Szent Imre Általános Iskola és Óvoda

   8000 Székesfehérvár, Budai út 4. OM 030070
   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 22/318-232

ápr.
14

HARMADIKOSAINK ELSŐÁLDOZÁSA

2018. április 14. (szombat)

„Eljött életünknek egy csodálatos napja,
Mikor szívünkbe száll ég és föld Királya.
Ó, ha megértené sok ember e titkot,
Futna Jézusához, a lelki orvoshoz.”

(Elsőáldozási vers – részlet)

Legfiatalabb diákjaink mindig csodálattal teli vágyakozással és kíváncsisággal figyelik, ahogyan az idősebbek szentáldozáshoz járulnak. Hagyományosan harmadik osztályosaink azok, akik részesülhetnek az Oltáriszentség első alkalommal történő vételében.

Hittanórákon már iskolába kerülésük óta tanulnak a szentmisében megjelenő átváltoztatott ostyáról, ám az igazán erre vonatkozó ismereteket harmadik osztályos korukban tanulják meg a diákok. Ezen túlmenően Ugrits Tamás atya, iskolánk püspöki biztosa, aki a felső tagozatosoknak a hittant is tanítja, minden esztendőben felkészítést tart az elsőáldozásra készülő harmadik osztályosoknak, valamint a magasabb évfolyamokra járó, szintén ez alkalommal elsőáldozó idősebb diákjainknak. A három alkalomból álló készület során még jobban megismerik azt a különleges ajándékot, amelyben majd hamarosan ők maguk is rendszeresen részesülhetnek a szentmisék során. Az iskolánk kápolnájában zajló tanórákon megtanulták a gyerekek Tamás atyától, hogy az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal lehetővé válik az Úrral történő találkozás, ami valamennyi keresztény életének fontos eseménye.

Az elsőáldozást megelőzően sor került az első szentgyónásukra is, melyre hitoktatójuk, Farkas Rita, illetve a kápolnai alkalmak során Tamás atya is előkészítette a gyerekeket. Bár volt bennük némi izgalom, mindannyian úgy jöttek vissza a Tamás atyával történő beszélgetésről, hogy ettől bizony nem is kell félni. Most már ők is tudják, hogy katolikus hitünk nagy ajándékával, a bűnöktől történő megtisztulás lehetőségével életünk teljesebbé válik.

A Szent Imre-templomban gyűltek össze az elsőáldozás napján az Eucharisztia első vételére váró diákok, családtagjaink és iskolánk pedagógusai, hogy mindannyian osztozhassunk diákjaink örömében. A szentmise során az elsőáldozók megújították keresztségi fogadalmukat, valamint ígéretet tettek, hogy katolikus hitünk szabályai szerint élik életüket, amelyhez ezentúl a rendszeres szentáldozás is hozzátartozik majd.

A szentmisét követően a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba vonultak át az egybegyűltek, ahol az Oltáriszentséget először magukhoz vevő harmadikosok versekből, dalokból álló műsorral köszönték meg, hogy részesülhettek e szentségben. Megköszönték Tamás atya, valamint hitoktatójuk és tanítóik felkészítését, valamint azt, hogy családtagjaik és a pedagógusok velük együtt ünnepelnek. Tanítványaink szülei külön is megköszönték Tamás atyának és Farkas Rita néninek, hogy gyermekeiket terelik azon az úton, amely a keresztény értékrendet, Jézus tanítását helyezi középpontba, és hogy az elsőáldozásra lelkiekben és tudással is felkészítették a gyerekeket.

Az ünneplés után kakaót és kalácsot kínáló vendéglátással zárult az esemény, amely után még teljesebb lehet a most ünnepeltek szentmisei részvétele, hiszen most már ők is áldozáshoz járulhatnak.

Az elsőáldozáson készült iskolai fényképek innen letölthetőek.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Elsőáldozás

ápr.
13

Tanulóink műsora (videó):

DIGITÁLIS TÉMAHÉT
AZ ISKOLÁBAN

2018. április 9-13. (hétfő-péntek)

A Digitális Témahét ez évi jelmondata ez volt: „Használd okosan és biztonságosan a netet!” Ennek jegyében a héten több esemény is várta iskolánk diákjait.

Teker Éva néni és Vladof Niki néni állította össze a hét programját, melynek előzeteseként színes tablókkal hívták fel a gyerekek figyelmét egyrészt a számukra is hasznos alkalmazásokra, weboldalakra, valamint az online térben előforduló lehetséges veszélyekre.

Az egyik leggyakoribb veszélyforrás, ami éppen a tizenéves korosztály tagjait éri el a leggyakrabban, az online felületeken történő bántalmazás, azaz a cyberbullying. Ezzel kapcsolatban a legérintettebbek a 12-17 éves diákok, így iskolánk 6-8. osztályosai ezzel a témával kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részlegén. A Domoszlai Krisztina könyvtáros által vezetett interaktív előadásokon mindhárom osztály számára olyan módon kerültek bemutatásra a lehetséges zaklatási helyzetek, ahogyan az az adott életkorban előfordulhat. A UNICEF által készített rövid filmbejátszásokban színészek tolmácsolásában láthattak a diákok valódi chatlogokból felolvasott részleteket, amelyekből tizenévesek egymással szembeni bántó viselkedése mutatkozott meg. Krisztina néni segítségével a gyerekek összegyűjtötték a lehetséges védekezési módokat, valamint a szükséges teendőket arra az esetre, ha ők is ilyen helyzetbe kerülnének. Diákjaink meglepően érett és jól megfogalmazott reakcióin időnként Krisztina néni is meglepődött, ám még a megfelelően viszonyuló gyerekek számára is hasznosak azok a könyvek, amelyeket önismeret és önfejlesztés, illetve önmagunk megóvása érdekében ajánlott a gyermekkönyvtár kínálatából.

A harmadik és negyedik osztályosok a digitális világ egy sokkal vidámabb oldalával ismerkedhettek meg részletesebben. A Vígvári Rendszerház jóvoltából a micro:bit elnevezésű kicsiny, programozható számítógépeket nézhették meg a gyerekek: érintős játékokat micro:bittel, vonalkövető és akadálykikerülő robotot, blutooth-vezérlésű játékokat, amelyeket ezek segítségével működtetnek. A 4.a osztályosok informatikaórájukon az ezzel kapcsolatos programozást

Bővebben...

ápr.
12

TISZTELGÉS
A NYUGAT ALKOTÓI ELŐTT

2018. április 12. (csütörtök)

Április 12-én került megrendezésre iskolánkban a költészet napjához kapcsolódó hagyományos tavaszi versmondó versenyünk.

Kicsik és nagyok egyaránt lelkesen készültek a napra, amikor megmutathatják versek iránti szeretetüket, kötődésüket. Ebben az évben a 110 éve indult Nyugat folyóirat előtt tisztelegtünk, ezért a gyerekeknek nyugatos alkotóktól, illetve az ő kortársaiktól kellett verset választaniuk. A kisebbek nagy átéléssel szavalták többek között Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes és Tamkó Sirató Károly verseit, míg a nagyobbak szavalatai révén már Ady Endre, Babits Mihály, Weöres Sándor és József Attila egy-egy alkotása is hallható volt.

Az idei évben is sok szeretettel köszöntöttük a zsűri tagjai között dr. Turi Tiborné Zsuzsa nénit, iskolánk alapító igazgatónőjét. Munkáját Smohay András úr, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, valamint Bakó Fanni, iskolánk egykori tehetséges tanulója segítette. Az eredményhirdetés során elhangzott értékelésben kiemelték a jó versválasztás fontosságát és elismerően szóltak a megértésről, átélésről tanúskodó szavalatokról.

A díjazott tanulók:

I. kategória
1.
Zab Lívia (2.b) és Oláh Lajos Leonárd (1.a)
2. Mesics Mihály Márk (2.a)
3. Kiss Nadin Emma (1.b) és Bihari Dóra (1.a)

II. kategória
1.
Jankovics Belián Kenéz (3.a)
2. Horváth Dalma Nikolett (4.a) és Szalai Patrik (3.b)
3. Páthi Berta (3.a)

III. kategória
1.
Fejér Máté Dániel (5.b)
2. Kádár Cecilia Anna (5.b)
3. Szelényi Kata Karolina (5.b) és
Széplaki Zsófia Panna (5.a)

különdíj: Farkas Réka (5.a)

IV. kategória
1.
Horváth Nóra Barbara(8. o.) és Lőrincz Luca (7. o.)
2. Fung Noel Norbert (7. o)
3. Bakos Júlia Fanni (8. o.)

különdíj: Somogyi Illés Johanan (8. o.)

Képtár > 2017-18. tanév > Költészet napja

ápr.
04

PÜSPÖK ATYA KÖSZÖNTÉSE

2018. április 4. (szerda)

Spányi Antal püspök atyát húsz évvel ezelőtt szentelték püspökké, és tizenöt éve végzi szolgálatát városunkban, Szent István városában, székesfehérvári megyés főpásztorként.

Püspöki jubileuma alkalmából iskolánk képviselői is köszöntötték őt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban összegyűlt ünneplő közösség előtt. IskolánkGyenese Ágnes tanárnő vezényelte – kamarakórusának előadásában egy szép Mária-ének csendült fel: Ó Mária kinyílt virág. Ezt követően Farkas Réka 5.a osztályos tanuló mély átéléssel adta elő Sík Sándor Ketten a Mesterrel című versét. A 8. osztályos Somogyi Illés Johanan F. Chopin h-moll keringőjét szólaltatta meg zongorán. A virtuóz hangszeres muzsika után a Rendszerint örülvén kezdetű népdallal zárta a kamarakórus az ünnepi köszöntőt.

A kamarakórus tagjai Farkas Réka (5.a), Bakter Borbála, Horváth Eszter Réka, Mátrai Tábita (6.), Bakos Júlia Fanni, Horváth Nóra Barbara, Huczka Tímea, Kovács Kamilla és Mátrai Tamás (8.) voltak.

Az egyházmegyei képes beszámolót itt tekinthetik meg.

Képtár > 2017-18. tanév > Püspöki jubileum

Egyházmegyei Stúdió: Püspöki jubileum...(YouTube)

ápr.
04

MIT VÁLASSZAK,
HA NAGY LESZEK?

2018. április 4. (szerda)

Április 4-én iskolánk 6. és 7. évfolyamos tanulói pályaorientációs napon vettek részt. Hatodikosainknak kezdésként a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, Barta Tamás úr tartott interaktív foglalkozást, melynek keretében a tanulók válaszokat találhattak különböző, a munka világával kapcsolatos kérdésekre: mi tesz vonzóvá egy foglalkozást, miért szükséges a pénzkereset, milyen adottságok kellenek adott szakmákhoz? A foglalkozás végén a gyerekek egy közösen megfogalmazott tanulsággal távoztak: az ember életében a tanulás folyamatosan jelen van, és kellő nyitottsággal párosulva ez sosem lesz teher számukra.

Hetedikeseink előadója ugyancsak a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, Nagy Lászlóné Teca néni volt, aki felhívta figyelmüket a tájékozódás fontosságára, eligazítást kaptak a megváltozott iskolatípusokról, továbbá az egyes szakmákhoz, hivatásokhoz szükséges készségekről és képességekről is szereztek információkat.

A hatodikosok a nap második részében, az iskola falai közül kilépve, a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.-nél vettek részt üzemlátogatáson. A program a cég bemutatásával kezdődött, majd munka- és balesetvédelmi oktatásban részesültek. Ez nagyon fontos volt, hiszen a gyár területén nagytömegű, gyorsan mozgó gépek, járművek között kellett közlekedniük – nagy odafigyeléssel. Tanulóink betekintést nyerhettek Európa egyik legnagyobb teljesítményű alumínium-feldolgozó gyárának működésébe. Láttak présgépeket, jártak forgácsoló berendezések, robotok között, és megtekinthettek egy végterméket is: az Aston Martin egyik modelljének karosszéria-vázát. A csarnokokban a vállalat értékesítő munkatársai és mérnökei kalauzolták őket.

A látottak főként a fiúk érdeklődését keltették fel, de a lányoknak sem kellett csalódniuk: megtudhatták, hogy a termelést támogató területek nagyon sok női munkaerőt foglalkoztatnak.

Ez a nap mindenkinek sok élményt adott, amik a jövőben biztosan hasznosak lesznek tanulóink számára.

A hetedikesek a tájékoztató előadást követően az Alba Innovár Digitális Élményközpontba látogattak el. A szervezők számtalan izgalmas foglalkozással készültek. Nebulóink megismerkedtek Albával, a központ hírességével, Magyarország első Pepper típusú humanoid robotjával. Sőt, a bátrabbak beszélgethettek

Bővebben...

márc.
27

„ÓPERENCIÁS” SIKER

2018. március 27. (kedd)

A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár idén már 17. alkalommal hirdette meg az Óperenciás Fejér Megyei Mesemondó Versenyt. A versenyre, mint mindig, nagyon sokan jelentkeztek iskolánk tanulói közül is. Szebbnél szebb meséket tanultak meg kívülről, és azokat értő módon, szórakoztatva tolmácsolták a nézőknek és a zsűrinek. Több diákunkat ki is emelték az értékeléskor az ítészek, s végül a döntőbe is juttatták egyik tanítványunkat, a 3.b osztályunkba járó Schneider-Zaj Ákost.

Ákos döntőbe jutása azért is értékes eredmény, mert az ő korosztályában – a 3-4. osztályosok között – szállt versenybe a legtöbb mesemondó, így igen népes mezőnyben sikerült diákunknak kivívni a döntőbeli szereplést.

A Hiemer-házban megtartott döntő zsűritagjai csak dicsérő szavakkal illették a mesemondókat, kiemelve, hogy mindannyian igazi élményt, kikapcsolódást nyújtottak a hallgatóságnak, s valóban csak hajszálnyi volt a különbség a helyezettek között. Ákosról elmondták, hogy kiválóan játszott az arcával is mesemondás közben, s a hangja is nagyon jól illik a mesemondáshoz.

Végül diákunk – osztályfőnöke, Teker Éva felkészítésében – különdíjat nyert, amire mindannyian büszkék vagyunk, és amelyhez szeretettel gratulálunk neki.

A döntő valamennyi résztvevőjét meginvitálták egy városi közönség előtti előadásra is, ahol minden elmondott mesét a Fehérvár Televízió is rögzít majd.

márc.
23

VÁROSI SAKK
SZUPERDÖNTŐ

2018. március 23. (péntek)

Március elején került sor az általános iskolás diákok városi tavaszi versenysorozatának sakkversenyére, mely két – „A”, illetve „B” – kategóriában került megrendezésre. Ennek folytatásaként került megrendezésre a „B” kategóriások szuperdöntője. Ebben a kategóriában azok a tanulók indulhattak, akik ÉLŐ ponttal nem rendelkeznek, és a Fejér megyei sakk diákolimpián (akár egyéniben, akár csapatban) nem végeztek dobogós helyen.

Szuperdöntőre azokban a csoportokban került sor, ahol a tavaszi versenysorozatnál az indulók száma tíz főnél magasabb volt. A szuperdöntőben a tavaszi egyéni verseny eredményealapján az 1-2. évfolyamos, illetve 3-4. évfolyamos fiúknál és lányoknális az első hat versenyző vehetett részt, ahol három iskola – István Király, Szent Imre és Vasvári Pál – tanulói, összesen 24 fő, körmérkőzéses formában küzdöttek a dobogós helyezésekért. A gyerekek igen szoros és színvonalas partikat vívtak egymással, volt olyan csoport is, ahol holtverseny alakult ki egyes helyeken.

Iskolánkból 12 tanuló jutott a szuperdöntőbe, ahol – Dr. Peresztegi Nagy Róbertné Klári néni felkészítésében – az alábbi eredményeket érték el:

1-2. osztályos lányok 

2. hely: Lévai Laura Luca (2.a),
Koncz-Kiss Júlia (2.b)

1-2. osztályos fiúk

2. hely: Alonso-Ibarra Dániel(1.b)
3. hely: Vizi Áron Benedek(2.a)
4. hely: Szabó Márk(2.a)

3-4. osztályos lányok

2. hely: Lukács Eszter Sára(3.b),
Tóth Veronika (4.a), Kiss Virág (4.b)

5. hely: Németh Lúcia Júlia(4.a)
6. hely: Bodzsár Vanda(3.b)

3-4. osztályos fiúk

2. hely: Gergely Péter (4.b)
4. hely: Járossy Sámuel(3.b)

Dicséret és gratuláció illeti mind a 12 tanulónkat, amiért bekerültek a városi sakk szuperdöntőjébe, melyet 8 diákunk éremmel (7 ezüst és 1 bronz) zárt.

Képtár > 2017-18. tanév > Sakk szuperdöntő

márc.
23

NAGYBÖJTI LELKI KÉSZÜLET

2018. március 23. (péntek)

Szívünk, lelkünk most kitárjuk,
Utad, Jézus, veled járjuk.
Kérünk, mélyen belevéssed
Szíveinkbe szenvedésed.

Egyházunk legnagyobb ünnepére készülve, a nagyböjti szent időben – intézményünk lelki programjának részeként – különösen is törekszünk az elcsendesedésre, a léleképítésre, az elmélyülésre, egymás megértésére, s minél több jócselekedet elvégzésére.

Tanulóink a Tamás atya által az osztályfőnököknek átadott lelki tükrök segítségével, közösen és sokat beszélgetve készültek arra a lelki napra, melyen a már szentáldozáshoz járuló 4-8. évfolyamos növendékeink vettek részt iskolai templomunkban.

Közös imádság, keresztútjárás és éneklés után kaptak lehetőséget tanítványaink a lelki megtisztuláshoz vezető húsvéti szentgyónásra, vagy egyszerűen csak az atyákkal történő beszélgetésre.

Dózsa István, Tallér Krisztián, Tóth Tamás, Ugrits Tamás, valamint Visnyei László atya szeretettel és nagy türelemmel fogadott minden hozzájuk fordulót. Hálával tartozunk mindannyiuk áldozatvállalásáért, nevelő munkánkat nagyban segítő szolgálatáért, s azért, hogy idejüket iskolai közösségünknek szentelték.

6., 7. és 8. osztályosaink lelki készületüket arra is felhasználták, hogy megemlékezzenek a 102 esztendeje született, szent életű Kaszap Istvánról. A Szent Imre-templomba érkezésük előtt ugyanis Spányi Antal püspök atyával, Ugrits Tamás atyával és Mészáros Attila alpolgármester úrral együtt mentek a Vörösmarty Mihály Könyvtár falán állított emléktáblához, hogy énekükkel kísérjék az emlékezés koszorújának elhelyezését.

Lelki napunk befejezéseként, tekintettel tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napunkra is, Tamás atya hívta valamennyi tanulónkat az első emeleti aulába, hogy elmondja húsvéti gondolatait. Közös énekléssel, imával búcsúztunk egymástól, azt kívánva, hogy megtisztult lélekkel ünnepelhessen áldott húsvétot iskolánk valamennyi diákjának otthoni közössége is.

Az egyházmegyei beszámolót itt, a városi hírportál képes tudósítását itt olvashatják.

 

Képtár > 2017-18. tanév > Lelki nap

Egyházmegyei Stúdió: Kaszap István (YouTube)

 

 

 

márc.
22

HÚSVÉTVÁRÓ KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

2018. március 22. (csütörtök)

Vidám zsivaj töltötte meg iskolánk egyik első emeleti tantermét a tavaszi szünet előtt két nappal.

Lőrinczné Schvarcz Magdi néni ügyes kezű felsősökkel várta az alsósokat a hagyományosnak számító tavaszi kézműves játszóházunkba.

Már napokkal korábban jókedvű készülődés előzte meg az eseményt. Tarka plakát hozta lázba a segítő kedvű nagyokat, és csábította az alkotó kedvű kisebbeket.
A felsősök rajz- és technikaórákon ki is próbálhatták a kedves ötleteket, hogy felkészülten mehessenek a foglalkozásra.

Nyuszis és bárányos képeslapok készültek ragasztással, színezéssel. Az is kiderült, hogy a fiúk is szívesen ragadnak varrótűt, mert néha lányokat meghazudtoló ügyességgel öltögették össze a filcvirággal díszített tojásokat. Nagy sikere volt a gipsztojások festésének: egy jó beszélgetés, nevetgélés, az elmélyült pingálás mindenkit feltöltött.
Mókás, papírgömbtestű nyuszi, bari, tyúkocska és kacsa rugózott sok kisgyerek kezében a foglalkozás után. Aki apró édességet szeretett volna családtagjainak ajándékozni, az sem maradt ötlet nélkül, mert kartonból kosárkát vagy cukortartó dobozt készíthetett.

A teremben megforduló felnőttek mindegyikének a legnagyobb ajándékot a gyerekek öröme, a kicsik és nagyok összefogása jelentette.  Itt nem volt veszekedés, vita, mindenki feltöltődve, vidáman távozott. Ha csak egy apró papírból, textilből vagy gipszből készült tárgyat küldhettünk haza húsvétra a gyerekek otthonaiba, nekünk már megérte dolgozni, de úgy érezzük, ennél szívbélibb ajándékkal is hozzájárulhattunk családjaik ünnepéhez.

Képtár > 2017-18. tanév > Húsvéti kézműves

márc.
21

RAJZPÁLYÁZAT DÍJÁTADÓJA
A MEGYEHÁZÁN

2018. március 21. (szerda)

Két növendékünk, Farkas Réka Rebeka 5.a, valamint Molnár Dorka 6. osztályos tanuló meghívást kapotta Megyeháza Dísztermében megrendezett rangos eseményre.  Itt tartották a „Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Fejér Megyében” című programhoz kapcsolódó zárókonferenciát, melynek indító eseménye a „Klímaváltozás Fejér megyében” című rajzpályázat díjátadója volt.

A gyerekeket Csák Lajos igazgató úr és felkészítő tanáruk, Lőrinczné Schvarcz Magdolna kísérte el.

Dr. Molnár Krisztián– a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke – megnyitó beszédében elmondta: amikor a környezetvédelemről gondolkodunk, akkor a jövőnkről gondoskodunk, és így mi sem természetesebb, hogy a jövő nemzedékét, a gyerekeket is meg kell szólítania egy ilyen rendezvénysorozatnak. Ezért hirdettek rajz-, fotó- és logópályázatot minden korosztály részére, illetve az alkotások mellé minden pályázótól kértek egy rövid írásos anyagot, melyben a tanulók azt is leírhatták, hogy a saját családjukban hogyan próbálják óvni a környezetet.

Másfél esztendő alatt több ezer gyermeket sikerült bevonni a klímavédelem témakörbe, melynek következtében Fejér megye a közelmúltba ki is érdemelte a „Klímabarát megye” címet. Nagy örömünkre, ehhez hozzá tudott járulnia mi iskolánknak is az a 14 tanulója, aki benyújtotta alkotását erre a pályázatra. Közülük részesülhetettRebeka különdíjban, Dorka pedig 3. díjban.

Gratulálunk a két tanulónak, és kívánjuk, hogy még sok szép sikert érhessenek el az ilyen fontos mondanivalót hordozó projektek keretében!

A városi hírportál képes beszámolóját itt tekinthetik meg!

Képtár > 2017-18. tanév > Klímavédelem