indult az olvasópályázaton, mint az eredetileg megszólított legifjabb korosztály, hiszen Dorka és Csabi harmadik osztályt, Bálint pedig csak második osztályt végzett az elmúlt nyáron.

Ám a legnagyobb nyereség mindannyiuk számára az volt, hogy a sok olvasásnak köszönhetően igazán kellemes, szórakoztató és fejlesztő tevékenységgel telt a nyári szünetük egy része.

Mindhárom diákunknak szeretettel gratulálunk az elért eredményekhez, és további olvasásélményeket kívánunk nekik.

Fényképek az eseményről a  feol.hu galériájában találhatóak.

okt.
07

VÁRTÚRA A VÉRTESBEN

2017. október 7. (szombat)

Október 7-én, igazi napsütéses őszi hétvégén került sor az idei tanév első gyalogtúrájára. A Túrabakancs rendezvény első kirándulásán 44 gyermek és 8 felnőtt fedezte fel a Vértes festői szépségű erdőit, rejtett kincseit.

A vidám csapat Vérteskozmáig utazott autóbusszal, majd a hangulatos települést elhagyva hamarosan az őszi erdő változatos színei között találta magát. Az első megálló a falu határában, a Szent Vendelről elnevezett kápolna egykori helyén volt. A pásztorok védőszentjének emlékhelyén megpihenve a természet nyugalmával találkozhatott a szemlélő.

Az őszi erdő szépségeit a Várgesztesig vezető erdei út sem nélkülözte. A sárguló, hulló levelek mellett több helyen láttak a szemfüles túrázók gombákat, virágokat, sőt, egy mókus is „keresztezte” a társaság útját. Várgesztesen meleg tea várta a kitartó csapatot.

Igazi környezettudatosságról tettek tanúbizonyságot, ugyanis a kiírásnak megfelelően szinte minden gyermek hozott magával poharat, így nem „termeltek” szemetet az eldobható poharakkal. A frissítő után a páratlan kilátást nyújtó Zsigmond-kő megmászása következett. A sziklák tetején, gyönyörű panoráma mellett jól esett az ebédre hozott szendvicsek elfogyasztása.

Várgesztesen természetesen a Gesztesi vár megtekintése sem maradhatott el, bár sajnos a lezárás miatt ezúttal csak kívülről tudták körbejárni az egykor vadászkastélynak épített erődítményt. A vár alatt egy utolsó pihenésre és erőgyűjtésre került sor. Gyerekek és felnőttek nagy örömmel fogadták a vártúrák elmaradhatatlan meglepetését, a pogácsát.

Végül az Országos Kéktúra útvonalára rátérve, egy vadregényes erdei szakaszon haladva érkeztek meg túrázóink Kőhányáspusztára, útjuk végállomásához. A túra sikeres teljesítéséért járó csokoládé és emléklap átvétele után újra lelkes arcok találgatták, hova is lesz a következő tekergés…

 

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Túrabakancs 1.

 

okt.
06

EMLÉKEK AZ ÓCEÁN MÉLYÉRŐL…

2017. október 6. (péntek)

A több mint száz esztendővel ezelőtt szerencsétlenül járt Titanic sorsa régóta foglalkoztatja 3.b osztályosainkat. Egyik osztálytársuk hatására kezdtek el foglalkozni a témával még a tavalyi tanévben, amikor az akkor még csak másodikos kisfiú naponta hozott valami új hírt a tengerjáró hajóról. Nagy örömmel fogadták tehát a diákok a híres Titanic kiállítás Magyarországra érkezését, ám a nagy találkozásra eddig a tanévig várniuk kellett.

Izgalmas volt a helyszínre érkezés is, mert többen még nem utaztak korábban metróval az osztályból. Ám mivel a tanórákon a kirándulást megelőző héten többször előkerült a budapesti közlekedés, illetve a mostani utazás több fontos részlete, a gyerekek pontosan tudták, hogyan kell várakozni a metrószerelvényre, hányadik és milyen elnevezésű állomáson kell leszállni, illetve milyen a helyes viselkedés a mozgólépcsőn vagy a forgalmas fővárosi utcákon.

Előzetesen arról is tájékozódtak a gyerekek, hogy az elektronikus tárlatvezető készülékeket, azaz az „audio guide”-okat hogyan kell majd használni, így a kiállítóterekben valóban csak a látványra és az információkra tudtak figyelni. Hosszasan elidőztek egy-egy vitrin mellett, de a tablókat is szívesen böngészték. Persze a legnagyobb izgalommal az előtt a lista előtt álltak, ahol a túlélő, illetve az odaveszett utasok neveit olvashatták. A kiállítás kezdetén ugyanis valamennyien kaptak egy „beszállókártyát”, rajta egy olyan utas nevével és adataival, aki valóban ott volt a Titanic végzetes útján a hajó fedélzetén.

A hazafelé tartó úton büszkén mutogatták egymásnak a gyerekek a kiállítás helyszínén beszerzett apró emléktárgyakat, és szorgalmasan olvasgatták a Titanicról szóló újság érdekességeit. Kinek ez, kinek az tetszett a legjobban a kiállításon, de abban mindannyian egyetértettek, hogy tavasszal is szeretnének egy „metrós” kirándulást Budapestre.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Titanic 3.b

okt.
06

MEGEMLÉKEZÉS AZ ARADI VÉRTANÚKRÓL

2017. október 6. (péntek)

Október 6-án, nemzeti gyásznapunkon, történelmünk egyik szomorú eseményéről, a 13 aradi tábornok kivégzéséről emlékeztünk meg a hatodik osztályosok előadásával.

A vértanúk utolsó gondolatainak és Damjanich János imájának felidézésével érezhettük át, hogy a végső percig hittek igazukban, esküjük szentségében, hazájuk iránti hűségükben. Végül a kegyetlen megtorlást is emelt fővel, méltóságteljesen viselték.

 „De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.”

 (Nagysándor József utolsó mondata)

A megemlékezés a jövő nemzedékeinek is üzent: tisztességgel, becsülettel és hűséggel kell elvégeznünk a ránk bízott feladatokat.

A szövegkönyv összeállítása, az ünnepi műsor betanítása Horváth Katalin osztályfőnök tanárnő munkáját dicséri.

 

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Aradi tizenhárom

okt.
04

KIRÁNDULÁSOK AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁN

2017. október 2-5. (hétfő-csütörtök)

Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Alsó tagozatosaink ez alkalomból valóban „testközelből” ismerkedhettek a körülöttünk élő négylábúakkal és szárnyasokkal, hiszen valamennyi kisiskolásunk olyan helyszínre látogatott, ahol igazi, élő állatokkal találkozhatott.

Első osztályosaink Soponyára utaztak, ahol életkoruknak megfelelő múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhettek meg a hazánk erdeiben lakó nagyvadak életével. Az ebéd elfogyasztása után a vállalkozó szellemű gyerekek madaras kirakót rakhattak ki, majd a szabadtéri játékot követően a Vadasparkba sétáltak az elsősök. Olyan nagy szerencsében volt részük, hogy saját, természetes környezetükben figyelhették meg a szarvasokat, vaddisznókat, őzeket.

A kirándulást követően rengeteg élménnyel, vidám hangulatban tértek vissza az iskolába.

2.a és 2.b osztályosaink Börgöndön jártak, a Fertőzug Állatsimogatóban. Igazi őszies időben keltek útra, s a helyi járatos autóbuszról leszállva mintha az olvasókönyvek sorai keltek volna életre. A betakarításra váró csapzott kukoricatáblák, makkjaikat hullató tölgyek, utóvirágzásukat élő nyári orgonák – mind-mind az októberről „meséltek” a gyerekeknek.

Bővebben...

szept.
29

A konténer megérkezik (videó):

KÉT KONTÉNER IS „ELFOGYOTT”

2017. szeptember 28-29. (csütörtök, péntek)

E tanévünk őszi papírgyűjtése alkalmával is nagyon sok, a környezetünkre, Földünk jövőjére figyelmes szülő és gyermek gondolta úgy, hogy mozgósítja energiáit, meg az otthon és a munkahelyen keletkezett papírkupacait annak érdekében, hogy – a környezettudatos magatartásra, a takarékosságra való törekvés mellett – az osztálypénztárak bevétele is gyarapodhasson.

Intézményünk várkörúti nagykapuja már csütörtökön kora reggeltől nyitva állt, s várta a papírhalmokkal érkezőket. Csütörtököt követően, péntek reggel is sokan kormányozták be – Igazgató bácsi személyes forgalomirányításával – „papírszállító” járműveiket az udvari közlekedést segítő, konténer körüli körforgalomba.

Az osztályok számára kijelölt helyeken Szőke Kálmán bácsi irányítása mellett, szorgos fiúsereg munkájának segítségével, Tóth Éva néni figyelmes ellenőrzésének hatására növekedtek a papírhegyek, melyek ismét akkorára nőttek, hogy a hegy csúcsa a konténer tetején kukucskált. Olyannyira, hogy kiderült: újabb konténer is szükségeltetik a papírhegy maradékainak elnyeléséhez. Ez október 5-én, újabb kihívást, munkával teli napot eredményezve, ugyancsak színültig megtelt.

A két konténer a Szent Imre iskola udvarán még soha nem látott mennyiségű, 14.776 kg-nyi papírt nyelt el.

A gyűjtésnél segítő tanulóink – Béres Máté, Egyed Zsombor, Ferenczy-Nagy Levente Ákos, Fung Noel Norbert, Krutzler Attila, Mák Bence Péter és Visi Imre (7. osztály), valamint Kovács Bálint, Kovács Benedek, Lóránt Roland, Németh Sebestyén, Sellei Bence Boldizsár, és Somogyi Illés Johanan (8. osztály) – megállás nélkül, a vidámságot sem nélkülözve, nagyon szorgalmasan dolgoztak.

A gyűjtésben leginkább jeleskedő osztályaink:

1-2. évfolyam:
1.
hely: 2.b osztály      64,38 kg/fő
2. hely: 1.a osztály      63,42 kg/fő
3. hely: 2.a osztály      44,88 kg/fő

3-4. évfolyam:
1.
hely: 3.a osztály      84,40 kg/fő
2. hely: 3.b osztály     56,77 kg/fő
3. hely: 4.a osztály      52,77 kg/fő

Felső tagozat:
1.
hely: 5.a osztály      54,55 kg/fő
2. hely: 5.b osztály     45,17 kg/fő
3. hely: 6. osztály       32,61 kg/fő

Élenjáró osztályainknak szeretettel gratulálunk a szép eredményhez, a kategóriagyőztes osztályoknak a jutalomtortákhoz jó étvágyat kívánunk!

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Papírgyűjtés
szept.
29

A ZENE VILÁGNAPJÁN

2017. szeptember 29. (péntek)

A világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin 1975-ben indítványozta, hogy legyen egy olyan nap, amelynek főszereplője világszerte a zene. 42 éve, október 1-jén a zenét ünnepeljük, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette.

Iskolánkban minden évben megemlékezünk a zene világnapjáról. Ebben a tanévben a L’aura Band együttes látogatott el hozzánk.

Gyenese Ági néni bevezetőjében elmesélte, hogy személyes ismeretség fűzi az együtteshez, hiszen az alapító tagok egyike, Szentgyörgyváry Laura Siklóson, a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában tanítványa volt. Ági néni biztatott mindenkit, aki szeret énekelni, hangszeren játszani, hogy legyen szorgalmas, kitartó a gyakorlásban, hiszen lehet, hogy ez lesz a hivatása, a zenével fog foglalkozni.

A L’aura Band együttes két éve alakult. Eleinte olyan versfeldolgozásokat készítettek, ami az autentikus népzenei vonalat képviselve, kicsit újabb perspektívából mutatja meg az adott vers gondolatait. 2015 áprilisában megnyerték a Versünnep Fesztivál két különdíját. Időközben elkezdtek kísérletezni a zenei stílusokkal, raggie, blues, sőt rap számokat is énekelnek már.
Klasszikus és kortárs költők verseit zenésítik meg. Babits Mihály, Weöres Sándor, József Attila, Mezey Katalin és Arany János művei mellett saját dalaik is színesítik a repertoárt.

Az együttes tagjai:
Csonka Boglárka– citera, klarinét, ének
Kosóczky Anita– cajon
Major Róbert – gitár, próza
Szentgyörgyváry Laura – ukulele, ének

A gyermekdalok, könnyedebb versek mellett, a felsőbb évfolyamosoknak is tartogattak meglepetést a fellépők. Arany János A walesi bárdok című versének feldolgozását Major Róbert adta elő. A gitárral kísért éneket néma csendben hallgatta mindenki, még a kisebbek is átérezték a vers drámai pillanatait.

A vidám, jó hangulatú, interaktív koncert és hangszer-ismertető daltanulással zárult. Az ének Bibijánról szólt, aki eltörte a régi fazekat, amiért az anyja jól megverte:

Eltörött a rossz fazak, tárárittyom bu.
Engem anyám jól megrak, tárárittyom bu.
Akár erre, akár arra, sírilj Bibiján,
akár erre, akár arra sírilj Bibiján.

 

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > A zene világnapján

A L'Aura Band játszik (videó):

szept.
22

SZENT GELLÉRT PÜSPÖK ÜNNEPÉN EGYÜTT ÜNNEPELTÜNK

2017. szeptember 22. (péntek)

Ahogyan minden esztendőben Szent Gellért püspök ünnepén, idén is szentmisén, majd konferencián vett részt intézményünk valamennyi pedagógusa Spányi Antal megyés püspök atya meghívására.

A Szent István-székesegyházban megtartott szentmise résztvevői az egyházmegye oktatási-nevelési intézményeinek pedagógusai voltak. Első alkalommal voltak részesei az ünnepnek az egyházmegye kötelékébe újonnan felvett intézmények képviselői.

A szentbeszéd megtartására Püspök atya dr. Lukácsi Zoltánt, a Győri Hittudományi Főiskola rektorát kérte fel, aki a bazilikában, majd a szentmisét követően, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartott konferencián is megszívlelendő és elgondolkodtató szavakkal szólt a hallgatósághoz.

A templomban Szent Gellértről szólva kiemelte, hogy idegen országban, külföldről jött emberként élesebben látta a magyar nép szükségleteit, és azt is jobban felmérte, hogyan teljesedhet ki e nép a kereszténység útján.

A konferencián pedagógusként szólította meg a jelenlévőket, hiszen pap-tanárként maga is évekig tanított gyermekeket. Arra figyelmeztetett, hogy az iskolának a szó eredeti jelentésében is katolikusnak kell lenni, vagyis egyetemesnek, azaz a teljes embert formálónak. Ezt az egyetemességét és teljességét mi Krisztusban, az Ő Egyházában tudjuk megvalósítani. Vele együtt munkálkodva tudjuk megismerni a teremtett világot és alkotóját. A keresztény nevelőknek, oktatóknak élen kell járniuk abban, hogy egy változó világban váljanak az örökkévalóság képviselőivé.

Kiemelte a pedagógusok jelentőségét, hiszen egyetlen másik hivatás képviselői sincsenek olyan hosszan tartó és erős hatással a gyermekekre, mint a velük foglalkozó tanárok, tanítók, óvodapedagógusok. Megfogalmazta azt is, mennyire fontos a személyes példamutatás, hogy ne csak szavainkkal, hanem tetteinkkel is közvetítsük a keresztény értékrendet.

Bővebben...

szept.
21

ŐSZI FOGLALKOZÁS A KÖNYVTÁRBAN

2017. szeptember 21. (csütörtök)

2.b osztályosaink először jártak ebben a tanévben a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Az esős idő sem tántoríthatta el a kicsiket kedvenc délutáni programjuktól. Nincs is annál jobb egy hűvös őszi délutánon, mint behúzódni a kuckóba és olvasni.

Az évszakhoz stílusosan kapcsolódva egy süniről szóló mesét hallhattak a gyerekek, majd papírból maguk is elkészíthették a kedves kis jószágot.

Ezután következett a lázas keresgélés. A többség már rutinosan, határozott elképzeléssel érkezett a könyvtárba.  A lányok főként őszi barkácsolós könyveket, kisállatokról szóló meseregényeket, a fiúk sportos és dinós kiadványokat kerestek.

A nyirkos, szürke idő ellenére másodikosaink becses zsákmánnyal megrakodva, vidáman érkeztek vissza az iskolába.

Képtár (iskola) > 2017-18. tanév > Könyvtár 2.b